banner left

Proljeće s Vokabulom

banner right

7 savjeta iskusnih ispitivača da uspješno položiš Goethe ili ÖSD ispit njemačkog jezika

AI Brzi sažetak Dobar kurs pripemne nastave njemačkog jezika pomoći će vam da postanete bolje upoznati s sadržajem i formatom ispita, kao i da radite i one tipove zadataka koji su isti kao oni...

min čitanja

Vokabula
27.05.2023
|
Ažurirano 27.05.2023

AI Brzi sažetak

  • Dobar kurs pripemne nastave njemačkog jezika pomoći će vam da postanete bolje upoznati s sadržajem i formatom ispita, kao i da radite i one tipove zadataka koji su isti kao oni na stvarnom ispitu.
  • Ukoliko se dogodi da na B1 ne položite dio Lesen ili bilo koji drugi dio, na narednom roku možete polagati samo taj dio koji je preostao, odnosno na kojem ste imali manje od 60%.
  • Svaki ispit njemačkog jezika se sastoji iz četiri dijela, ukoliko ne položite neki dio i imate manje od 60% na tom dijelu, na idućem roku morate polagati ponovo cijeli ispit.

Prolaziti Goethe ili ÖSD ispit njemačkog jezika nije mala stvar. To zahtijeva rad i posvećenost u postizanju najviše razine uspjeha. S tim u vezi, ovdje smo da vam pružimo Tipps und Tricks potrebne za polaganje ovih ispita – jedan koji će čak i najiskusnije predavače iznenaditi!

Tijekom godina učenja učenika kako bi položili zvanične i međunarodno priznate ispite njemačkog jezika, razvili smo pet savjeta koji će vam pomoći da uspješno prođete svoje sljedeće Goethe ili ÖSD ispite. Bilo da se radi o usvajanju pravila gramatike ili učenju određenih riječi, ovi će vam strategije dati prednost pred ostalim kandidatima.

Možda se pitate: “Kako bih se mogao pripremiti za tako izazovan ispit?”. No slijedeći ovih 5 savjeta uskoro ćete biti na putu prema postizanju izvrsnih rezultatata na ovim ispitima! Dakle, bez daljnjeg odlaganja, počnimo našu potragu za uspjehom sa ovih pet neprocjenjivih savjeta!

Pregled Goethe i ÖSD ispita

Ako se pripremate za polaganje Goethe ili ÖSD ispita njemačkog jezika, važno je razumjeti koje vrste pitanja će biti postavljene.

Goethe i ÖSD ispiti dizajnirani su da provjeravaju vašu vještinu čitanja, pisanja, govorenja i razumijevanja slušanja. Ispiti također procjenjuju upotrebu gramatike i znanje rječnika, pri čemu nema izravnih gramatičkih pitanja, recimo da objasnite tvorbu prezenta, pridjevske deklinacije isl. Svaki dio se ocjenjuje posebno, a ukupni rezultat se izračunava iz svih dijelova. Važno je spomenuti da neke ispite možete polagati modularno, npr. B1. Što to konkretno znači? Svaki ispit njemačkog jezika se sastoji iz četiri dijela, ukoliko ne položite neki dio i imate manje od 60% na tom dijelu, na idućem roku morate polagati ponovo cijeli ispit. To je slučaj kod A1 ispita. Ukoliko se dogodi da na B1 ne položite dio Lesen ili bilo koji drugi dio, na narednom roku možete polagati samo taj dio koji je preostao, odnosno na kojem ste imali manje od 60%.

Važno je da znate koji dio ispita je vaša slabost prije početka procesa pripreme. Na taj način možete se usredotočiti na jačanje tih područja prvo. U nastavku pogledajmo kako najbolje pristupiti svakom dijelu ispita.

Otkrijte koji je dio ispita vaša slabost

Polaganje njemačkog jezičnog ispita, poput Goethe ili ÖSD-a, je poput ulaska na nepoznato tlo. Možda poznajete znamenitosti i učili ste mjesecima, ali dok ne položite ispit, nema načina da znate koliko ste spremni. Identificiranje svojih jačih i slabijih strana unaprijed vam može pomoći da se fokusirate na područja gdje su potrebna poboljšanja da biste uspjeli.

Kako biste identificirali potencijalne slabosti na Goethe ili ÖSD ispitima, započnite pregledavajući primjere ispita koji su dostupni na službenim stranicama od Goethe Instituta i ÖSD-a. Radite vještinu po vještinu, zadatak po zadatak. Na kraju svakog dijela odnosno modula, zbrojite ukupan broj bodova. Ukoliko na primjerima ispita dostupnih na webu imate po 70% na svakoj vještini pojedinačno, vrlo vjerojatno ćete položiti ispit. Ukoliko su pojedine vještine na 60% ili niže, na njih se trebate više fokusirati. Pazite na pitanja i tipove zadataka sa kojima ste imali problema u razumijevanju ili ste neispravno odgovorili. Razgovarajte sa ljudima koji su već prošli te ispite i pitajte s kojim vrstama zadataka su imali najviše problema. Pamtite: svako ima različite jače i slabije strane kada je u pitanju jezični test; isplati se prikupiti informacije o mogućim problematičnim područjima od osoba koje su već izlazile na ispit.

Identificiranjem vlastitih slabosti pojedinci mogu onda prilagoditi svoje pripreme prema tome – fokusirajući se na određene teme ili tipove zadataka. Pristupanje ispitu na ovaj način ne samo da će kandidatima omogućiti da „prežive“ razdoblje ispitivanja, nego će i uspjeti na dan ispita! Da bi maksimizirali šanse za uspjeh još više, razmislite o upisu na kurs pripremne nastave dizajniran posebno za ove vrste ispita – takvi kursevi često pružaju korisne savjete i trikove primjenjive samo u ovom kontekstu i tako pružaju prednost budućim kandidatima u odnosu na one koji nisu prošli takav kurs.

Pohađajte kurs pripremne nastave

Pohađanje kursa pripremne nastave u Vokabuli je izvrsna metoda za pripremu za Goethe ili ÖSD ispit njemačkog jezika. Dobar kurs pripemne nastave njemačkog jezika pomoći će vam da postanete bolje upoznati s sadržajem i formatom ispita, kao i da radite i one tipove zadataka koji su isti kao oni na stvarnom ispitu. Osim toga, iako neće biti fokus na gramatičkim pravilima, ponovit ćete neke teme iz gramatike koje ste možda zaboravili. Pohađajući kurs pripremne nastave, bolje ćete se pripremiti i osjećati više samopouzdanja za vrijeme ispita.

Naposljetku, imati pristup dodatnim izvorima, poput primjera ispita (knjige/videozapisi), može biti neprocjenjivo za pomoć u razumijevanju najboljeg pristupa svakom tipu pitanja na stvarnom ispitu. Ove materijali bi trebali biti dostupni u svakoj profesionalnoj školi njemačkog jezika. Na ovaj način ste spremni i ne bi trebalo biti ništa, što bi Vas moglo iznenaditi na dan ispita!

Uradite dodatne primjere ispita

Da biste uspješno položili Goethe ili ÖSD njemački jezični ispit, morate biti spremni uzeti nekoliko ispitnih primjera. Postoje izdanja knjiga koja su isključivo namijenjena pripremi za ispit, s velikim brojem zadataka koji po svojoj formi odgovaraju onima na ispitu, te koji ga kompletno simuliraju. To je odličan način da se pripremite za ispit; omogućuje vam da ponovite gradivo i procijenite svoje sposobnosti i razumijevanje različitih tema. Osim toga, važno je dobiti praktična iskustva sa stvarima koje ćete susresti tijekom ispita. Potrebno je analizirati radove drugih ljudi, uključujući i ono što možda nisu napravili dobro, kako biste mogli prepoznati potencijalne probleme te unaprijed odgovoriti na njih. To će vam dati dodatno samopuzdanje na samom ispitu. Zauzvrat ćete imati veću šansu za uspješno polaganje Goethe ili ÖSD ispita iz njemačkog jezika.

Pridružite se grupnom kursu i razmjenjujte iskustva

Pridruživanje grupi koja od početka kursa uči za Goethe ili ÖSD ispit njemačkog jezika je odličan način pripreme za vaš nadolazeći ispit. Ne samo da ćete dobiti podršku i savjete od drugih koji također uče, već je to i odličan izvor informacija kada je riječ o vježbama i savjetima o tome kako proći konačni ispit. Pridruživanjem takvoj grupi postajete dio veće zajednice koja će vam pomoći da prevladate sve izazove s kojima se susrećete tijekom učenja.

Kada tražite resurse, razmislite o sudjelovanju na online forumima posvećenima Goethe ili ÖSD ispitima iz njemačkog jezika. Ovdje iskusni članovi zajednice dijele vrijedne spoznaje što očekivati pri polaganju stvarnog ispita, nude korisne savjete o tome kako se učinkovito pripremiti i pružaju opću potporu tijekom vašeg puta uspjeha. Osim toga, često postoje prilike da se pridruže grupama za učenje gdje svi zajedno rade prema tome da se pripreme za svoje ispite. Ovaj oblik suradnje pomaže da se svi motiviraju i imaju pristup relevantnim materijalima potrebnim za uspjeh na ispitima.

Umjesto da sve radite u zadnji čas, uspostavite organiziran plan rano s dostižnim ciljevima tako da do vremena vašeg ispita svi potrebni materijali budu temeljito pregledani nekoliko puta. Ako je moguće, pronađite nekoga tko je upoznat s sadržajem i koristite ga kao mentora tijekom procesa pripreme – on će moći dati konkretne smjernice prilagođene vašim potrebama i odgovoriti na sva pitanja koja se pojave tijekom učenja. Uz dovoljno posvećenosti i truda, uspjeh na bilo kojem od ovih uglednih ispita je u potpunosti dostižan!

Na vrijeme krenite s pripremom za izlazak na ispit

Važno je izbjeći gužvu pred Goethe ili ÖSD njemački jezični ispit. Ukoliko dobar dio gradiva i tema za ispit niste prešli, te sve ostavljate za sami kraj, to može rezultirati nesposobnošću da se prisjete riječi i izraza tijekom ispita. Umjesto da čekate zadnji tren, bolje je pažljivo se pripremiti za ispit s dovoljno vremena unaprijed. To znači redovito učiti i ne ostavljati sve do zadnjeg trenutka. Uvažavanje ovih koraka pomoći će vam da sebi date najbolju šansu za uspjeh na vašem nadolazećem Goethe ili ÖSD jezičnom ispitu. S ovim znanjem čvrsto u ruci, bit ćete samouvjereniji i spremni da se suočite sa svim što dolazi!

ispit njemackog jezika

Sjedite blizu audio playera

Sljedeći korak u pripremi za Goethe ili ÖSD ispit njemačkog jezika je da se sjedne blizu audio playera. Kako biste mogli dobro uraditi zadatak na modulu Hören (slušanje), prvo i osnovno je da možete čuti razgovor, što će biti od velike pomoći prilikom rješavanja zadatka. Ukoliko sjedite u zadnjem redu, a audio player je na suprotnoj strani prostorije, velika je mogućnost da nešto nećete pogrešno čuti ili nećete razumjeti. Izbjegnite ovo odmah na početku.

Možda mislite da sjesti nazad nije toliko loša ideja u nadi da ćete uspjeti prepisati od kolege. Ipak je bolje da to ne pokušavate obzirom da je nadzor na ispitima jako strog i rigorozan. Ukoliko Vas ulove u pokušaju prepisivanja, odmah ćete biti suspendirani i možete dobiti zabranu izlaska na ispit jednu do dvije godine na svim Goethe ili ÖSD Institutima diljem svijeta. Stoga je najbolje da odmah sjednete blizu audio playera ukoliko postoji samo jedan izvor zvuka.

Nikad nemojte odgovarati samo sa “Ja” ili “Nein” i pripremite vlastite primjere

Kada su u pitanju dijelovi Sprechen i Schreiben (produktivne vještine), kako biste položili ispit, rečenice moraju biti što potpunije i očekuje se da sadrže određen vokabular prilagođen nivou. Na A1 nivou ispitivači ne očekuju da prepričavate sadržaj novinskog članka ili filma, nego se radi o jednostavnim rečenicama kao npr. “Entschuldigung, wo ist das Handy?” – “Hier ist es.” ili “Trinken Sie Kaffee zum Frühstück?” -“Nein, ich mag keinen Kaffee.” Na taj način ćete ispitivačima dati jasno do znanja, da ste razumjeli što vas je kolega na ispitu pitao, te da vladate odgovarajućim vokabularom. Na višim nivoima kao što je na primjer B1 se očekuju složene (zavisne) rečenice, te da možete kroz dvije do tri minute reći nešto o Vama poznatoj temi. Pri tome imate određenu pomoć, odnosno dobit ćete upute na što se sve morate osvrnuti prilikom prezentacije i imat ćete određeno vrijeme da se pripremite, strukturirate svoje kratko izlaganje. Također moći ćete za vrijeme ispita koristiti i natuknice koje ste napravili, kako ne biste preskočili ništa što ste planirali reći.

Na videima ispod možete vidjeti kako izgleda dio Sprechen na A1 i B1 nivou.

Goethe Zertifikat A1  Start Deutsch 1 Mündlich
ZD B1 sprechen Prüfung . Goethe-Institut Zertifikat B1 sprechen Prüfung

Ranije smo spomenuli da ćete dobiti konkretne upute kada dođete do dijela Schreiben i Sprechen. Jako je važno da ih se držite i ne preskočite nijednu točku koju trebate obraditi kako ne biste nepotrebno gubili bodove.

Ovo je primjer zadatka s jasnim uputama za A1 Goethe ispit – Modellsatz.

ispit njemackog jezika

Pogledajmo što se od nas očekuje. Trebamo obraditi sve tri točke/crtice i spomenuti ih smisleno u našem kratkom mailu namijenjenom uredu za informacije turiste. Pored toga trebamo obratiti pažnju na broj riječi koji se traži i formu maila. Što znači forma maila? Mail je potrebno odgovarajuće adresirati, jer nećemo se isto obratiti prijatelju ili recimo u ovom slučaju uredu za informacije za turiste. Također je za formu maila bitno imati pozdrav na kraju (Liebe Grüße, herzliche Grüße, mit freundlichen Grüßen…). Ukoliko bilo koju stavku ne ispoštujemo, gubimo bodove.

Na B1 nivou se očekuje duži mail od oko 80 riječi na određenu temu uz jasne upute kojih se trebamo držati kako bismo osvojili što veći broj bodova. Niže je primjer zadatka iz B1 Goethe ispita (Modellsatz).

Pogledajmo koja su očekivanja od nas kako bismo što uspješnije napisali mail. I ovdje kao i na svakom drugom Goethe ili ÖSD ispitu je važna forma, kome pišemo i da imamo odgovarajući završetak i pozdrav na kraju. U našem mailu ovaj put trebamo pisati prijatelju ili prijateljici koja nije mogla doći na naš rođendan. Kroz nekoliko rečenica trebamo opisati kakvo je bilo slavlje, objasniti koji poklon nam je bio najbolji i zašto, te predložiti termin da se vidimo s prijateljicom.

Dok pišemo mail, potrebno je obratiti pozornost i na redoslijed i da obradimo sve tri crtice/točke. Bez obzira da li je riječ o dijelu Sprechen ili Schreiben, ne smijemo zaboraviti obrazložiti naše mišljenje te navesti vlastite primjere, jer je to ono što se na ispitu najviše ocjenjuje. Kada smo naveli vlastite primjere i obrazložili mišljenje, povećavamo šanse da ćemo uspješno položiti određeni dio ispita.

Idemo pogledati kako bi to izgledalo na modulu Sprechen na A1 na Goethe ispitu.

Kandidati na ovom zadatku trebaju partneru postaviti pitanje vezano za temu sporta pri čemu trebaju upotrijebiti pojam s kartice, a partner treba adekvatno odgovoriti.Uvijek je moguće više različitih pitanja postaviti za istu karticu. Evo nekoliko primjera: “Haben Sie Sportschuhe? – Ja natürlich.” “Mögen Sie Ihre Sportschuhe? -Nein, ich muss neue Schuhe kaufen.” “Hast du Schuhe für Fußball? – Nein, leider nicht.” Ukoliko se osvrnemo na primjere odgovora koje je partner dao na pitanja, vidimo da je odgovoreno sa više riječi, umjesto samo sa “ja” ili “nein” jer sa dužim rečenicama (odgovorima) jasno dajemo do znanja da vladamo vokabularom i razumijemo sugovornika.

Usporedit ćemo još kratko jedan dio modula Sprechen na B1 nivou gdje je potrebno kratko kroz dvije do tri minute prezentirati temu prema jasno definiranim uputama.

Uzeli smo primjer zadatka iz primjera ispita od njemačkog izdavača Hueber. Ovdje su tema estetske operacije, jesu li zaista potrebne i ovdje konkretno estetska operacija nosa (nezadovoljni ste veličinom i želite smanjiti nos). Kako biste uspješno mogli prezentirati ovu ili bilo koju drugu temu, potrebno je da ste tijekom B1 kursa prošli određeni vokabular, gramatičke strukture, usvojili univerzalne rečenice koje se mogu koristiti za bilo koju prezentaciju itd. Na početku je potrebno predstaviti svoju temu, sadržaj, o čemu ćete točno govoriti i kojim redoslijedom kako bi se vidjela struktura prezentacije. U prijevodu to znači da svako izlaganje treba imati “glavu i rep”, što je i ovdje slučaj.

Nakon što ste rekli o čemu ćete sve govoriti u prezentaciji, vrijeme je da kažete nešto o vlastitoj situaciji, npr. jeste li zadovoljno vlastitim nosom, izgledom? Zašto da ili ne? Je li netko koga možda poznajete radio estetsku operaciju nosa? Zašto?

Sljedeće stavka koju trebate detaljnije opisati je situacija u vlastitoj zemlji, Vašoj domovini. Rade li ljudi kod Vas estetske operacije? Zašto da ili ne? Je li ih rade i muškarci i žene? Netko više, netko manje?Navedite primjere. Ukoliko ne poznajete nikoga da je radio takvu ili sličnu operaciju, to je sasvim ok i to možete reći, no recimo znate da su negdje drugdje u svijetu takvi zahvati popularni i ljudi ih često rade. Možete i to spomenuti, no nemojte previše skretati s teme, jer je naglasak na situaciji u zemlji iz koje vi potječete.

Predzadnju točku također ne smijemo preskočiti, odnosno navesti prednosti i nedostate estetskih operacija, koje trebamo potkrijepiti primjerima. Bilo bi dobro navesti tri do četiri prednosti i isto toliko nedostataka. Može se dogoditi da vidite samo nedostatke, u tom slučaju je njih potrebno navesti što više, recimo šest do sedam, kako biste uspješno prezentirali ovu točku. Također recite vlastito mišljenje, jeste li za ili protiv, te obrazložite ga.

Kad ste došli do pete točke i uspješno ranije naveli prednosti, nedostatke i vlastito mišljenje, odradili ste 99% posla, te je ostalo da se zahvalite na pažnji.

Zaključak

Kako je vidljivo iz gore navedenog, jasno je da je potrebno dovoljno vremena da se upoznate sa svim dijelovima međunarodno priznatih ispita iz njemačkog jezika. Pored završenog kursa za određeni nivo, ključno je nakon kursa upoznati se sa formom i strukturom svakog ispita i svim tipovima zadataka koji se pojavljuju. Kako biste bili što sigurniji, upišite kurs pripremne nastave, gdje će vas iskusni ispitivač ili predavač provesti kroz sve dijelove ispita, kako biste otkrili koji dijelovi Vam idu dobro, a na kojima još trebate dodatno i ciljano raditi za uspješno polaganje ispita.

Nikada ne odustajete i uvijek nastavite učiti! Ne zaboravite da nema skraćenog puta – ali pomoću predanog rada i upornosti možete izaći na kraj sa svakim izazovom. Što ste bolje pripremljeni, to je veća vjerojatnost da ćete uspješno položiti ispit.

Koristite sve mogućnosti: knjige ili videozapisi – sve može pomoći! Ostanite motivirani i idite korak po korak naprijed – tu igraju ulogu strpljenje i ironija. Uvjereni sam da ćete uspjeti ako zadržite svoj fokus i motivaciju!

Podijeli

Pridružite se našem newsletteru!

Nema spama - samo dobre stvari. Najbolji učenici čitaju najbolje članke.
16.000+ čitatelja

Sadržaj

Testirajte svoje znanje njemačkog ili engleskog i dobijte besplatni probni sat!

Koliko je vremena potrebno da naučiš jezik s Vokabulom?

Bliže ste nego što mislite u postizanju svojih jezičnih ciljeva.
© Copyright 2016 - 2024 Vokabula. Napravljeno s ljubavlju u Mostaru.

Prijavite se za naš newsletter

Ispunite podatke i na email ćemo vam jednom mjesečno slati korisne i zanimljive stvari. Obećavamo da nećemo slati slam.

Prijavite se za besplatnu uvodnu lekciju

Ispunite obrazac i na email ćemo vam odmah poslati login podatke za Vokabula Platformu!