Koje su prednosti švicarskog državljanstva?

koje su prednosti svicarskog drzavljanstva

Znate li da je Švicarska jedna od najsretnijih zemalja na svijetu prema Svjetskom izvještaju o sreći 2022.? Život u ovoj maloj planinskoj zemlji je zaista ugodan, iako može biti skup. Ako razmišljate o preseljenju na zelenije švicarske pašnjake, možda se pitate trebate li postati švicarski državljanin? Ako ste spremni za taj korak, koji su uvjeti za dobivanje švicarskog državljanstva? U ovom ćemo članku razmotriti prednosti i uvjete švicarskog državljanstva.

Prednosti švicarskog državljanstva?

Važno je postaviti ovo pitanje jer postoje načini za život u Švicarskoj bez državljanstva. Na primjer, stalni boravak je popularna opcija. Prema studiji Savezne komisije za migracije iz 2021., samo oko 2% svih stranih stanovnika odlučuje postati švicarski državljanin. Dakle, što ih motivira?

Prva i najvažnija prednost švicarskog državljanstva je mogućnost života, rada i poslovanja u Švicarskoj. Zemlja je poznata po visokoj kvaliteti života i velikodušnim plaćama, što samo po sebi čini izglede privlačnima. Također ćete imati koristi od povoljnih poreznih stopa, jer švicarski ugovori o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja znače da nećete morati prijaviti prihode koje ste primili u inozemstvu.

Koje su prednosti švicarskog državljanstva

Ali to nije jedina financijska prednost. Švicarska je poznata po svojim bankama koje nude najveću povjerljivost i zaštitu kapitala, a mnogi ih smatraju među najsigurnijima na svijetu. Ako želite osnovati tvrtku, također ćete imati pristup jednostavnom postupku registracije tvrtke.

Na osobnoj razini, kao švicarski državljanin, moći ćete boraviti u Švicarskoj i kupiti bilo koju nekretninu koju želite. Konačno, švicarsko državljanstvo vam daje pravo glasa i kandidiranja za javne dužnosti u Švicarskoj.

Koje pogodnosti uživaju građani Švicarske u svijetu?

Švicarska, koja dijeli granice s pet zemalja (Francuskom, Njemačkom, Italijom, Austrijom i Lihtenštajnom) i ima četiri službena nacionalna jezika (francuski, njemački, talijanski i retoromanski), uživa jedinstven položaj na europskoj karti. Iako zemlja nije članica Europske unije (EU), ima bliske veze s tom institucijom.

Close-up of Globe

Konkretno, Švicarska je dio Schengenskog prostora, što omogućava slobodno kretanje unutar svojih granica. To znači da švicarski građani mogu živjeti, raditi, studirati i otići u mirovinu u bilo kojoj zemlji unutar EU-a ili Europskog gospodarskog prostora (EEA) bez potrebe za vizom. Isto vrijedi i za SAD, Kanadu, Australiju i Japan, za koje je dovoljna švicarska putovnica. Osim toga, Švicarska dopušta dvojno državljanstvo. Dakle, potencijalno možete uzeti švicarsko državljanstvo, a da se ne morate odreći vlastitog državljanstva, pod uvjetom da to dopušta i vaša domovina.

Uvjeti za dobivanje švicarskog državljanstva?

Uvjeti da postanete švicarski državljanin mogu se razlikovati ovisno o vašoj nacionalnosti i osobnim okolnostima, kao i o švicarskom kantonu u kojem živite. Osim toga, od 2018. novi Zakon o švicarskom državljanstvu postavlja stroža pravila za stjecanje švicarskog državljanstva. Na primjer, podnositelji zahtjeva sada moraju imati boravišnu dozvolu naselja C kako bi bili kvalificirani.

Uz to, evo tri najčešća načina za dobivanje švicarskog državljanstva:

  • Imati roditelja Švicarca. Ako ste dijete švicarskog državljanina rođenjem ili posvojenjem, možete dobiti švicarsko državljanstvo. Švicarsko državljanstvo nije definirano pravom na tlo nego pravom krvi. Drugim riječima, beba rođena u Švicarskoj nije automatski švicarski državljanin, ali beba koja ima barem jednog roditelja Švicarca jest.
  • Brak sa švicarskom državljankom
  • Naturalizacija nakon deset godina boravka u Švicarskoj

Kao što smo već vidjeli, švicarsko državljanstvo donosi mnoge pogodnosti. Ali također dolazi s jednim dodatnim zahtjevom – barem ako ste muškarac u dobi od 18 do 35 godina. Takvi muškarci obično moraju odslužiti vojnu službu, bez iznimke za naturalizirane švicarske državljane.

Kako dobiti švicarsko državljanstvo?

Proces dobivanja švicarskog državljanstva ovisi o tome možete li podnijeti zahtjev za državljanstvo po rođenju ili porijeklu. Ako je tako, tada ispunjavate uvjete za pojednostavljenu naturalizaciju. Proces traje oko dvanaest mjeseci, ali može varirati ovisno o vašem lokalnom kantonu.

Ako niste, morat ćete zatražiti državljanstvo putem redovne naturalizacije podnošenjem zahtjeva na tri razine: konfederacija, kanton i komuna.

Na saveznoj razini, Državno tajništvo za migracije (Secrétariat d’État aux migrations ili SEM) postavlja osnovna pravila za sve podnositelje zahtjeva. Kao što smo već spomenuli, morat ćete ispuniti uvjete boravka i posjedovati C dozvolu boravka. Iako je minimalno razdoblje boravka za ispunjavanje uvjeta deset godina za odraslu osobu, ono se dijeli s dvije za one mlađe od 18 godina, koji mogu podnijeti zahtjev za državljanstvo nakon pet godina boravka. Slično tome, ako ste u braku i vaš supružnik je postao švicarski državljanin prije vašeg braka, morat ćete proživjeti samo pet godina u Švicarskoj – uključujući tri kao supružnik – da biste se kvalificirali za državljanstvo.

Uvjeti na lokalnoj razini mogu se jako razlikovati od kantona do kantona i od općine do općine. Naknade također mogu varirati ovisno o vašem kantonu i vašoj općini te o tome podnosite li zahtjev kao pojedinac, bračni par ili dijete.

Česta pitanja

Koje su prednosti švicarskog državljanstva?

Švicarsko državljanstvo dolazi s privilegijom da možete živjeti, raditi i poslovati u Švicarskoj. Također ćete imati koristi od povoljnih poreznih stopa i pristupa jednostavnoj proceduri za registraciju svoje tvrtke.

Koje su prednosti Švicarskog državljanstva?

Švicarski građani mogu živjeti, raditi, studirati i otići u mirovinu u bilo kojoj zemlji unutar EU-a ili Europskog gospodarskog prostora (EEA) bez potrebe za vizom. Isto vrijedi i za SAD, Kanadu, Australiju i Japan.

Koji su uvjeti za dobivanje švicarskog državljanstva?

Proces dobivanja švicarskog državljanstva ovisi o tome možete li podnijeti zahtjev za državljanstvo po rođenju ili porijeklu. Morat ćete ispuniti uvjete boravka i posjedovati C dozvolu boravka.

Kako dobiti švicarsko državljanstvo?

Morat ćete zatražiti državljanstvo putem redovne naturalizacije podnošenjem zahtjeva na tri razine: konfederacija, kanton i komuna. Uvjeti na lokalnoj razini mogu se jako razlikovati od kantona do kantona i od općine do općine.

Zaključak

Ukoliko želiš naučiti standardni ili švicarski njemački jezik sa stručnim predavačima, jednostavno odaberi kurs njemačkog jezika koji ti najviše odgovara. Oni su jedinstveni i oslobađaju te mnogih jezičnih barijera. Dostupni su u Tuzli, Mostaru i online na eVokabula jezičnoj platformi uživo s profesorom.

Tvoja reakcija?
Sviđa mi se
3
Sviđa mi se
Haha
0
Haha
Tužno
0
Tužno
Fenomenalno
0
Fenomenalno
Slavlje
0
Slavlje
Podrška
0
Podrška

Povezani članci

04.09.20236 min čitanja

Koja je razlika između standardnog njemačkog i švicarskog njemačkog?

Švicarska ima populaciju od oko 8,5 milijuna ljudi, koji žive na području veličine malih američkih država Vermont i New Hampshire zajedno. Pa ipak, među njima se govore četiri službena jezika. Osim standardnog njemačkog (ponekad zvanog visokonjemački ili Hochdeutsch),…

08.06.20237 min čitanja

Kolika je prosječna plaća u Švicarskoj? A kolika minimalna?

Jeste li spremni spakirati kofere i preseliti se na zelenije pašnjake u Švicarskoj? To je fantastična ideja, sve dok ste svjesni da život u Švicarskoj može imati svoju cijenu. Ova politički neutralna i ekonomski stabilna…

Tvoja reakcija?
Sviđa mi se
3
Sviđa mi se
Haha
0
Haha
Tužno
0
Tužno
Fenomenalno
0
Fenomenalno
Slavlje
0
Slavlje
Podrška
0
Podrška