banner left

Proljeće s Vokabulom

banner right

Goethe-ispit, Telc ili TestDAF. Koji ispit iz njemačkog je najbolji?

AI Brzi sažetak Postoji šest u SAD-u, tri u Kanadi, dva u Australiji, dva u UK, te po jedan u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i Srbiji. Ovaj ispit je nastao u saradnji s Telc GmbH (o kojem ćemo k...

min čitanja

Vokabula
01.03.2023
|
Ažurirano 01.03.2023

AI Brzi sažetak

  • Postoji šest u SAD-u, tri u Kanadi, dva u Australiji, dva u UK, te po jedan u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i Srbiji.
  • Ovaj ispit je nastao u saradnji s Telc GmbH (o kojem ćemo kasnije pisati) i tematski je prilagođen osobama koje dolaze u neku od zemalja njemačkog govornog područja kao migranti.
  • Naknade variraju od države do države, pa je tako polaganje ispita iz njemačkog na Goethe-Institutu u Hrvatskoj puno skuplje nego recimo u Bosni i Hercegovini.

Koji ispit iz njemačkog jezika je najbolji izbor za vas? Ako tražite međunarodno priznat certifikat iz njemačkog jezika, možete birati između više opcija. Goethe-ispit, Telc i TestDAF su sve mogućnosti koje se nude. Svaki ispit ima svoje prednosti i nedostatke, pa ćemo pogledati što se nudi u svakom.

Nastavite čitati i saznajte kako odabrati onaj pravi ispit iz njemačkog za vas između Goethe-ispita, Telca i TestDAF-a.

Ispit iz njemačkog jezika Goethe-Instituta

Goethe-Institut je osnovan 1951. godine i njegovo sjedište je u Münchenu. To je nezavisna neprofitna organizacija koja je financirana uz potporu SR Njemačke, kao i s naknadama vlastitih tečajeva njemačkog i naknada za ispite.

Mi u Vokabuli preferiramo Goethe-Institut. Do prije par godina ispiti Goethe-Instituta održavali su se u Vokabuli, a Vokabulini predavači su certificirani Goethe ispitivači s dugim iskustvom provođenja ispita u cijeloj BiH.

Koji ispiti postoje?

Kao što postoji 6 nivoa znanja, tako postoji i 6 ispita koji slijede Zajednički europski referentni okvir za jezike (ZEROJ) (o kojima smo već ranije pisali). Tako imamo ispite od A1 (početnik) do C2 (izvorni govornik). Također, od A1 do B2 postoje i posebni ispiti za djecu od 10 do 16 godina.

Goethe Institut također nudi i ispite za migrante, za nivoe A2 i B1. Ovaj ispit je nastao u saradnji s Telc GmbH (o kojem ćemo kasnije pisati) i tematski je prilagođen osobama koje dolaze u neku od zemalja njemačkog govornog područja kao migranti.

Dostupnost i sadržaj ispita

Svaki ispit iz njemačkog na Goethe-Institutu za odrasle sastoji se od četiri dijela: čitanje, pisanje, govor i slušanje.

Duljina i složenost svakog od ispita iz njemačkog osjetno se povećava kako napredujete kroz nivoe.

Fokus je na općem jeziku. Tako da nema potrebe da učite, npr. medicinsku terminologiju prije ispita, jer vam to neće biti potrebno na ispitu. Kao napredujete do viših nivoa, teme su opširnije.

ispit iz njemačkog i cerifikat Goethe-Instituta u vokabuli

Za više detalja o sadržaju na svakoj od nivoa ispita, pogledajte na web stranici Goethe-Instituta.

Ispiti njemačkog jezika Goethe-Instituta od B1 do C2 su “modularni” i morate ostvariti minimalno 60% na svakom modulu.

Kao i uvijek svakako provjerite posljednje informacije i izmjene na web stranici Goethe-Instituta.

Gdje polagati Goethe ispite njemačkog jezika?

Goethe-Institut ima svjetsku mrežu od otprilike 160 instituta raspoređenih u 98 zemalja svijeta. Postoji šest u SAD-u, tri u Kanadi, dva u Australiji, dva u UK, te po jedan u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i Srbiji.

U područjima gdje nema lokalnog Instituta, uspostavljaju mrežu partnera, najčešće obrazovnih institucija (kao što su sveučilišta/univerziteti ili privatne/komercijalne škole jezika). Privatne škole jezika ne provode ispite, provode ih ispitivači koje je obučio Goethe-Institut, škole samo posuđuju” svoje prostorije za potrebe održavanja ispita.

Naknade variraju od države do države, pa je tako polaganje ispita iz njemačkog na Goethe-Institutu u Hrvatskoj puno skuplje nego recimo u Bosni i Hercegovini.

Ispit iz njemačkog možete ponovno polagati koliko god puta želite.

Što je certifikat Goethe-Instituta i gdje je priznat?

Certifikat Goethe-Instituta je međunarodno priznat dokument o poznavanju njemačkog jezika i nema roka trajanja.

Certifikat A1 ispunjava uvjete za vize za supružnike koji se žele pridružiti svom mužu ili ženi u Njemačkoj. Napisali smo članak u kojem se detaljno bavimo s A1 ispitom iz njemačkog i A2 ispitom iz njemačkog jezika.

Certifikat B1 prihvaćen je kao minimum za apliciranje za njemačko državljanstvo. Ovaj certifikat omogućuje upis na jednu od jednogodišnjih priprema Studienkolleg za studiranje bilo kojeg studija na njemačkom sveučilištu. Saznajte više o B1 ispitu Goethe-Instituta u našoj blog objavi.

Sve njemačke visokoškolske ustanove priznaju Goethe C2 certifikat ili “Großes Deutsche Sprachdiplom” kao dokaz jezične kompetencije potrebne za upis na fakultet.

Neke ustanove prihvaćaju Goethe C1 ili čak B2 certifikat. Institut je izradio korisnu prezentaciju. (link je pdf iz listopada 2021.).

Za više informacija o zahtjevima njemačkog jezika za sveučilišnu maturu u Njemačkoj postoji korisna web stranica s pregledom sprachnachweis.de. Također, provjerite web stranice pojedinačnih sveučilišta: na primjer sveučilišta Heidelberg.

B1 ispit iz njemačkog jezika Goethe-Instituta certifikat

Zaključak o ispitima Goethe-Instituta

Naše mišljenje o ispitima Goethe-Instituta je da su najkvalitetniji i među ispitima koji su najpriznatiji u cijelom svijetu. Ispit iz njemačkog Goethe-Instituta nije najekonomičnija opcija, no možete na to gledati da se isplati uložiti u kvalitetu.

Na web stranici Goethe-Instituta možete pronaći bogatu selekciju primjera ispita (s audio datotekama i videima o ispitu). Ovaj ispit iz njemačkog je sigurno naš prvi odabir.

Pročitajte naše detaljnije analize ispita Goethe-Instituta i što očekivati na svakom od nivoa:

Telc ispit iz njemačkog jezika

Telc stoji za The European Language Certificates (Europski jezični certifikati). Telc je neprofitna tvrtka (GmbH) sa sjedištem u Frankfurtu na Majni i pripada Njemačkoj udruzi za obrazovanje odraslih. Počeli su svoje djelovanje 1968. godine sa svojim VHS certifikatima. Iako je Telc krenuo samo s ispitima iz njemačkog jezika, sada je moguće polaganje ispita i 9 drugih jezika.

Koji ispiti postoje?

Postoji 6 nivoa znanja i ispita, koje slijede Zajednički europski referentni okvir za jezike (ZEROJ) o kojima smo već ranije pisali. Od A1 (početnik) do C2 (izvorni govornik).

Telc ispiti su specifični jer u ponudi imaju i ispite koji su na prelazima između nivoa kao što su B2/C1, poslovni ili medicinski njemački. Postoje također i Telc ispiti iz njemačkog za djecu.

Dostupnost i sadržaj ispita

Opći ispiti na Telcu su dosta slični onima na Goethe-Institutu.

Svaki ispit iz njemačkog na Goethe-Institutu za odrasle sastoji se od četiri dijela: čitanje, pisanje, govor i slušanje.

Duljina i složenost svakog od ispita iz njemačkog osjetno se povećava kako napredujete kroz nivoe.

Poput ispita iz njemačkog na Goethe-Institutu, naglasak je na svakodnevnom jeziku, s rasponom tema koje postaju sve šire i sofisticiranije – ali još uvijek standardne – kako napredujete prema višim nivoima.

Gdje polagati Telc ispite njemačkog jezika?

Postoji preko 7500 ispitnih centara u više od 20 zemalja svijeta. Telc ispiti više nisu dostupni u Bosni i Hercegovini, no jesu u Hrvatskoj, Sloveniji, Srbiji i Makedoniji, od nama bližih zemalja.

Naknade određuje svaki pojedinačni centar. Ako ne položite ispit, možete ga ponavljati onoliko puta koliko želite. Na A1 i A2 morate ponovno polagati cijeli ispit.

Na B i C nivoima, ako položite usmeni, ali ukupno padnete “pisani” dio (tj. pisanje, slušanje, čitanje i [na B1, B2] ispit iz gramatike), morate ponovno polagati cijeli pismeni dio. Ako padnete usmeni, ne morate ponovno polagati “pismeni” dio.

Gdje vrijede Telc certifikati?

Telc cerifikati su međunarodno priznati. Opći certifikat Telc B1 (poznat kao Zertifikat Deutsch) priznaje se kao dokaz dovoljnog znanja jezika za zahtjev za njemačko državljanstvo.

Telc Deutsch C1 Hochschule priznaju članovi “Njemačke rektorske i ministarske konferencije kulture” kao dokaz nivoa poznavanja njemačkog jezika potrebnog za studiranje na sveučilištu.

Mnoga austrijska i švicarska sveučilišta također prihvaćaju Telc kao dokaz nivoa poznavanja njemačkog jezika potrebnog za studiranje na sveučilištima.

Dobiveni certifikat vrijedi neograničeno i nema roka trajanja.

Zaključak o Telc ispitima

Telc je poznat u Njemačkoj i certifikati su poštovani u svijetu.

Međutim, Telc je manje poznat u inozemstvu, pogotovo izvan Europe. A tu je i činjenica da se Telc ispiti (još) ne mogu polagati u Bosni i Hercegovini.

Telc je izradio pregled ispita (uključujući često postavljena pitanja i materijale za vježbu) koje možete pronaći na web stranici Telca.

TestDaF (Test Deutsch als Fremdsprache) ispit iz njemačkog jezika

Ovaj ispit organizira TestDaF-Institut, koji podržavaju Hochschulrektorkonferenz (Vijeće institucija visokog obrazovanja), DAAD i Goethe-Institut.

Ispit se provodi od 2001. godine.

TestDAF je razvijen s fokusom na ispite za strane studente koji žele studirati na njemačkim sveučilištima i trebaju pružiti dokaze o svojoj jezičnoj kompetenciji.

Koji ispiti postoje?

TestDaF nije podijeljen na klasične nivoe prema Zajedničkom evropskom referentnom okviru za žive jezike (od A1 do C2), to je jedinstven ispit na kojem možete da dostignete jedan od tri nivoa TDN 3

Postoji samo jedan ispit i nije podijeljen na klasične nivoe prema ZEROJ-u, već je moguće da dostignete jedan od tri nivoa:

  • TDN3 (koji je najniži i odgovara standardnom nivou na prelazu B1/B2)
  • TDN4 (koji je srednji nivo i odgovra standardnom nivou na prelazu B2/C1)
  • TDN5 (koji je najviši nivo i odgovara nivou znanja standardnog C1)

Zato se predlaže da ga polažu samo oni koji već vladaju njemačkim barem na B2 nivou.

TestDaF je najvažniji ispit za studente koji planiraju da upišu neki od univerziteta na njemačkom govornom području. Sa ocjenama TDN4 ili TDN 5 na svim dijelovima ispita, skoro pa vam je garantiran pristup na sve fakultete.

Dostupnost i sadržaj ispita

Ispit obuhvaća sve četiri vještine: čitanje, pisanje, slušanje, govor. Fokus je na korištenju jezika u kontekstu visokog obrazovanja.

Za opis nivoa potrebnih za svaki nivo, pogledajte ovdje.

Usmeni ispit se temelji na snimci i vaši odgovori se snimaju. Na ovom ispitu iz njemačkog ne postoji poseban gramatički test.

Na web stranici TestDaF-a postoje modeli (Modellsätze) i primjeri testova (Musterprüfungen).

Gdje polagati TestDaF ispite njemačkog jezika?

U licenciranim ispitnim centrima u oko 100 zemalja ili u jednom od preko 170 ispitnih centara u Njemačkoj. Ispitni centri obično su sveučilišta, lokalni ured DAAD-a ili Goethe-Institut (s kojim TestDAF blisko surađuje). Polaganje TestDaF ispita u Bosni i Hercegovini moguće je na Goethe-Institutu BiH.

TestDaF možete polagati širom svijeta u već utvrđenim terminima. Ne morate učiti njemački u jezičnoj školi ili biti student sveučilišta kako bi pristupili ispitu. Potrebno je šest do osam tjedana da dobijete rezultate. Možete ponovno polagati ispit koliko god puta želite.

Naknada za ispit se razlikuje od zemlje do zemlje.

Gdje vrijede TestDAF certifikati?

Posebno se cijene na njemačkim sveučilištima.

Certifikat vrijedi neograničeno. Certifikat prikazuje vaše rezultate u svakom pod-testu kao i vaš ukupni rezultat. Razina 4 u sva četiri pod-testa dovoljna je da ispuni jezične zahtjeve mnogih sveučilišta u Njemačkoj. Neki priznaju podnositelje zahtjeva i s nižom ocjenom. Svaki modul se ocjenjuje, a neka sveučilišta zahtijevaju određenu ocjenu kod svakog pod-testa, dok neki samo gledaju ukupan rezultat.

Zaključak o TestDaF ispitima

Ovaj ispit iz njemačkog jezika je specijalistički test, koji je zaista zanimljiv samo ako trebate dokazati svoj nivo poznavanja jezika za upis na sveučilište. Također je potencijalno koristan za studente i profesore koji žele dokazati svoje znanje njemačkog u svojim zemljama, prije akademskih posjeta Njemačkoj ili na kraju razdoblja studiranja u inozemstvu na njemačkom sveučilištu (kao gostujući student).

Kao što je gore navedeno, certifikati Goethe-Instituta i Telc certifikati već su međunarodno priznati, pa se onda sigurno pitate zašto bi polagali TestDAF?

Odgovor je da možda više volite uže specijalizirane ispite.

Također, za razliku od Telc ispita iz njemačkog, TestDaF ispite često ćete moći polagati na Goethe-Institutu.

Za više informacija provjerite njihovu web stranicu. TestDAF je također napravio kratki video:

TestDaF – Test Deutsch als Fremdsprache

Ostali ispiti njemačkog jezika

Deutsches Sprachdiplom (razina II) Stalne konferencije ministara obrazovanja i kulture (Kultusministerkonferenz der Länder).

Ovo je ispit koji se nudi samo djeci u odabranim srednjim školama, kojih ima više od 11 000 u cijelom svijetu. Oni su tradicionalno izvan Njemačke, ali sada se ispiti ponekad održavaju i u Njemačkoj.

Dva su moguća certifikata i razine.

Razina 1 priznat je dokaz odgovarajućeg znanja njemačkog za upis na Studienkolleg (jednogodišnji sveučilišni pripremni tečaj u Njemačkoj s fokusom na jezik i znanje o njemačkom društvu i kulturi).

Razina 2 dokazuje da imate odgovarajuće znanje jezika za studiranje na sveučilištima (ali uvijek za svaki slučaj provjerite sa svojim sveučilištem). Za više informacija provjerite ovdje.

Njemački test za imigrante “DTZ” (“Deutschtest für Zuwanderer”) razvio je Telc GmbH s Goethe-Institutom za njemačku vladu. Telc je također razvio test za Austrijski integracijski fond (ÖIF). Postoji samo jedan ispit. Ako ste ocijenjeni s A2, to se smatra položenim, ali imate mogućnost produžiti tečaj kako biste dosegli B1. Postoji kratak pregled na web stranici Goethe-Instituta, a više detalja potražite na web stranici njemačkog Ministarstva za useljeništvo i izbjeglice.

Zaključak

To je dakle to što se tiče ispita iz njemačkog jezika. Nadamo se da vam je ovaj pregled ispita pomogao da pronađete onaj koji vam najviše odgovara.

Nemojte zaboravite provjeriti najnovije informacije o ispitima na relevantnim web stranicama.

Zanima nas jeste li imali iskustvo polaganja nekih od ovih ispita? Ili ukoliko planirate polagati ispit, koji bi bio vaš prvi izbor? Ostavite nam komentar na društvenim mrežama ili nam pošaljite email!

Podijeli

Pridružite se našem newsletteru!

Nema spama - samo dobre stvari. Najbolji učenici čitaju najbolje članke.
16.000+ čitatelja

Sadržaj

Testirajte svoje znanje njemačkog ili engleskog i dobijte besplatni probni sat!

Koliko je vremena potrebno da naučiš jezik s Vokabulom?

Bliže ste nego što mislite u postizanju svojih jezičnih ciljeva.
© Copyright 2016 - 2024 Vokabula. Napravljeno s ljubavlju u Mostaru.

Prijavite se za naš newsletter

Ispunite podatke i na email ćemo vam jednom mjesečno slati korisne i zanimljive stvari. Obećavamo da nećemo slati slam.

Prijavite se za besplatnu uvodnu lekciju

Ispunite obrazac i na email ćemo vam odmah poslati login podatke za Vokabula Platformu!