banner left

Proljeće s Vokabulom

banner right

Što je i kome je sve namijenjen Goethe-Zertifikat?

AI Brzi sažetak Riječ je o ispitima i certifikatima koji uživaju međunarodni ugled i priznati su globalno, a izdaje ih Goethe-Institut u ime Ministarstva obrazovanja i naučnog istraživanja Nj...

min čitanja

Vokabula
02.10.2017
|
Ažurirano 02.10.2017

AI Brzi sažetak

  • Riječ je o ispitima i certifikatima koji uživaju međunarodni ugled i priznati su globalno, a izdaje ih Goethe-Institut u ime Ministarstva obrazovanja i naučnog istraživanja Njemačke.
  • Prilikom odabira tečaja trebate biti pažljivi i odabrati one koji će vam ponuditi ne samo znanje već i svojevrstan certifikat koji ima određenu težinu i priznat je ne samo lokalno već i na međunarodnoj razini.
  • Ukratko s ovim certifikatom njemačkog jezika vrata svijeta su Vam otvorena jer s njime se možete obrazovati i zaposliti u bilo kojoj službenoj instituciji njemačkog govornog područja.

Danas je poznavanje samo jednog stranog jezika, a pri tom prvenstveno mislimo na engleski nedovoljno.

Danas svi znaju barem osnove engleskog jezika i to se pretpostavlja kao minimalni standard, bilo prilikom zapošljavanja ili općenito komunikacije (elektronski mediji i služenje računalom).

Stoga je poznavanje barem još jednog stranog jezika nužnost, a i u odnosu na druge velika prednost.

TL;DR (Previše dugo; nisam pročitao)

Previše dug članak? Nema problema. U žutom bloku pročitajte najbitnije informacije. A ukoliko želite da znate više onda pročitajte i ostatak članka  :-)

Goethe-Zertifikat je međunarodno priznati dokument. Najvrjedniji i najobjektivniji je dokaz o poznavanja određene razine znanja stranog jezika. Ovaj certifikat je uvjet za upisivanje studija u nekoj od zemalja njemačkog govornog područja.

Također vam je potreban za dobivanje radne ili boravišne dozvole u Njemačkoj. Obavezan je za svakog tko traži njemačko državljanstvo i ukoliko želi stupiti u brak s njemačkim državljaninom.

Vokabula-centar u kooperaciji s Goethe-Institut BiH Vam nudi mogućnost polaganja službenog ispita Goethe-Instituta u svom centru. Ispiti su organizirani za razine A1, B1 i B2.

Što je Goethe-Zertifikat?

Dobro znanje njemačkog cijeni se diljem svijeta, ali uz međunarodno priznat certifikat možete to bolje prezentirati. Osim što ćete i sami biti više motivirani, samim polaganjem međunarodno priznatih ispita moći ćete svoje znanje bilo gdje i bilo kada dokazati i drugima, npr. kada se prijavljujete na fakultet ili prilikom zapošljavanja.

U posljednje vrijeme je vrlo tražen njemački jezik i na tržištu se javlja jako puno razno-raznih vrsta tečajeva. Prilikom odabira tečaja trebate biti pažljivi i odabrati one koji će vam ponuditi ne samo znanje već i svojevrstan certifikat koji ima određenu težinu i priznat je ne samo lokalno već i na međunarodnoj razini.

Postoji nekoliko međunarodno priznatih certifikata a najpopularniji među njima je Goethe-Zertifikat. Kako bi ga stekli morate položiti i ispit, a riječ je istoimenom Goethe-ovom ispitu. Ispit možete polagati za 6 jezičnih razina od A1 do C2. To su univerzalne razine i služe kao dokaz o poznavanju jezika.

Iako možda na prvu Vama to i ne govori puno, ali sam naziv Goethe-Zertifikat u svijetu znači mnogo.

Iako možda na prvu Vama to i ne govori puno, ali sam naziv Goethe-Zertifikat u svijetu znači mnogo. Riječ je o ispitima i certifikatima koji uživaju međunarodni ugled i priznati su globalno, a izdaje ih Goethe-Institut u ime Ministarstva obrazovanja i naučnog istraživanja Njemačke.

Ukratko s ovim certifikatom njemačkog jezika vrata svijeta su Vam otvorena jer s njime se možete obrazovati i zaposliti u bilo kojoj službenoj instituciji njemačkog govornog područja.

Prednosti Goethe-Zertifikata

Kako dokazati domaćem ili stranom potencijalnom poslodavcu između nekih 200 kandidata da vi odlično vladate jezikom u svim njegovim vještinama?

Kao što smo već spomenuli posjedovanje ovog certifikata dokaz je da vladate njemačkim jezikom na adekvatnoj razini i međunarodno je priznat.

Goethe-Zertifikat se koristi kao najvažniji način vanjskog vrednovanja stečenih jezičnih kompetencija.

Bez valjanog certifikata Vi ste u očima mnogih poslodavaca A0 razina!

Međunarodno priznati certifikat je najvrjedniji i najobjektivniji dokaz o razini znanja stranog jezika. Ovaj certifikat je uvjet za upisivanje studija u nekoj od zemalja njemačkog govornog područja.

Također potreban vam je za dobivanje radne ili boravišne dozvole u Njemačkoj. Obavezan je za svakog tko traži njemačko državljanstvo i ukoliko želi stupiti u brak s njemačkim državljaninom.

To su sve stavke koje morate zadovoljiti ukoliko se prijavljujete Njemačkom konzulatu. Minimum koji se traži jest Goethe-ov certifikat za razinu A1.

Ukratko Goethe-Zertifikat je potreban za:

  • Dobivanje radne ili boravišne dozvole u Njemačkoj
  • Dobivanje Njemačkog državljanstva
  • Upisivanje studija u zemljama njemačkog govornog područja
  • Sklapanje braka
  • Mjerilo Vašeg poznavanja jezika

Goethe-ispiti:

  • Omogućuju transparentno određivanje razine znanja jezika u slušanju, govoru, razumijevanju i pisanju
  • Dokaz su znanja stranog jezika neovisno o školskom programu ili ocjenama
  • Pokrivaju sve razine i vještine pretpostavljene Europskom jezičnom mapom
  • Mjerilo su kvalitete: Goethe-Institut ima dugogodišnje iskustvo u kreiranju ispita, testiranju, radu i osiguravanju kvalitete kao i treniranju ispitivača.
Goethe-Zertifikat B2 razine u vlasništvu naših polaznica Ariane i Erne
Goethe-Zertifikat B2 razine u vlasništvu naših polaznica Ariane i Erne

Kako doći do Goethe-Zertifikata?

Razmišljate o studiju, preseljenju ili zapošljavanju u zemljama njemačkog govornog područja? Trebate međunarodno priznati certifikat o znanju njemačkog jezika? Onda Vama treba Goethe-Zertifikat!

Iako u regiji Hercegovine ima dosta izbora što se tiče tečajeva njemačkog jezika, samo je jedna opcija kad govorimo o mogućnosti polaganja Goethe-ispita. Riječ je o Vokabula – Centru za njemački jezik, koja svojim kvalitetnim radom bilježi čitav niz dobrih rezultata u pripremi ljudi za polaganje Goetheova ispita.

Prolaznost polaznika tečajeva u Vokabula-centru na Goethe-ispitu je nevjerojatnih 100%!

Vokabula-Centar u Mostar je jedini ispitni centar Goethe-Instituta na području Hercegovine!

Vokabula-centar u kooperaciji s Goethe-Institut Bosnien und Herzegowina nudi mogućnost svim zainteresiranim polaganje službenog ispita Goethe-Instituta u svom centru. Za pristup ispitu nije nužno prethodno ići na tečaj u Vokabula-centar.

Ispiti su organizirani za razine A1, B1 i B2 prema zajedničkom europskom referentnom okviru za jezike (ZEROJ).

Svi zainteresirani na taj način u Vokabula-centru mogu doći do međunarodno priznatog certifikata.

Kako se dobro pripremiti za ispit?

Treba istaknuti kako je u svim Vokabula-centrima moguća i intenzivna priprema za polaganje spomenutog Goethe-ispita. Pripremna nastava je dostupna svima tko želi pristupiti ispitu, neovisno kada i gdje je završio tečaj.

Ranije smo pisali o tome kako i zašto pristupiti pripremnoj nastavi a više o ovoj temi pročitajte ovdje.

Jezične razine. Kako uspješno položiti ispit?

U Vokabula-centru možete polagati ispite za razine A1, B1 i B2. U nastavku pročitajte kako položiti određenu razinu te što vam je potrebno da uspješno položite ispit.

Goethe-Zertifikat A1

Da bi uspješno položili ovaj ispit potrebno je da razumijete i koristite poznate, svakodnevne izraze i sasvim jednostavne rečenice. Vaše poznavanje jezika treba da bude takvo da možete da predstavite sebe i druge, da postavite drugim osobama pitanja o njihovoj osobnosti – na primjer gdje žive, kakve ljude poznaju ili što posjeduju – kao i da sami odgovorite na takva pitanja. Potrebno je da budete u stanju da se sporazumijevate na jednostavan način, ako sugovornici govore sporo i jasno, i ako su spremni da vam pomognu.

Ispit ima 4 djela: slušanje, čitanje, pisanje i govor. Ispit traje oko 80 minuta.

Goethe-Zertifikat B1

Da bi uspješno položili ovaj ispit potrebno je da razumijete glavne sadržaje, kada se upotrebljava jasan standardni jezik i kada se radi o poznatim sadržajima vezanim za posao, školu, slobodno vrijeme, itd. Vaše poznavanje jezika treba da bude takvo da možete da se snađete u najvećem broju situacija s kojima se susreće tijekom putovanja u zemljama njemačkog govornog područja. Potrebno je da budete u stanju da se jasno i smisleno izrazite o poznatim temama i oblastima osobnog interesiranja. Da govorite o iskustvima i doživljajima, da opišete svoje snove, nade i ciljeve, i da ukratko obrazložite svoje planove i stavove.

Goethe-Zertifikat B2

Da bi uspješno položili ovaj ispit potrebno je da razumijete glavne sadržaje složenih tekstova o konkretnim i apstraktnim temama; razumijete stručne diskusije u svojoj oblasti. Vaše poznavanje njemačkog jezika treba da bude takvo da možete spontano i tečno da se sporazumijevate tako da je moguć normalan razgovor sa materinjim govornikom bez većih napora za obje strane. Potrebno je da budete u stanju da se jasno i detaljno izrazite o širokom spektru tema, da objasnite svoje mišljenje o aktualnom pitanju i da navedete prednosti i mane različitih mogućnosti.

BONUS: Video savjeti kako položiti Goethe-ispit!

U ranijim objavama smo otkrili sve tajne i savjete kako položiti Goethe-ispit. Ukoliko već niste onda pogledajte taj video odmah!

I to je to što se tiče vašeg upoznavanja s Goethe-Zertifikatom. Nadamo se da ste naučili nešto novo i da ste baš vi budući vlasnici Goethe-Zertifikata!

Više informacija o Goethe-ispitu pronađite na našoj web stranici ili nam se javite u inbox! :-)

Podijeli

Pridružite se našem newsletteru!

Nema spama - samo dobre stvari. Najbolji učenici čitaju najbolje članke.
16.000+ čitatelja

Sadržaj

Testirajte svoje znanje njemačkog ili engleskog i dobijte besplatni probni sat!

Koliko je vremena potrebno da naučiš jezik s Vokabulom?

Bliže ste nego što mislite u postizanju svojih jezičnih ciljeva.
© Copyright 2016 - 2024 Vokabula. Napravljeno s ljubavlju u Mostaru.

Prijavite se za naš newsletter

Ispunite podatke i na email ćemo vam jednom mjesečno slati korisne i zanimljive stvari. Obećavamo da nećemo slati slam.

Prijavite se za besplatnu uvodnu lekciju

Ispunite obrazac i na email ćemo vam odmah poslati login podatke za Vokabula Platformu!