banner left

Proljeće s Vokabulom

banner right

Kolika je prosječna plaća u Švicarskoj? A kolika minimalna?

AI Brzi sažetak Zapravo, Švicarska je i dalje među zapadnoeuropskim zemljama s najvećom razlikom u plaćama između muškaraca i žena, iako ima poboljšanja. Ovisno o vlastitom podrijetlu i po...

min čitanja

Vokabula
08.06.2023
|
Ažurirano 04.04.2024
Kolika je prosječna plaća u Švicarskoj A kolika minimalna

AI Brzi sažetak

  • Zapravo, Švicarska je i dalje među zapadnoeuropskim zemljama s najvećom razlikom u plaćama između muškaraca i žena, iako ima poboljšanja.
  • Ovisno o vlastitom podrijetlu i povijesti, možete dobiti procjenu svoje potencijalne plaće od Calculateur national de salaires (nacionalni kalkulator plaća), koji je besplatno dostupan na web stranici Secrétariat d’État à l’Économie (Državno tajništvo za gospodarska pitanja).
  • Dakle, kolika je prosječna plaća u Švicarskoj i koji su glavni čimbenici koji na nju utječu.

Jeste li spremni spakirati kofere i preseliti se na zelenije pašnjake u Švicarskoj? To je fantastična ideja, sve dok ste svjesni da život u Švicarskoj može imati svoju cijenu. Ova politički neutralna i ekonomski stabilna zemlja poznata je po visokoj kvaliteti života, vezanoj uz podjednako visoke troškove života. I dok je Švicarska poznata po svojim velikodušnim plaćama, važno je razumjeti što možete očekivati da ćete zaraditi.

Dakle, kolika je prosječna plaća u Švicarskoj i koji su glavni čimbenici koji na nju utječu? U ovom ćemo vodiču odgovoriti na najvažnija pitanja o toj temi.

PS. Ukoliko vas zanimaju prednosti života u Švicarskoj, obavezno pročitajte naš prethodni članak na tu temu.

Kolika je prosječna minimalna plaća u Švicarskoj?

Na nacionalnoj razini, zapravo ne postoji određena minimalna plaća u Švicarskoj. Mjera za uvođenje minimalne plaće po satu od 22 švicarska franka (CHF), ili 4000 švicarskih franaka mjesečno, predložena je 2014. godine. Što je ekvivalentno oko 24,50 eura, to bi predstavljalo najvišu minimalnu plaću na svijetu. No većina švicarskih glasača odbila ga je i prijedlog nije prošao.

Na lokalnoj razini, nekoliko švicarskih kantona uvelo je vlastitu minimalnu plaću. Kantoni Jura i Neuchatel prvi su pokrenuli trend, oba su uvela minimalnu plaću od 20 CHF po satu. Da ne budu nadmašeni, građani Ženeve su na referendumu 2020. donijeli mjeru kojom se minimalna plaća po satu podigla na 23 CHF. Kao rezultat toga, grad Ženeva sada ima najveću minimalnu plaću na svijetu.

Sve u svemu, Švicarska se nalazi u prvih 4% zemalja s najvišom minimalnom plaćom. Prema izvješću Organizacije za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD) za 2020., Švicarska također pripada ekskluzivnom klubu zemalja s najvišom prosječnom plaćom. Međutim, ovaj zapis možda skriva neke razlike u cijeloj zemlji. Stoga je važno bolje razumjeti kako se zapravo odlučuje o plaćama.

Koji čimbenici pomažu pri određivanju prosječne mjesečne plaće u Švicarskoj?

Raspon plaća u Švicarskoj: pregled

U Švicarskoj se godišnje plaće kreću od 31.300 do 553.000 CHF. Prevedeno u eure, prosječna plaća u Švicarskoj je između 32.000 i 564.000 eura.

Među čimbenicima koji određuju vašu plaću, industrija u kojoj radite igra veliku ulogu. Prema podacima koje je 2018. prikupio Savezni ured za statistiku, prosječna bruto mjesečna plaća doseže 9.286 CHF (oko 9.490 €) u financijskoj industriji i industriji osiguranja, ali je ograničena na 4.412 CHF (oko 4.507 €) u smještaju i hrani usluge.

Drugi važan faktor je lokacija. Plaće su obično veće u velikim švicarskim gradovima, poput gradova njemačkog govornog područja Basela i Züricha, nego u ruralnim područjima.

Kolika je prosječna plaća u Švicarskoj? A kolika minimalna?

Osobni čimbenici u igri u odlučivanju o plaćama

Vaša dob, razina obrazovanja i profesionalno iskustvo također će utjecati na to koliko ćete vjerojatno zaraditi u Švicarskoj. Ako imate između dvije i pet godina iskustva u bilo kojoj industriji ili polju, vjerojatnije je da ćete zaraditi oko trećinu više nego netko tko se prvi put pridružuje radnoj snazi.

Slično tome, ako imate svjedodžbu više razine ili sveučilišnu diplomu, vaša plaća može biti do 17% viša nego što bi bila da imate samo srednju školu. Ovisno o vlastitom podrijetlu i povijesti, možete dobiti procjenu svoje potencijalne plaće od Calculateur national de salaires (nacionalni kalkulator plaća), koji je besplatno dostupan na web stranici Secrétariat d’État à l’Économie (Državno tajništvo za gospodarska pitanja).

Razlika u plaćama među spolovima u Švicarskoj

Nažalost, vaš spol također može utjecati na vašu mjesečnu zaradu. Zapravo, Švicarska je i dalje među zapadnoeuropskim zemljama s najvećom razlikom u plaćama između muškaraca i žena, iako ima poboljšanja. Izvješće Svjetskog ekonomskog foruma o globalnom rodnom jazu za 2021. rangiralo je Švicarsku na deseto mjesto, pomaknuvši se za osam mjesta u odnosu na prethodne godine.

To može biti, barem djelomično, zbog provedbe novog zakonodavstva donesenog u skladu sa Loi fédérale sur l’égalité entre femmes et hommes (Švicarski savezni zakon o ravnopravnosti spolova) 2020. Tvrtke sa 100 ili više zaposlenika sada su obvezne provesti internu analizu o jednakosti plaća. Ako se otkrije neobjašnjiva razlika u plaćama iznad praga od 5%, ispitivanje se mora ponoviti nakon četiri godine.

Ostale naknade uz plaću

Bonusi, beneficije i razne povlastice također mogu dopuniti vašu plaću.

O nekima, poput praznika, odlučuje se na nacionalnoj razini. Na primjer, svi zaposlenici u Švicarskoj imaju pravo na minimalno četiri tjedna godišnjeg odmora. Zaposlenicima koji imaju 20 godina ili manje naknada za godišnji odmor će se povećati na pet tjedana. Ovo je na vrhu državnih praznika. Švicarski nacionalni dan prvog kolovoza jedini je državni praznik u Švicarskoj. Ali, ovisno o kantonu u kojem živite i radite, možete uživati i do osam dodatnih neradnih dana.

Ostala odsustva s posla, kao što su bolest, nesreća ili gubitak pokojnika, općenito su diskrecijska odluka poslodavca. Ali sve zaposlene majke, bez obzira rade li na pola ili puno radno vrijeme, dobivaju 14 tjedana plaćenog rodiljnog dopusta. Od 1. siječnja 2021. očinski dopust mogu koristiti i zaposleni očevi.

Kolika je prosječna plaća u Švicarskoj nakon poreza?

Kao io plaćama i regresima, o porezima se, barem dijelom, odlučuje na lokalnoj razini kantona i općina. Povrh saveznih poreza (koji predstavljaju 7% plaće) i saveznog poreza na dohodak, od vas će se tražiti da platite kantonalne, lokalne i crkvene poreze, koji će se uvelike razlikovati od jedne do druge lokacije. Dakle, ukupni iznos poreza koji ćete morati platiti ovisit će o tome gdje ste se smjestili u Švicarskoj.

Također ćete morati uplaćivati doprinose za obvezno zdravstveno osiguranje i socijalne fondove, kao što su mirovinski, nezaposleni i invalidski fondovi. U prosjeku, porezi na dohodak i doprinosi za socijalno osiguranje u Švicarskoj mogu iznositi od 10% do 30% vaše bruto plaće.

Obratite pozornost na prosječnu plaću u Švicarskoj

Prosječna plaća u Švicarskoj je među najvišima u svijetu. Kao takav, odražava općenito visoku kvalitetu života i troškove života u ovoj maloj, ali bogatoj zemlji. Međutim, plaće mogu značajno varirati ovisno o industriji, lokaciji, vašoj dobi i vašem podrijetlu. Čak i spol može doći u obzir. Dakle, prije nego što se odlučite za posao, svakako razmislite o pogodnostima koje dolaze s njim, poput bonusa ili regresa.

Česta pitanja

Kolika je prosječna minimalna plaća u Švicarskoj?

Prosjek minimalne plaće u Švicarskoj varira ovisno o kantonu, ali općenito se kreće oko 2.200 CHF.

Kako se minimalna plaća u Švicarskoj uspoređuje s drugim zemljama?

Švicarska ima jednu od najviših minimalnih plaća na svijetu, što je čini atraktivnom destinacijom za radnike.

Kako se minimalna plaća u Švicarskoj određuje?

Minimalna plaća u Švicarskoj određuje se na temelju različitih faktora, uključujući trošak života, inflaciju i prosječnu plaću u određenom sektoru.

Koje su prednosti rada u Švicarskoj?

Osim visoke minimalne plaće, Švicarska nudi visoku kvalitetu života, odlične radne uvjete i pristup vrhunskim obrazovnim i zdravstvenim uslugama.

Zaključak

Ukoliko želiš naučiti standardni ili švicarski njemački jezik sa stručnim predavačima, jednostavno odaberi kurs njemačkog jezika koji ti najviše odgovara. Oni su jedinstveni i oslobađaju te mnogih jezičnih barijera. Dostupni su u Tuzli, Mostaru i online na eVokabula jezičnoj platformi uživo s profesorom.

Podijeli

Pridružite se našem newsletteru!

Nema spama - samo dobre stvari. Najbolji učenici čitaju najbolje članke.
16.000+ čitatelja

Sadržaj

Testirajte svoje znanje njemačkog ili engleskog i dobijte besplatni probni sat!

Koliko je vremena potrebno da naučiš jezik s Vokabulom?

Bliže ste nego što mislite u postizanju svojih jezičnih ciljeva.
© Copyright 2016 - 2024 Vokabula. Napravljeno s ljubavlju u Mostaru.

Prijavite se za naš newsletter

Ispunite podatke i na email ćemo vam jednom mjesečno slati korisne i zanimljive stvari. Obećavamo da nećemo slati slam.

Prijavite se za besplatnu uvodnu lekciju

Ispunite obrazac i na email ćemo vam odmah poslati login podatke za Vokabula Platformu!