banner left

Proljeće s Vokabulom

banner right

Koji nivo njemačkog je potreban za posao u Njemačkoj?

AI Brzi sažetak Da, B2 je prvi nivo njemačkog jezika koji znači da možete govoriti stvarno tečno na njemačkom jeziku i razumjeti barem 80% situacija u kojima se opetovano nađete. Dolazi nako...

min čitanja

Vokabula
07.01.2023
|
Ažurirano 07.01.2023

AI Brzi sažetak

  • Da, B2 je prvi nivo njemačkog jezika koji znači da možete govoriti stvarno tečno na njemačkom jeziku i razumjeti barem 80% situacija u kojima se opetovano nađete.
  • Dolazi nakon što ste bili uporni i završili ste A1 i A2 nivo, u kojima ste još uvijek svježi, a opet ste samouvjereniji nego ranije.
  • Njemačka vlada smatra da je B1 nivo njemačkog jezika dovoljan da se solidno dobro razumijete s Nijemcima u slučaju da tražite status državljanstva.

Ukratko: Što više to bolje.

Prvi nivo njemačkog koji treba ozbiljno shvatiti ako tražiš poslove u Njemačkoj bez znanja jezika je nivo B2. No, vaš cilj bi trebao potajno biti C1 nivo i odatle biste trebali sami “pokupiti” neke nepoznate riječi i strukture i moći ih sami savladati. C2 je uglavnom potreban za visokoškolski rad i odgovara razini izvornog govornika. Već ranije smo pisali o jezičnim nivoima u njemačkom jeziku.

Možete li naći posao bez znanja njemačkog?

Da i ne. To će ograničiti vaše mogućnosti, ali je moguće. Nedavno smo napisali jedan takav članak o tome kako pronaći posao u Njemačkoj kao stranac, koji uključuje opcije za one koji ne govore njemački.

No, da se vratimo na temu… za one koji žele naučiti njemački i ovdje dobiti posao, B1 se preporučuje kao minimum.

Zašto baš B1 nivo?

Prva dva nivoa (A1 i A2) ne dokazuju mnogo. S B1 nivoom zapravo možete voditi dug razgovor o, doduše, ograničenom rasponu tema. Postizanje ovog nivoa vrlo je važno za vašu motivaciju i razinu predanosti. Osjećaj nakon što ste dosegli ovaj prvi ključni nivo njemačkog je neprocjenjiv. Dolazi nakon što ste bili uporni i završili ste A1 i A2 nivo, u kojima ste još uvijek svježi, a opet ste samouvjereniji nego ranije. Iako je B2 još uvijek daleko, B1 će vam dati više nego dovoljno poticaja da nastavite i do vašeg najvećeg izazova: B2 nivoa.

Zašto? Jer vam je B2 nivo njemačkog jezika potreban kako biste pronašli dobar posao u Njemačkoj.

Postanite građanin Njemačke

Njemačka vlada smatra da je B1 nivo njemačkog jezika dovoljan da se solidno dobro razumijete s Nijemcima u slučaju da tražite status državljanstva. Kažu da je dovoljno razumjeti otprilike ~2700 riječi. Ali nemojte probati naučiti neki popis riječi, jer bi to zaista bio veliki gubitak vremena. No, uvijek možete pročitati popise riječi i za to će vam trebati otprilike pola sata, ali samo kako biste vidjeli koliko riječi već razumijete na njemačkom jeziku.

Ovdje preuzmite službeni popis potrebnih rječnika za razinu njemačkog jezika B1.

01_DTZ_Handb_12_Teil1_01-105:Bau_Master (goethe.de)

Cilj je B2 nivo, ili?

Da, B2 je prvi nivo njemačkog jezika koji znači da možete govoriti stvarno tečno na njemačkom jeziku i razumjeti barem 80% situacija u kojima se opetovano nađete.

Kliknite ovdje da vidite primjerak B2 ispita na web stranici Goethe-Instituta.

Koliko vremena treba do … jezičnog nivoa?

Kod intenzivnog učenja trebalo bi vam oko 720 sati da dođete do B2 nivoa. To je otprilike devet mjeseci učenja po 3 šk. sata dnevno (ne uključujući domaću zadaću). Troškovi variraju učite li u grupi ili individualno, tko su vaši predavači (u Vokabuli rade isključivo stručni predavači, od kojih su mnogi certificirani Goethe-ispitivači s puno iskustva).

Za one koji se pitaju koliko je vremena potrebno do C1 nivoa, otprilike će vam trebati još dodatnih 240 sati, nakon završenog B2 nivoa, odnosno otprilike 3 mjeseca redovnog učenja njemačkog jezika. Ali najviše ovisi o vama, odnosno o tome koliko ste uporni, radite li domaću zadaću i učite li izvan nastave.

Ako želite naučiti tehnike za brže učenje njemačkog jezika, onda obavezno pročitajte naš raniji članak na tu temu.

Kako odrediti svoj nivo njemačkog jezika?

Ako ste se ranije susreli s njemačkim jezikom, u Vokabuli možete besplatno procijeniti vaše poznavanje njemačkog jezika. Uradite ovaj test znanja i saznajte koji ste nivo u njemačkom jeziku! Ovaj test procjenjuje vaše pasivno znanje njemačkog jezika i u skladu je s Europskim referentnim okvirom za jezike. Za kompletnu procjenu vašeg znanja, javite nam se i zakažite usmeni test s nekim od naših stručnih predavača!

Pogledajte još i:

Zanimaju te poslovi u Njemačkoj bez znanja jezika ili pak želiš saznati više o učenju njemačkog jezika u Vokabuli? Kontaktiraj naše jezične majstore već danas i odgovoriti ćemo na sva tvoja pitanja!

Podijeli

Pridružite se našem newsletteru!

Nema spama - samo dobre stvari. Najbolji učenici čitaju najbolje članke.
16.000+ čitatelja

Sadržaj

Testirajte svoje znanje njemačkog ili engleskog i dobijte besplatni probni sat!

Koliko je vremena potrebno da naučiš jezik s Vokabulom?

Bliže ste nego što mislite u postizanju svojih jezičnih ciljeva.
© Copyright 2016 - 2024 Vokabula. Napravljeno s ljubavlju u Mostaru.

Prijavite se za besplatnu uvodnu lekciju

Ispunite obrazac i na email ćemo vam odmah poslati login podatke za Vokabula Platformu!
valovi pattern

Prijavite se za besplatnu uvodnu lekciju

Ispunite obrazac i na email ćemo vam odmah poslati login podatke za Vokabula Platformu!
valovi pattern