banner left

Proljeće s Vokabulom

banner right

5 korisnih mnemotehnika za najbrže učenje njemačkog jezika

Brzi sažetak Razlog tome je što je vokabular jedan od najapstraktnijih oblika informacija koje čovjek može zamisliti, a riječ na recimo njemačkom jeziku također često ne sliči nijednoj rij...

min čitanja

Vokabula
15.12.2022
|
Ažurirano 15.12.2022

Brzi sažetak

  • Razlog tome je što je vokabular jedan od najapstraktnijih oblika informacija koje čovjek može zamisliti, a riječ na recimo njemačkom jeziku također često ne sliči nijednoj riječi na materinjem jeziku, i jednostavno ju je teško povezati s postojećim znanjem.
  • Na primjer, riječ Regen na njemačkom znači kiša, i kako bi zapamtili tu riječ jednostavno možete zamisliti kišu u svom rodnom gradu dok ponavljate tu riječ u glavi ili je čak izgovarate naglas ili još bolje da je Google Translate izgovore naglas.
  • Na ovaj način ste stvorili mentalnu vezu između riječi i kiše u svom rodnom gradu i mogli bi se kasnije ponovno prisjetiti te veze i tako se sjetiti riječi.

Slovo N u riječi mnemotehnika je nijemo i izgovara se me-mo-tehnika. Dobro, sad kad to znate, kako vam zvuči “hakiranje” vašeg mozga i pohranjivanje ogromnih količina informacija – na najkraći i najjednostavniji način?

U tome će vam pomoći mnemotehnika (me-mo-tehnika); mnemotehnika je svaka tehnika koja vam pomaže da bolje zapamtite apstraktne stvari. Funkcionira na način da složene, apstraktne informacije, koje biste inače teško zapamtili, prevodi u jednostavnije oblike koje možete naučiti i lakše zapamtiti.

U ovom ćemo vam članku pokazati kako koristiti mnemotehniku ​​za najbrže učenje njemačkog jezika. Pa krenimo s tim kako mnemotehnika funkcionira.

Zašto mnemotehnika djeluje?

Cilj mnemotehnike je učiniti apstraktne činjenice konkretnima tako da se “zalijepe” za vaš mozak. Da bi se to postiglo, te činjenice “prevode” se u oblik koji je vašem mozgu lakše za shvatiti.

Primjer:

Dobar primjer za to je mnemotehnika “Moja vrlo uzbuđena majka upravo nam je poslužila Nachos” u kojoj prvo slovo svake riječi predstavlja jedan od 8 planeta našeg sunčevog sustava. Na njemačkom bi to bilo: “Mein Vater erklärt mir Jeden Sonntag unsere neun Planeten” (prijevod: Otac mi svake nedjelje objašnjava naših devet planeta). Ovo još uvijek uključuje i Pluton. Nazivi planeta na njemačkom jeziku su: Merkur, Venus, Erde, Mars, Jupiter, Saturn, Uran, Neptun i Pluto.

Mnemotehnika nije nova stvar. Zapravo, sama riječ mnemotehnika izvedena je iz imena grčke božice Mnemozine, koja je bila božica sjećanja. Kroz povijest su ih koristili Aristotel i Platon, knjige su o njima pisali Ciceron i Quintillian, a koristili su ih i rimski carevi za pamćenje svojih govora.

Na njemačkom se mnemotehnika ponekad naziva Eselsbrücke, što doslovno znači “magareći mostovi”. Priča iza ovog smiješnog imena je da se za magarce kaže da se jako boje vode, do te mjere da su izgrađeni mostovi za prelazak preko najmanjih vodenih površina. Dakle, u određenom smislu, ako se vaš mozak “boji” informacija kao magarac vode, trebali biste svom mozgu izgraditi memorijski “most”.

Kako koristiti mnemotehniku ​​za najbrže učenje njemačkog jezika?

Vaše sjećanje je “mreža” veza između vremena, mjesta, zvukova, slika i svega ostalog što čini stvarnost. Pokušaj naučiti apstraktnu činjenicu kao što je npr. složena riječ Fremdschämen – osjećati sram zbog nekog drugog ili gramatičko pravilo bez povezivanja s nečim vrijednim za vaš mozak ostavit će je “lebdjeti” u vašem sjećanju, neusidrenu, i kasnije ćete teško moći zapamtiti. Mnemotehnika vam može pomoći da stvorite smislene asocijacije između ovih apstraktnih činjenica s mjestima, licima ili zvukovima koji su vam poznati, što usidri činjenice na mjesto u vašem sjećanju kojem kasnije možete lako pristupiti.

3 mnemotehnike za najbrže učenje njemačkih riječi

Ako imate problema s sjećanjem svih riječi koje ste se toliko trudili ugurati u svoj mozak, možda će vam biti lakše prvo ih pretvoriti u mentalne slike. Znate što kažu; Slika govori više od tisuću riječi.

Mnemotehnika za najbrže učenje njemačkog jezika - Tehnika prstiju za lako pamćenje mjeseci

Možda će vašem mozgu biti teško zapamtiti sve mnoge suhoparne, dosadne riječi, ali iznenadit ćete se koliko lako možete zapamtiti slike. Sjetite se samo koliko ste se puta sjetili nečijeg lica, ali ne i imena. Razlog tome je što je vokabular jedan od najapstraktnijih oblika informacija koje čovjek može zamisliti, a riječ na recimo njemačkom jeziku također često ne sliči nijednoj riječi na materinjem jeziku, i jednostavno ju je teško povezati s postojećim znanjem.

Tehnika 1

Što se tiče vokabulara, najjednostavnija mnemotehnička tehnika koju možete koristiti je da zamislite značenje riječi u vašem umu. Na primjer, riječ Regen na njemačkom znači kiša, i kako bi zapamtili tu riječ jednostavno možete zamisliti kišu u svom rodnom gradu dok ponavljate tu riječ u glavi ili je čak izgovarate naglas ili još bolje da je Google Translate izgovore naglas. Na ovaj način ste stvorili mentalnu vezu između riječi i kiše u svom rodnom gradu i mogli bi se kasnije ponovno prisjetiti te veze i tako se sjetiti riječi.

Tehnika 2

Druga tehnika za koju smatramo da je posebno dobra za glagole je zamisliti poznatog glumca kako izvodi radnju. Na primjer, ako želite naučiti riječ fahren, što na njemačkom znači voziti, zamislite Toma Cruisea kako vozi auto i izgovara tu riječ. Ponekad ovim vizualizacijama možete dodati detalje poput zamišljanja Toma kako čita “Fahren.heit 451” dok vozi, što još više jača vezu u našem umu.

Tehnika 3

Treća tehnika koja je najpouzdanija je crtanje sličnosti između različitih riječi na njemačkom i materinjem jeziku koje imaju isti izgovor, ali različita značenja. Na primjer, njemačka riječ za stol je Tisch što jako zvuči kao “jelo” na engleskom. Sada ako zamislite da vam se hrana poslužuje na malenim stolovima umjesto na posuđu, u svom ćete mozgu napraviti vezu između jela na engleskom jeziku i stola (Tisch) na njemačkom. Ova tehnika je također poznata kao Linkword ili tehnika ključnih riječi.

Da bi ove tehnike djelovale, morate malo istrenirati svoju maštu kako biste mogli crtati mentalne slike. Ispočetka ćete se mučiti s vizualizacijom stvari u vašem umu, no što više budete svoju maštu stavljali u stvarnu upotrebu, to će ona postati živopisnija i korisnija.

Možete koristiti mnemotehničke trikove za pamćenje složenijih njemačkih riječi koje bi mogle biti super dugačke (poput složenica) ili riječi koje je teško povezati s bilo kojom mentalnom slikom. 

Uvijek zapamtite: vaš mozak voli slike i mrzi dosadne apstraktne riječi. 

Mnemotehnika za učenje njemačke gramatike

Ono što smo vam gore pokazali za učenje riječi gotovo se sve može koristiti i za učenje zloglasne njemačke gramatike.

Tehnika 4

Primjer za to je pamćenje roda imenica, što je možda jedna od najtežih tema za ne-Nijemce. Sustav rodova u njemačkom jeziku može se činiti toliko nasumičnim da se čak i izvorni govornici njemačkog ponekad ne mogu složiti je li imenica muškog, ženskog ili srednjeg roda, jer se čini da sve nema očigledan sustav.

Mnemotehnika za najbrže učenje njemačkog jezika - Tehnika superjunaka za lako pamćenje njemačkih članova

Jedan od načina da se ovaj problem riješi korištenjem mnemotehnike je korištenje jasno prepoznatljivih simbola za svaki spol.

U Vokabuli prilikom objašnjavanja koristimo Superheroja [ili Gusara] za muški (m) spol, Kraljicu [ili Princezu] za ženski (ž) spol i Michelin bebu za neutralni (n) spol.

Kako biste zapamtili da je Stuhl (stolica) (m), možete zamisliti Superheroja kako leti udobno sjedeći na stolici (mi bismo to na njemačkom nazvali Holzklasse, odnosno “ekonomska klasa” u letenju/vožnji). To će vam pružiti čvrstu mentalnu sliku koju uvijek možete ponovno pregledati kako biste zapamtili spol stolice. Kao vježbu pokušajte zamisliti kraljicu kako mazi mačku (Katze, ž) ili veliku debelu bebu u bolnici (Krankenhaus, n).

Produbite i vježbajte ovu tehniku ​​uz naš besplatni tečaj njemačkih članova ovdje i ne brinite o učenju značenja tih riječi. Trenutno primamo predbilježbe i uskoro ćemo sve prijavljene obavijestiti o pristupu ovom besplatnom tečaju.

Kao što vidite, s Vokabulom ćete naučiti na mnogo različitih načina za najbrže učenje njemačkog jezika. A kad jednom naiđete na njemačku riječ za stolicu, mačku ili bolnicu, odmah ćete znati njen rod samo zato što ste uložili nekoliko minuta u čitanje ovog članka. To radi nevjerojatno dobro i polaznici rekordno brzo uče njemački jezik u Vokabuli, kao što možete vidjeti u našim brojim recenzijama.

Učenje njemačkog uz pjesme

Tehnika 5

Jedna od najmoćnijih mnemotehnika za najbrže učenje njemačkog jezika je uz pjesme. Pjesme pokreću toliko različitih područja vašeg mozga da imaju potencijal značajno poboljšati vaše iskustvo učenja. Ali ne bilo kakve pjesme, naravno. Iako je slušanje modernih njemačkih pjesama svakako lijepa i korisna stvar, pjesme koje će ubrzati vaše učenje njemačkog treba osmisliti na drugačiji način. Profesori u Vokabuli često koriste pametnu glazbu za podučavanje gramatike ili stvari koje je teško zapamtiti, kao što su npr. njemački dativni prijedlozi. Pogledajte jednu takvu mnemotehničku pjesmu koje obrađuju upravo ovu temu.

smarterGerman presents: 'The Dative Prepositions Song' 🎼 Learning German has never been this catchy!

Kako zapamtiti njemačke prijedloge za dative? Zapjevajte skupa uz pjesmu nekoliko puta i više nikada nećete zaboraviti njemačke prijedloge.

U Vokabuli koristimo 10-tak pjesama poput ove za najbrže učenje njemačkog jezika.

Krenite koristiti mnemotehniku ​​za vaše najbrže učenje njemačkog jezika

Sada kada ste razumjeli što su mnemotehnike i kako se mogu koristiti za pojednostavljenje procesa pamćenja, možete koristiti ono što ste naučili za stvaranje vlastitih mentalnih slika i veza s kojim ćete postići najbrže učenje njemačkog jezika!

Pregledajte svoj napredak, identificirajte poteškoće s kojima ste se suočili u svom učenju i pogledajte kako možete uključiti mnemotehnike kako biste lakše zapamtili informacije. Upotrijebite svoju maštu na najluđi i najživlji način koji možete zamisliti, a informacije će se poput ljepila zalijepiti za vaš mozak. Nevjerojatno je zabavno i iznenađujuće korisno.

Sada znate neke od detalja mnemotehnike za najbrže učenje njemačkog jezika i možete ih početi primjenjivati kad sljedeći put budete učili njemački. Naravno, najlakši način da to postignete bilo bi učenje njemačkog u Vokabuli s našim stručnim predavačima. Zašto ne bi kliknuli ovdje i pronašli pravi tečaj njemačkog za sebe?

Sretno učenje!

Podijeli

Pridružite se našem newsletteru!

Nema spama - samo dobre stvari. Najbolji učenici čitaju najbolje članke.
16.000+ čitatelja

Sadržaj

Testirajte svoje znanje njemačkog ili engleskog i dobijte besplatni probni sat!

Koliko je vremena potrebno da naučiš jezik s Vokabulom?

Bliže ste nego što mislite u postizanju svojih jezičnih ciljeva.
© Copyright 2016 - 2024 Vokabula. Napravljeno s ljubavlju u Mostaru.

Prijavite se za naš newsletter

Ispunite podatke i na email ćemo vam jednom mjesečno slati korisne i zanimljive stvari. Obećavamo da nećemo slati slam.

Prijavite se za besplatnu uvodnu lekciju

Ispunite obrazac i na email ćemo vam odmah poslati login podatke za Vokabula Platformu!