ed1c3b41 aaf1 43fd bf74 49f684d4c3eb 2x

Ljeto s Vokabulom

e1bb339d 867c 4e47 9136 642746f49034
7ec7bb36 654f 4eee 9e25 dded7112ac44 2x

Oktoberfest – festival piva u Njemačkoj

AI Brzi sažetak S vremenom je upravljanje festivalom prebačeno na gradsko vijeće Münchena, koje je odlučilo da Oktoberfest postane godišnji događaj, jer takvi događaji okupljaju ljude, stvaraju poziti...

min čitanja

Vokabula
25.09.2023
|
Ažurirano 30.10.2023

AI Brzi sažetak

 • S vremenom je upravljanje festivalom prebačeno na gradsko vijeće Münchena, koje je odlučilo da Oktoberfest postane godišnji događaj, jer takvi događaji okupljaju ljude, stvaraju pozitivnu atmosferu i popravljaju raspoloženje grada stanovnika, kao i donosi značajnu dobit u riznicu.
 •  Povorku predvodi dijete rodom iz Münchena, a slijede ga predstavnici gradske uprave i bavarske vlade, orkestri, streljačka društva, društva narodnih nošnji, odlikovane ekipe i dr.
 • Ovaj festival piva jedan je od najvećih i najpoznatijih događaja na svijetu koji privlači milijune posjetitelja iz cijelog svijeta.

Oktoberfest je glavni praznik Bavarske, koji se svake godine održava u Münchenu od sredine 9. do prvih dana 10. mjeseca.

Kratka povijest praznika

Naziv “Oktoberfest” dolazi od riječi Oktober  – listopad i  Fest  – praznik.

Ovaj festival piva jedan je od najvećih i najpoznatijih događaja na svijetu koji privlači milijune posjetitelja iz cijelog svijeta. Svake godine na odmor dođe oko 6.000.000 gostiju iz cijele planete .

Kako biste se osjećali ugodno tijekom putovanja i stekli nova poznanstva, preporučujemo da unaprijed osvježite svoj njemački jezik. Nemate vremena? Postoji rješenje. Prijavite se za Master kurs njemačkog jezika kod više od 150 naših stručnih predavača u Vokabuli. Ukoliko se prvi put susrećete s njemačkim jezikom ili već imate predznanje, odredit ćemo vaš jezični nivo, ponuditi optimalan program obuke i prikladan raspored.

Povijest festivala započela je 1810. godine, kada se bavarski kralj Ludwig I. oženio princezom Theresom. U čast vjenčanja organizirano je veliko slavlje koje je trajalo punih pet dana. U sklopu ovog praznika održavale su se konjske utrke, koncerti i drugi zabavni sadržaji. Sve se to događalo na livadi nazvanoj po nevjesti – Theresienwiese – Terezijina livada.

Inače, Nijemci Oktoberfest nazivaju riječju Wiesn, izvedenom od die Wiese – livada.

Nakon vjenčanja Terezije i Ludwiga I., stanovnici Münchena odlučili su ponoviti ovaj praznik sljedeće godine. I onda opet, i opet… S vremenom je upravljanje festivalom prebačeno na gradsko vijeće Münchena, koje je odlučilo da Oktoberfest postane godišnji događaj, jer takvi događaji okupljaju ljude, stvaraju pozitivnu atmosferu i popravljaju raspoloženje grada stanovnika, kao i donosi značajnu dobit u riznicu.

Tako je započeo Oktoberfest, koji je od tada postao godišnja tradicija. U početku je festival trajao samo jedan dan, ali se vremenom produžio na dva tjedna.

Zašto vrijedi posjetiti Oktoberfest u Njemačkoj?

Danas Oktoberfest nije samo festival piva, već i kulturno događanje na kojem možete uživati ​​u nacionalnim bavarskim jelima, čuti živu glazbu i razgledati narodne nošnje. I, naravno, na festivalu možete probati razne vrste piva koje se proizvode posebno za Oktoberfest, kao i kupiti suvenire i poklone.

Pravila festivala piva u Njemačkoj

Oktoberfest počinje paradom vlasnika pivskih šatora, koji se oblače u tradicionalnu njemačku odjeću i paradiraju na ukrašenim konjskim zapregama.

Nakon mimohoda, točno u podne, održava se svečana ceremonija zabijanja slavine u prvu bačvu piva. Ta čast pripada gradonačelniku Münchena.

Među gradonačelnicima vlada rivalstvo. Zabijanje slavine u drvenu bačvu nije lak zadatak. Do danas je to jednim udarcem uspjelo samo jednom gradonačelniku – Christianu Uhdeu. Titulu rekordera nosi od 2006. godine. Najlošijim rezultatom smatra se iskustvo Thomasa Wimmera kojemu je trebalo 19 udaraca.

Kada je slavina u bačvi, Nijemci izjavljuju “O’zapft is!”, što se s bavarskog prevodi kao “Otčepljeno!” Ovo postaje znak svim vlasnicima šatora: službeno je počelo punjenje i prodaja piva! Bavarski ministar-predsjednik prima prvu čašu piva.

Druga važna ceremonija otvaranja Oktoberfesta je parada kostima. Više od 8000 ljudi odjevenih u povijesne i narodne nošnje šeta rutom od zgrade Bavarskog parlamenta do Terezijeve livade. Povorku predvodi dijete rodom iz Münchena, a slijede ga predstavnici gradske uprave i bavarske vlade, orkestri, streljačka društva, društva narodnih nošnji, odlikovane ekipe i dr.

Nakon toga Oktoberfest se smatra službeno otvorenim.

Oktoberfest 2023

Gdje se održava?

Tradicionalno, središte festivala je Theresa Meadow, koja se nalazi u blizini glavnog željezničkog kolodvora u Münchenu, Bavarska.

Datum događaja

U 2023. dan otvaranja Oktoberfesta bit će 16.9., a dan zatvaranja 3.10.

Kako doći tamo

Teško ćete naći mjesto za parkiranje u blizini Oktoberfesta. I zašto se mučiti s vožnjom kad idete na glavni svjetski festival piva?

Podsjećamo! Pretjerana konzumacija alkohola šteti zdravlju! Ali ne postoji nešto poput pretjeranog korištenja satova njemačkog :)

Najbolja opcija bi bila otići na festival pješice. Putovanje od glavnog kolodvora u ovom će slučaju trajati 13 minuta. Udaljen je samo 1 stanicu metroa (Linije Theresienwiese U4/U5) i samo 8 minuta gradskim autobusom broj 68.

Gdje odsjesti

Bolje je rezervirati smještaj za događaj ove razmjere unaprijed. Što je bliži datum otvaranja, cijene su veće i mjesta je sve manje. Oni najsretniji mogu dobiti mjesto u staroj gradskoj jezgri udaljenoj samo nekoliko minuta hoda od sajmišta. Ali prije Oktoberfesta cijene tamo skoknu do 1000 eura po noći. Na periferiji grada cijene nisu tako strašne, ali još uvijek visoke: od 180 €.

Što odjenuti

Preporučamo da se udobno obučete. Čeka vas puno zabave, poslastica i mjesta za šetnju!

Ili se možete obući u nacionalnu njemačku nošnju. Žene nose Dirndl, haljinu s uskim gornjim dijelom, širokom suknjom i pregačom. Muškarci – Tracht: kratke hlače, visoke čarape, tregeri. Nošnju nadopunjuje tradicionalna bavarska lovačka kapa. Pronaći takvu odjeću u njemačkim trgovinama uoči Oktoberfesta nije teško.

Hrana i piće

Što oni jedu?

Najvažniji zalogaj uz pivo na Oktoberfestu je Hendl, kako se u Bavarskoj zove pržena piletina. Vrlo su popularni i Brezel – perec, Weisswurst – bijela minhenska kobasica, Schweinshaxe – svinjska potrbušina, Steckerlfisch – riba na drvenom ugljenu na štapiću i krumpir salata.

Što piju?

Domaća vina, limunade, jaki alkoholni i bezalkoholni kokteli, likeri, ali najvažnije – pivo.

Na festivalu sve münchenske pivovare nude isprobati svoje proizvode:

 • Augustiner: jedina pivovara u kojoj se pivo još uvijek puni u hrastove bačve, a ne u moderne metalne bačve obložene ukrasnim drvom.
 • Hacker-Pschorr: jedna od najstarijih pivovara, čiji prvi spomen datira iz 1417. godine.
 • Hofbräu: najjače pivo na festivalu – 6,3%.
 • Löwenbräu: jedna od najvećih pivovara u Njemačkoj.
 • Paulaner: najmlađa pivovara koju su osnovali redovnici pavlanskog reda početkom 17. stoljeća.
 • Spaten: autor “najprodavanije knjige o pivu”.

Prosječna cijena piva i grickalica

Cijena jedne krigle* piva na Oktoberfestu 2023. kreće se od 12,60 € do 14,90 €.

Maß  – krigla od litre u kojoj se toči pivo na festivalu.

Tradicije i običaji Oktoberfesta

Jedna od najzanimljivijih i najstarijih tradicija su pravila za vezanje čvora na pregači Dirndl haljine.

 • Čvor na stražnjoj strani vežu djeca, sluge ili udovice.
 • Sprijeda u sredini – nositeljica haljine skriva svoje bračno stanje ili nikada nije bila u vezi.
 • S desne strane – djevojka je udana ili u vezi.
 • S lijeve strane – dama je spremna za spoj.

Za Oktoberfest u Münchenu kuhaju posebnu vrstu piva koja se zove Oktoberfestbier. Naziva se i Märzenbier. Prije se kuhalo na kraju sezone kuhanja, a to je bilo krajem ožujka. Kasnije je temperatura porasla previsoko za ovaj proces, pa su pivari napravili pauzu do jeseni.

Oktoberfest šatori i restorani

Svaka pivovara pokušava zadovoljiti posjetitelje ne samo okusom svog proizvoda, već i ljepotom svojih šatora. Ove će godine na Oktoberfestu biti 14 velikih i isto toliko malih šatora. Iako najveći šator prima oko 10.000 ljudi, najbolje je unaprijed rezervirati Oktoberfest restorane i šatore!

Zabava i atrakcije

Oktoberfest nudi veliki izbor atrakcija koje će oduševiti ovisnike o adrenalinu. Među njima možete pronaći panoramski kotač, vrtuljke, tobogane, pa čak i toranj za slobodni pad visok 66 metara. Festival ima poseban program za djecu, gdje mogu sudjelovati u igrama i natjecanjima. Ali ni odraslima neće biti dosadno – Oktoberfest ugošćuje zabavna i zanimljiva natjecanja, poput utrke bačvama ili natjecanja u streličarstvu i samostrelu.

Kao pozvani gosti na festival dolaze folklorni ansambli, glazbene skupine koje izvode moderne hitove, kao i poznati njemački DJ-i.

Himna festivala u Münchenu je pjesma “Ein Prosit der Gemütlichkeit” . Na festivalu ćete je čuti više puta dnevno.

Osim glazbe i plesa, možete uživati ​​u cirkuskim programima, mađioničarskim trikovima, duhovitim klaunovima, nastupima akrobata i žonglera i sl.

Savjeti za početnike i često postavljana pitanja

Ulaznica za događaj

Posjet glavnom prostoru i šatorima je potpuno besplatan. Međutim, ulaznica za ulazak u povijesni dio Oktoberfesta – u003cstrongu003eOide Wiesnu003c/strongu003e  – košta 4 €. Ovdje se održavaju veliki koncerti i sajmovi.

Radno vrijeme šatora

Prve subote Oktoberfesta šatori se otvaraju u 9 ujutro, bezalkoholna pića poslužuju se od 10 ujutro, a pivo se toči od podneva.u003cbru003eu003cbru003eOd ponedjeljka do petka šatori se otvaraju u 10:00 i zatvaraju u 23:30. Vikendom i praznicima, kao što je 3. listopada (Dan njemačkog jedinstva), otvaranje se pomiče u 9 ujutro, a zatvaranje u 23:30. U većim festivalskim dvoranama posljednji zvuci piva i glazbe traju do 22:30, no u manjim šatorima poput pečenjara piletine, štandova s ​​hranom i kafića usluga prestaje do 23:00.u003cbru003eu003cbru003ePostoje dvije iznimke: Käfer Wiesn-Schänke i Kufflers Weinzelt, koji su otvoreni do 1 sat ujutro.

Što možete ponijeti sa sobom?

Torbe i ruksaci maksimalnog volumena do 3 litre. Nije vam dopušteno ponijeti biber sprej ili oružje bilo koje vrste. Životinje su također zabranjene na Oktoberfestu (osim pasa vodiča). Također je subotom zabranjeno unošenje dječjih kolica. Na ovaj dan je vrhunac javne zabave na Oktoberfestu, tako da boravak na festivalskom terenu s malom djecom jednostavno nije siguran.

Može li se pušiti u paviljonima?

Ne, možete pušiti samo na određenim mjestima.

Koliko se piva popilo na prošlim događanjima?

U 2022. godini taj je broj iznosio 5.600.000 litara. Osim toga, 6.000.000 posjetitelja Oktoberfesta godišnje pojede približno 500.000 prženih pilića.u003cbru003eu003cbru003eA rekordnu količinu piva gosti Oktoberfesta popili su 2014. godine – 7.700.000 litara.

Oktoberfest je događaj fantastičnih razmjera. Čak i ako ne volite pivo, obećavamo vam da ćete se na ovom zabavnom odmoru imati čime zabaviti!

Jeste li ikada bili na Oktoberfestu? Pišite nam u komentar na društvenim mrežama. I naravno, ne zaboravite doći spremni i s znanjem njemačkog jezika :) Posjetite vokabula.com i započnite svoj put prema tečnosti!

Podijeli

Pridružite se našem newsletteru!

Nema spama - samo dobre stvari. Najbolji učenici čitaju najbolje članke.
16.000+ čitatelja

Pridružite se našem newsletteru!

Nema spama - samo dobre stvari. Najbolji učenici čitaju najbolje članke.
16.000+ čitatelja

Sadržaj

Testirajte svoje znanje njemačkog ili engleskog i dobijte besplatni probni sat!

Koliko je vremena potrebno da naučiš jezik s Vokabulom?

Bliže ste nego što mislite u postizanju svojih jezičnih ciljeva.
© Copyright 2016 - 2024 Vokabula. Napravljeno s ljubavlju u Mostaru.

Prijavite se za besplatnu uvodnu lekciju

Ispunite obrazac i na email ćemo vam odmah poslati login podatke za Vokabula Platformu!
valovi pattern

Prijavite se za besplatnu uvodnu lekciju

Odmah nakon ispunjavanja obrasca na email ćemo vam poslat login podatke za Vokabula Platformu!
valovi pattern