Kako izgleda A1 ispit njemačkog jezika Goethe-Instituta?

a1 ispit njemackog goethe institut

Ako tražite kristalno jasno objašnjen A1 ispit njemačkog jezika Goethe-Instituta, na pravom ste mjestu.

Objasniti ćemo format ovog važnog početnog ispita iz njemačkog jezika. Objasniti ćemo što sam A1 ispit njemačkog jezika uključuje. Fokus ćemo staviti na ispit za odrasle koji se zove Start Deutsch 1 (ispit namijenjen djeci i mladima se zove Fit in Deutsch 1).

Po završetku ovog članka već ćete biti u boljoj poziciji da odlučite je li A1 ispit njemačkog jezika za vas i znati ćete što trebate znati kako biste ga uspješno položili.

Što trebam znati da položim A1 ispit njemačkog?

Krenimo od početka. A1 je prvi od 6 glavnih nivoa Zajedničkog europskog referentnog okvira za jezike (ZEROJ), što, ukratko rečeno, označava skup standarda i sposobnosti koje netko treba znati da mu se odredi nivo poznavanja jezika. Postoje dva “osnovna” nivoa, A1 i A2. Nivo A1 je niži početnički nivo u kojem se tek susrećete s jezikom i učite apsolutne osnove te A2 nivo koji je za početnike na višoj razini. O A2 ispitu ćemo zasebno pisati kasnije.

Dakle, kada se prijavite na A1 ispit njemačkog jezika, koliko morate dobro poznavati njemački jezik da biste ga položili?

Ukratko, trebali bi znati:

  • komunicirati na jednostavan način ako osoba s kojom razgovarate govori polako i jasno
  • razumjeti i koristiti poznate, svakodnevne i uobičajene izraze i jednostavne rečenice (npr. informacije o sebi i svojoj obitelji ili o kupnji, poslu i neposrednoj okolini)
  • predstaviti sebe i druge, kao i pitati druge da kažu o sebi, npr. gdje žive, koga poznaju i što posjeduju

Ako uspijete položiti A1 ispit njemačkog jezika, možete biti ponosni na svoj uspjeh!

Naravno, ono što ste u stanju reći i razumjeti i dalje je pomalo ograničeno na jednostavno korištenje jezika. Još neko vrijeme ćete moći “uhvatiti” samo neke od glavnih točaka onoga što vam kažu, pa čak i ako vam sugovornik kaže sporo i jasnim govorom. Zato je vrijeme vaš najbolji prijatelj i budite oprezni kod reklama za “super brzo” i vremenski kratko učenje njemačkog jezika, jer još nitko tako nije naučio novi strani jezik.

I dalje se pitate zašto bi onda trebali biti ponosni? Stanite i razmislite na trenutak!

Ako uspijete položiti A1 ispit njemačkog jezika, pokrit ćete najosnovnije gramatičke obrasce njemačkog jezika.

Vrlo vjerojatno već znate dobar dio vokabulara od oko 650 najvažnijih riječi. S aktivnim vladanjem malo više od polovice ovih riječi i obrazaca i pasivnim razumijevanjem većine njih, možete očekivati ​​da ćete moći komunicirati na osnovnoj razini u situacijama u stvarnom životu.

Ova nova “super moć” učinit će putovanje u zemljama njemačkom govornom području manje “strašnim”. Biti će dovoljno da se povežete s izvornim govornicima kao i drugim polaznicima. Stoga, njemački na A1 nivou vrlo je vrijedan cilj sam po sebi, ali, ako želite, to može biti i vaš prvi korak prema učenju njemačkog jezika.

Gdje mogu polagati A1 ispit njemačkog jezika?

A1 ispit njemačkog za dobivanje međunarodno priznatog certifikata najčešće se održava u nekom od centrala Goethe-Instituta i najčešće traje jedan dan. Ne postoji mogućnost modularnog polaganja ispita (osim “B*” nivoa), odnosno ne možete polagati dijelove ispita u različito vrijeme i u različitim ispitnim centrima.

A1 ispita njemačkog jezika u vokabuli

Postoji mreža Goethe-Instituta diljem svijeta, a najviše ih je u samoj Njemačkoj. Broj puta godišnje kada se nudi ispit razlikuje se od centra do centra. Neki centri održavaju ispit samo jednom ili dva puta godišnje. Veći, prometniji Goethe-Instituti, poput onog u Berlinu, mogu ponuditi ispit nekoliko puta mjesečno. Cijena također varira od zemlje do zemlje. U Hrvatskoj su skoro pa duplo skuplji izlasci na ispit, nego recimo u Bosni i Hercegovini. Uvijek provjerite aktualne cijene u svom odabranom ispitnom centru!

Format A1 ispita njemačkog – dio po dio

A1 ispit njemačkog jezika podijeljen je na četiri dijela. One pokrivaju četiri jezične vještine: slušanje (Hören), čitanje (Lesen), pisanje (Schreiben) i govor (Sprechen). Ne postoji poseban ispit iz gramatike ili vokabulara.

Pogledajmo sada format svakog od četiri dijela ispita – dio po dio.

PS. Ovdje smo kao smjernicu koristili vlastiti model (“Modellsatz”) (8. izdanje, april 2021.) s web stranice Goethe-Instituta. Prije ispita uvijek provjerite najažurniji format u slučaju da su se stvari promijenile.

#1 Čitanje (Lesen)

Uključeno u isti rad od 45 minuta kao i pisanje. Prijedlog je da potrošite oko 25 minuta na dio za čitanje, a 25 za odmor na pisanje.

Test čitanja podijeljen je u tri dijela (Teil Eins bis Teil Drei). Za svaki dio postoji samo jedan točan odgovor.

#1.1 Čitanje, 1. dio (Teil Eins):

Prije nego krenemo, pretpostaviti ćemo da ste preuzeli Modellsatz i otvorili ga.

Uglavnom, dobiti ćete dva kratka teksta. U Modellsatzu to su dva e-maila (prvi, oko 40 riječi, drugi, oko 70 riječi). Oba su neformalni (du, a ne Sie). Naravno, tekst će svakome biti drugačiji na ispitu.

Postoji pet pitanja (2 na prvom tekstu, 3 na drugom tekstu) na koja morate odgovoriti kao Richtig (točno) ili Falsch (netočno).

Na primjer, u drugom emailu u Modellsatzu čitamo „am kommenden Sonntag habe ich Geburtstag“.

Pitanje 3 je “Ralf hatte am letzten Wochende Geburtstag”. Richtig/Falsch. Čitamo i “Es werden viele Leute da sein, die du auch kennst”.

Pitanje 4 je “Ralf hat nur zwei oder drei Leute eingeladen.” Richtig/Falsh.

Pitanje 4 veći je izazov od pitanja 3. Manje je preklapanja teksta i rečenice u pitanju. Također, možda na ovoj razini niste naučili vrijeme Futur I (koje koristi werden kao Hilfsverb ili glagolski pomoćnik). Ako niste, morat ćete se u potpunosti osloniti na kontrast između “viele Leute” i “zwei oder drei Leute” da biste odabrali “Falsch” kao ispravni odgovor.

#1.2 Čitanje, 2. dio (Teil Zwei):

U svakom od pitanja od 6 do 9 vidite dvije kratke web stranice (otprilike deset do dvadeset riječi, s vidljivom web adresom). Za svako pitanje dobivate drugačiju jednostavnu situaciju.

Na primjer, situacija za pitanje 6 u ovom dijelu je “Sie möchten mit dem Schiff auf dem Rhein fahren“. Morate odabrati koju ćete web stranicu posjetiti kako biste dobili informacije koje su vam potrebne. Dvije web stranice su “Hotel – Pension ‘Schiff’” i “Binge-Rüdesheimer Rheinschiffe”. Jasno je da ovdje možete pogriješiti ako nemate dovoljno riječi i samo tražite riječ “Schiff” kao pomoć.

Pitanje 10 uključuje dva željeznička reda vožnje, Hamburg – Wiesbaden i Wiesbaden – Hamburg, a na vama je da kažete „Sie sind in Wiesbaden und möchten mit dem zug am Mittig in Hamburg sein“.

#1.3 Čitanje, 3. dio (Teil Drei):

Za svako od pitanja 11 do 15 u Modellsatzu prikazana vam je slika informativnog znaka. Morate razumjeti znak da biste odgovorili na pitanje “richtig” ili “falsch”.

Na primjer, pitanje 13, “Am Bahnhof“, ima sliku znaka koji kaže “Auf dem gesamten Bahnhof ist das Rauchen verboten“. Točna/netočna izjava je “Sie können hier Zigaretten rauchen”. Možda ne znate riječ “gesamten”, ali možete prepoznati “verboten” i povjerovati.

#2 Pisanje (Schreiben)

Dio za pisanje uključen je u isti rad kao i dio za čitanje. Prijedlog je da potrošite oko 20 minuta na pisanje i 25 minuta na čitanje. U vježbi pisanja na ovoj razini nije potrebno mnogo riječi i postoji jasan okvir za oba odgovora. Značajan dio izazova bit će razumijevanje informacija navedenih u sama dva pitanjima.

#2.1 Pisanje, 1. dio (Teil Eins):

Prvi dio je vježba ispunjavanja obrazaca. U dokumentu s modelom dobivate neke osnovne informacije o svojoj prijateljici, Evi, koja pokušava rezervirati putovanje autobusom do Bodenskog jezera.

Rečeno vam je da će biti s mužem i dva sina i da nema kreditnu karticu.

U obrascu za prijavu na putovanje postoji pet praznina koje morate ispuniti. (Anzahl der Personen: -; Davon Kinder -; Zahlungsweise: Bar/Kreditkarte; Reisetermin: -).

#2.2 Pisanje, 2. dio (Teil Zwei):

Drugi dio je kratko pismo napisano slobodnom rukom. U oglednom dokumentu, pismo je upućeno Uredu za turističke informacije u Dresdenu. Osim pozdrava i potpisa, imajte tri navedena područja koja treba pokriti u jednoj ili dvije rečenice (rečenice ukupno oko 30 riječi): objasnite zašto pišete; tražiti informacije o kulturnim aktivnostima kao što su filmovi, muzeji; treće: pitajte za adrese hotela.

Na stvarnom ispitu zadaci bi vjerojatno bili slični onima kao u vježbama, no nikada isti.

#3 Slušanje (Hören)

Ukupno vrijeme za A1 ispit iz njemačkog jezika na Goethe-Institutu je oko 20 minuta. Postoje 3 dijela.

Cijeli zvučni zapis za A1 ispit iz njemačkog jezika nalazi se na Goetheovoj web stranici (i traje nešto više od 17 minuta). Glasovi u ovom zvučnom zapisu možda su jasniji nego što bi to često bio stvarni govor i malo sporiji (ali još uvijek prilično realistični).

Prije svakog pitanja čuti ćete kratki audio zapis. U prvom i trećem dijelu svaki se isječak ponavlja. Nakon isječka (nakon drugog ponavljanja u prvom i trećem dijelu), postoji pauza od otprilike dvadeset sekundi za odgovor na pitanje prije nego što čujete sljedeći isječak.

#3.1 Slušanje, 1. dio (Teils Eins):

U prvom dijelu nalaze se isječci, svaki dvaput reproducirani, i šest pitanja. Odabirete točan odgovor između 3 mogućnosti a), b) i c).

Za svaku opciju postoji slika koja će biti od velike pomoći.

Na primjer, pitanje 3 je razgovor između gosta u restoranu i konobara koji raspravlja o opcijama glavnog jela. Morate reći što restoran naručuje (pomfrit, ribu, kobasicu).

#3.2 Slušanje, 2. dio (Teil Zwei):

Postoje 4 pitanja (od 7. do 10.). Na temelju zasebnog zvučnog zapisa za svako pitanje, morate odlučiti je li kratka izjava u svakom pitanju “richtig” ili “falsch”. Svaki isječak možete čuti samo jednom.

Isječci su svi napravljeni kao da ih slušate preko zvučnika (na primjer nalazite se na željezničkom kolodvoru ili u zračnoj luci).

Npr. u pitanju 9 u Modellsatzu čujete najavu u vlaku koja kaže da se vlak neplanirano zaustavio i da putnici ne bi trebali izaći. Glas kaže “Putnici trebaju ostati u vlaku”: i onda trebate odgovoriti s “richtig” / “falsch”.

#3.3 Slušanje, 3. dio (Teil Drei):

Nakon pet audio zapisa slijedi 5 pitanja (svaki isječak čujete 2 puta).

Morate odabrati točan odgovor iz a), b) ili c). Isječci pokrivaju niz različitih telefonskih poruka govorne pošte. Zadatak je na temelju onoga što ste čuli odlučiti koja je od 3 kratke opcije točan odgovor na postavljeno pitanje.

#4 Govor (Sprechen)

Sprechen dio A1 ispita na Goethe-Institutu traje oko 15 minuta. Postoje 3 dijela i morate razgovarati s ostalim članovima grupe od najviše četiri sudionika, plus dva ispitivača koji su u ulozi moderatora i ocjenjivača. Moderator vodi i intervenirat će laganim smjernicama kako bi gurnuo sudionike natrag na formu vježbe. Ocjenjivač bilježi izvedbu kandidata i također pomaže ocjenjivaču da dobro “odigra” primjer svake vježbe.

#4.1 Govor, 1. dio (Teil Eins):

U prvom dijelu morate se predstaviti kratkim rečenicama uz pomoć dobivenog lista za upute. Na upitniku (barem na Modellsatzu): „Ime? Država? Prebivalište? Jezik? Posao? Hobi?” Trebali biste odgovoriti punim rečenicama (ne kratkim riječima i odgovorima). Na primjer: “Mein Name ist…”, “Ich komme aus…”, “Ich lebe in…”, “Ich spreche …”. Modellsatz predlaže da završite pitanjem: “Und Sie, wer sind Sie, bitte?

Imajte na umu da će vas moderator na kraju vašeg predstavljanja zamoliti da napišete jedan podatak (npr. vaše ime i prezime, ulica u kojoj živite). Moderator će vas također zamoliti da date broj (npr. broj mobilnog/mobilnog telefona, poštanski/poštanski broj).

#4.2 Govor, 2. dio (Teil Zwei):

Drugi dio testovi koji traže i daju informacije jednostavne informacije koje se odnose na dva svakodnevna predmeta (npr. Essen und Trinken, Familie, Einkaufen, Wochenende).

Prvi kandidat postavlja pitanje, drugi odgovara i to se nastavlja dok svi ne postave i odgovore na pitanje.

Na primjer, ako imate karticu: “Thema Einkaufen. Stadtplan” možete pitati “Wo kann ich einen Stadtplan bekommen?” Ako vas to pitaju, možete odgovoriti s: “An der Information im Bahnhof.” Zatim se vježba ponavlja s drugim svakodnevnim predmetom.

#4.3 Govor, 3. dio (Teil Drei)

Treći dio ispituje možete li postaviti pitanje i odgovoriti na njega u vezi sa svakodnevnim predmetom.

Na primjer, prompt kartica može prikazivati ​​sliku “ein Glass Wasser”. Na kartici nema teksta. Možete pitati “Ein Glass Wasser, bitte!” ili odgovorite “Ja, natürlich, bitte!”. Ostale slike na Modellsatzu uključuju olovku, jabuku, sat (pitajte vrijeme) i stolicu.

Na web stranici Goethe-Instituta postoji četrnaestominutni video stvarnog govornog ispita.

A1 ispit njemačkog jezika: Prolaznost, ocjena i ponavljanje ispita

Cijeli A1 ispit njemačkog jezika polažete u jednom ispitnom centru u jednom danu.

Kako biste uspješno položili A1 ispit njemačkog jezika potrebno je ostvariti minimalno 60% na svakoj vještini. Što znači da 59,50% na jednoj vještini nije dovoljno da položite cijeli ispit.

Ako mislite da ste spremni položiti A1 ispit njemačkog jezika, provjerite model papira i druge materijale za vježbanje za ispit iz njemačkog A1 Goethe-Instituta na web stranici Goethe-Instituta.

Što je još bitno da znate?

Ovo su bile kratke smjernice o tome kako izgleda A1 ispit njemačkog jezika Goethe-Instituta.

U Vokabuli možete uraditi kompletnu pripremnu nastavu za uspješnije polaganje ispita. Prolaznost naših polaznika koji su prošli kroz pripremnu nastavu je 100%!

Pripremna nastava se organizira za A1, B1 i B2 nivoe. Pripreme za A1 nivo uključuje 6 šk. sati nastave dok pripreme za B1 ili B2 nivoe uključuju po 10 šk. sati nastave.

pripremna nastava za A1 ispit njemačkog jezika goethe-instituta

Ovaj vid pripreme je idealan za ispitanike koji žele da se što bolje pripreme za predstojeći ispitni rok.

Na pripremnoj nastavi dobijete detaljan uvid u formu ispit Goethe-Instituta. Možete detaljno vježbati tipove zadataka koji Vaš čekaju na samom ispitu. Zatim dobijete pregršt savjeta od naših stručnih profesora, od kojih su mnogi certificirani Goethe-ispitivači, i još više!

Iako je fokus na sve četiri vještine, dosta pažnje posvećujemo na usmenom dijelu gdje vas pripremamo kako dobro strukturirati izlaganje, koje izraze koristiti i sl.

Grupna pripremna nastava se radi u malim grupama od 3-10 polaznika, održava se vikendima i najčešće u jednom danu. A moguće je organizirati i individualnu pripremnu nastavu za vas.

Saznajte više o Vokabulinoj pripremnoj nastavi za uspješno polaganje Goethe-ispita ovdje.

Česta pitanja i odgovori

Gdje i kada mogu polagati ispit?

Ispit se provodi na Goethe-Institutu u vašoj regiji. Možete se obratiti Goethe-Institutu kako biste saznali više o datumima ispita i informacijama.

Koliko često mogu polagati ispit?

Ispit možete polagati koliko god puta želite, uz određene uvjete Instituta.

Ističe li moj certifikat iz njemačkog jezika?

Ne, ne postoji datum isteka za dobiveni certifikat na Goethe-Institutu. No, neki poslodavci mogu tražiti od vas da donesete certifikat ne stariji od 1, 2 ili 3 godine.

Trebam li pohađati kurs njemačkog prije izlaska na ispit?

Za pristupanje ispitu nije potrebno pohađati kurs niti ići u jezičnu školu.

Mogu li se za ispit pripremati online?

Da, u Vokabuli možete pohađati i online kurs i pripremnu nastava njemačkog jezika na najmodernijoj eVokabula platformi za učenje jezika sa stvarnim predavačem.

Mogu li naučiti njemački jezik u kratkom vremenu?

Da, ukoliko ste ozbiljni u namjeri da naučite jezik. Vokabulina metoda učenja se fokusira na osnove njemačkog jezika koje su važne u svakodnevnom životu u Njemačkoj, a nastavu održavaju stručni predavači.

Kako mogu znati koji sam nivo u njemačkom jeziku?

Počnite s tim da uradite Vokabulin besplatan test znanja iz njemačkog jezika.

Zaključak

Iako smo dali sve od sebe kako bi informacije bile ažurne, upamtite da se formati i zahtjevi ponekad mijenjaju, a to je još više istaknuto otkako je došla pandemija korona virusa. Stoga, uvijek provjerite sve informacije koje vas zanimaju u ispitnom centru kojeg ste odabrali.

Sretno!

Tvoja reakcija?
Sviđa mi se
215
Sviđa mi se
Haha
3
Haha
Tužno
6
Tužno
Fenomenalno
4
Fenomenalno
Slavlje
23
Slavlje
Podrška
15
Podrška

Povezani članci