banner left

Proljeće s Vokabulom

banner right

Ultimativni vodič za učenje njemačkih članova (der, die, das)

AI Brzi sažetak Kao što vidite iz ovog primjera, imenica u množini može dobiti i određeni nastavak, prijeglas, nekada samo jedno, nekada oboje, a nekada je oblik za množinu isti kao i za jedn...

min čitanja

Vokabula
28.02.2023
|
Ažurirano 28.02.2023

AI Brzi sažetak

  • Kao što vidite iz ovog primjera, imenica u množini može dobiti i određeni nastavak, prijeglas, nekada samo jedno, nekada oboje, a nekada je oblik za množinu isti kao i za jedninu (der Computer –.
  • Naravno potrebni su vježba i strpljenje, no uskoro ćete se snaći s njemačkim članovima i biti sigurniji u rod.
  • Iako postoje neke iznimke od ovog pravila, razumijevanje pravila temeljenih na spolu može vam pomoći da napravite ispravnu pretpostavku kada je u pitanju odabir člana u danoj situaciji (die Mutter, der Vater, die Katze).

Učenje članova njemačkih imenica može biti pravi izazov za učenike jezika – i to je nešto što se ne smije zanemariti! Savladavanje upotrebe der, die i das neophodno je ako želite postati vješti u njemačkom jeziku. Pa kako ih naučiti? Nastavite čitati kako biste saznali najbolje savjete i trikove za brzo i učinkovito učenje njemačkih članova!

Njemački članovi predstavljaju poseban izazov jer ponekad slijede drugačija pravila od engleskih. Na primjer, ‘the’ se u engleskom koristi za imenice muškog i ženskog roda – ali u njemačkom se član mijenja ovisno o spolu. Da stvar bude gora, od svakog pravila postoje iznimke! Srećom, postoje neke strategije koje možete koristiti za lakše svladavanje njemačkih članova.

Bilo da tek počinjete učiti njemački ili samo trebate osvježiti kako pravilno koristiti der, die i das, ovaj vodič je tu da vam pomogne.

Osnove članova

Njemački članovi važan su dio učenja jezika. Sastoje se od tri roda: muškog (der), ženskog (die) i srednjeg (das). Svaki član ima svoju odgovarajuću zamjenicu, pri čemu je muški rod ‘er’, ženski ‘sie’, a srednji rod ‘es’.

Korisno je naučiti trikove kako identificirati svaki član kako biste ga mogli ispravno koristiti. Postoje određena pravila za određivanje roda, npr. prema značenju, prema završetku itd. Na primjer, imenice koje označavaju dane u tjednu, doba dana, mjesece u godini su uglavnom muškog roda (der Montag, der Tag), dok su imenice koje završavaju na ‘-chen’ i ‘-lein’ obično srednjeg roda (das Kaninchen).

Konačno, razumijevanje oblika množine također je važno za ispravnu upotrebu njemačkih članova. Član za množinu je “die”. To ne znači da su das i der sada postali ženski rod “die”, nego je član “die” oblik za množinu za sva tri roda, što u biti olakšava usvajanje članova. Zamislite da svaki član u jednini ima poseban oblik u množini. To sigurno ne bismo željeli!

Kojeg je roda član?

Nakon što steknete osnovno razumijevanje njemačkih članova, važno je naučiti rodno utemeljena pravila za odabir ispravnog člana. Općenito govoreći, imenice muškog roda koriste “der”, imenice ženskog roda koriste “die”, a imenice srednjeg roda koriste “das”. Iako postoje neke iznimke od ovog pravila, razumijevanje pravila temeljenih na spolu može vam pomoći da napravite ispravnu pretpostavku kada je u pitanju odabir člana u danoj situaciji (die Mutter, der Vater, die Katze). Dakle nešto što je po prirodi muškog ili ženskog roda, će sa velikom sigurnošću biti i u njemačkom istog roda.

Kada je riječ o učenju roda imenica, postoji nekoliko strategija koje možete koristiti. Jedan je pristup naučiti rod svake riječi dok je budete susretali tijekom učenja njemačkog jezika. Tp je najjednostavniji način i najbolje bi bilo s tim krenuti odmah, čim se krenete baviti učenjem njemačkog. Kao što smo ranije rekli, možete obratiti pozornost i na nastavke/završetke imenaica te naspram njih odrediti rod. Na primjer, imenice koje završavaju na-ung i -heit (die Kleidung, die Schönheit) su ženskog roda, dok su -er i -ling nastavci u muškom rodu (der Computer, der Frühling).

Na kraju,informacije o tome je li riječ muškog, ženskog ili srednjeg roda možete pronaći u rječniku. Vjerovali ili ne, s vremenom ćete početi razvijati osjećaj za rod imenica. Naravno potrebni su vježba i strpljenje, no uskoro ćete se snaći s njemačkim članovima i biti sigurniji u rod.

Oblici množine članova

Njemački jezik ima tri člana: der, die i das. Oblik za množinu je uvijek – die, na primjer, “der Mann” postaje “die Männer”. Kao što vidite iz ovog primjera, imenica u množini može dobiti i određeni nastavak, prijeglas, nekada samo jedno, nekada oboje, a nekada je oblik za množinu isti kao i za jedninu (der Computer – die Computer).

Opet postoje različita pravila za određnivanje oblika množine imenice, recimo ako imenica u jednini završava na -e, u množini dobiva nastavak -n, na primjer die Katze – die Katzen. No dok pričate na njemačkom jeziku, najčešće nema smisla i ne stignete razmišljati o raznim pravilima, nastavcima itd. Stoga je ultimativni savjet da od samog početka uz imenicu učite član i oblik za množinu (die Rechnung – die Rechnungen, der Tisch – die Tische, die Suppe – die Suppen itd.).

Važno je upamtiti da sve imenice uglavnom moraju imati pridružen član; inače neće imati smisla i vaše rečenice zvučat će nepotpuno. Stoga vježbajte korištenje pravog člana uz svaku imenicu kako biste brzo naučili njemački. Odvojite vrijeme dza vježbu kroz komunikaciju kako biste se što prije oslobodili i osjećali se ugodno u razgovoru.

Kako se koriste pridjevi u njemačkom?

U njemačkom jeziku imenice i pridjevi moraju se slagati u rodu, broju i padežu. Kade krenete učiti njemački, pridjevskim deklinacijama ćete se početi baviti na A2 nivou, te ćete općenito kroz A2 proći većinu gramatike njemačkog jezika. Ovdje nećemo pisati detaljno o pridjevskim deklinacijama u njemačkom (jaka, slaba i mješovita), nego ćemo samo skrenuti pozornost na nekoliko općenitih pravila kada su u pitanju pridjevi i njihova deklinacija. Važno je napomenuti da će vam se u početku činiti komplicirano, no uzmite si dovoljno vremena za vježbu, kako bi vam se gradivo i nastavci slegli.

Tri člana der, die i das koriste se za označavanje roda imenice. Važno je zapamtiti da član pridjeva također mora odgovarati rodu imenice koju mijenja. Dakle, ako je riječ muškog roda (der) i njen pridjev mora dobiti nastavak za muški rod (npr. der große Mann, ein großer Mann). Ako je riječ ženskog roda (die) onda i njezin pridjev mora dobiti nastavak za ženski rod (npr. die schöne Frau, eine schöne Frau). Također je važno zapamtiti da pridjevi mijenjaju svoj oblik ovisno o tome je li imenica koju mijenjaju u jednini ili množini. Na primjer, ako želite govoriti o jednom velikom čovjeku, rekli biste “ein großer Mann”, ali ako želite govoriti o više velikih ljudi, rekli biste “die großen Männer, große Männer”.

Učenje pravila o pridjevskim deklinacijama može biti izazovno, ali uz vježbu, ponavljanje i dovoljno vremena, ona će postati prirodna!

Složenice i njihovi članovi

Složenice su dvije ili više riječi koje su spojene u jednu riječ, a njemački obožava složenice. U njemačkom jeziku, je uvijek određen posljednjom imenicom u složenici. Na primjer, ako na njemačkom želite reći “trgovina biciklima”, to bi bilo “der Fahrradladen”. To je zato što je “Laden” zadnja imenica u ovoj složenoj frazi i stoga ima član muškog roda “der”. Bez obzira od koliko riječi se sastoji složenica, da biste odredili rod složenice, potrebno je da znate samo rod zadnje imenice.

Kako biste svladali složenice i njihove članove, važno je što više vježbati i upoznati se s uobičajenim frazama. Također možete izraditi vlastiti popis ili kartice na kojima se nalaze sve riječi muškog, ženskog i srednjeg roda. Budući da su većina učenika vizualni tipovi, korisno je da kartice budu u bojama, možete uzeti A4 papir u crvenoj, zelenoj i plavoj boji i na njemu pisati sve imenice sa die, der, das. Na taj način ćete lako savladati članove u njemačkom jeziku. Osim toga, obratite pozornost na izvorne govornike i što više slušajte njemačku muziku, slušajte u pozadini podcaste, reportaže, filmove itd.

Uz dovoljno vježbe, možete steći intuitivno razumijevanje koji član ide ispred koje imenice, odnosno složenice i postati vješti u prirodnom razgovoru s izvornim govornicima njemačkog jezika. S vremenom moći ćete pouzdano komunicirati na ovom jeziku.

Korištenje ‘Ein’ & ‘Kein’

Kada je riječ o njemačkim članovima, korištenje ‘ein’ i ‘kein’ može biti malo nezgodno. ‘Ein’ se koristi kao neodređeni član, dok je ‘kein’ njegova suprotnost odnosno negacija; upotrebljava se kao negativni član. Da bismo razumjeli kako se koriste u rečenicama, pogledajmo primjer.

Razmotrite rečenicu: “Ich habe einen Hund.” U ovoj rečenici koristimo ‘ein’ jer ne mislimo na jednog specifičnog psa koji je ranije spomenut. Ne znamo o kojem se psu točno radi.

Sada razmislite o rečenici: “Ich habe keinen Hund.” Ovdje se koristi ‘kein’ umjesto ‘ein’, što bi u prijevodu značilo “Nemam psa.” .

Važno je imati na umu ove dvije riječi kada koristite članove u njemačkim rečenicama. Vježbom i predanošću savladat ćete ove dvije riječi i na kraju ih početi koristiti bez razmišljanja!

Usporedba s engleskim članovima

Sada kada smo razgovarali o upotrebi ‘ein’ i ‘kein’, usporedimo njemačke članove s njihovim engleskim pandanima. U engleskom jeziku imamo samo jedan određeni član, ‘the’. Nasuprot tome, njemački ima tri: der (muški rod), die (ženski rod) i das (srednji rod). Rod imenice koju koristite određuje koji je član prikladan. Na primjer, ako govorite o dječaku, rekli biste ‘der Junge’, dok bi za ženu to bilo ‘die Frau’.

Još jedna razlika između njemačkih i engleskih članova je ta što članovi na njemačkom jeziku neodređeni član nema oblik za množinu. Na primjer “ein Tisch” nema množinu sa neodređenim članom “ein”, no možemo reći “Tische” (stolovi – bez člana) ili “die Tische” s određenim članom.

Međutim, ne postoji ekvivalent ovome u engleskom jeziku – kada govorimo o imenicama u množini, koristimo samo određeni član ili “kein” negaciju odnosno negativni član.

Praktični savjeti i strategije

Najbolji način da naučite njemačke članove je da ih redovito vježbate i postepeno ih usvajate od samog početka. Postoji mnogo različitih načina za to, ali evo nekih od najučinkovitijih:

Prvo, možete koristiti flash kartice da se prisjetite člana za svaku riječ. Ovo je sjajan način da brzo zapamtite i pregledate članove, kao i da bolje razumijete njihovu upotrebu. Osim toga, možete koristiti resurse na internetu kao što su Duolingo ili Memrise koji nude interaktivne vježbe i kvizove koji će vam pomoći da naučite i zadržite informacije.

Također možete osmisliti nekoliko vlastitih rečenica za vježbanje koristeći riječi s odgovarajućim članom. Ovo je posebno korisno ako ste već upoznati s vokabularom na određene teme i želite se testirati koliko ga dobro pamtite. Pisanje nekoliko rečenica s pravim članom za svaku riječ odličan je način da provjerite svoje razumijevanje.

Još jedan način je da svaku imenicu obojite u jednu od 3 boje, crvenu, zelenu, plavu + žutu za oblik za množinu. Na taj način ćete lakše vizualizirati i prije se sjetiti odgovarajućeg roda.

Na kraju, učenje njemačkog jezika u Vokabuli jedan je od najboljih načina da poboljšate svoje razumijevanje i točnost prilikom korištenja članova. Svaki početak može biti izazovan, ali nemojte se bojati pokušati! Vokabulini stručni predavači moći će ispraviti sve pogreške koje napravite, pa je to prilika za više prakse i povratnih informacija. Uz praksu i predanost, uskoro ćete moći lako razlikovati der, die i das u svakodnevnom govoru!

Resursi za daljnje učenje

Kao što smo vidjeli, najbolji način za učenje njemačkih članova je postepeno vježbanje i ponavljanje. Ali postoji i niz drugih resursa koji vam mogu pomoći da ih svladate. Od online tečajeva do aplikacija i podcasta, ovdje su neki od najboljih alata za učenje der, die, das.

Online tečajevi: Postoji mnogo sjajnih online tečajeva koji vam mogu pomoći u razumijevanju njemačkih članova na zabavan i interaktivan način. To uključuje programe kao što su Babbel, Rosetta Stone i Duolingo. Ovi tečajevi nude lekcije o gramatici i vokabularu, kao i audio i video komponente koje će vam pomoći da steknete bolji osjećaj o tome kako izvorni govornici koriste der, die, das u svakodnevnom razgovoru.

Aplikacije i podcasti: Ako tražite nešto prilagođenije mobilnim uređajima ili zgodnije za učenje u pokretu, postoji mnoštvo aplikacija i podcastova dizajniranih posebno za učenike jezika. Aplikacije kao što su Memrise i Drops omogućuju vam da vježbate bilo gdje u bilo koje vrijeme sa svojim sučeljem prilagođenim korisniku. A podcasti kao što je Coffee Break German pružaju zabavne priče i dijaloge koji će vam pomoći u razumijevanju njemačkih članova u kontekstu.

Bez obzira koje izvore koristite za učenje njemačkih članova, važno je redovito vježbati kako bi oni postali druga priroda. Obavezno iskoristite sve sjajne dostupne alate kako biste postali majstor za der, die, das!

Često postavljana pitanja

u003cstrongu003ePostoje li iznimke od pravila člana o rodu?u003c/strongu003e

Kod učenja njemačkog jezika članovi su važan dio jezika. Postoje tri glavna člana: der, die i das. Općenito govoreći, ovi se članovi odnose na rod imenice; na primjer, der se koristi za imenice muškog roda, die za imenice ženskog roda, a das se koristi za imenice srednjeg roda. Međutim, postoje neke iznimke od ovih pravila koje mogu otežati učenje njemačkih članova, no iznimke se uče postepeno kako napredujete prema višim nivoima. Dobar profesor njemačkog jezika neće vam odmah reći sve iznimke, niti će vas opteretiti mnoštvom pravila, svim izuzetcima, nego će vam otkrivati povremeno osobitosti, te vas navoditi da sami dođete do rješenja.u003cbru003eu003cbru003eU mnogim slučajevima rod imenice ne odgovara onom u materinjem jeziku, na primjer der Kaffee je u njemačkom muškog roda, dok je u našem jeziku ženskog roda (kava, kafa). To može biti zbog određenih pravopisnih promjena ili završetka koji su dodani riječi. No nije potrebno da se opterećujete previše razlozima zašto neka imenica ima drugačiji rod od očekivanog, jednostavno odmah pokušajte usvojiti da je u njemačom jeziku u0022das Mädchenu0022 djevojčica, u0022die Nachtu0022 noć itd.u003cbru003eu003cbru003eu003cbru003eUčenje njemačkih članova može biti izazovno, iako uz dovoljno vježbe i izloženosti upotrebi članova jezika od strane izvornih govornika, učenici će ih s vremenom bolje razumjeti i ovladati njima.

u003cstrongu003eKako da zapamtim kada koristiti član ‘Ein’?u003c/strongu003e

u003cbru003eu003cbru003eU njemačkom jeziku se određeni članovi der, die i das koriste za označavanje imenica na temelju njihova roda. Međutim, postoji jedan neodređeni član koji se može koristiti sa svim rodovima: ein, eine, ein. Ovaj se član obično prevodi na engleski kao u0022au0022 ili u0022anu0022. Kako bi se utvrdilo treba li koristiti neodređeni član ili ne, važno je uzeti u obzir kontekst rečenice i rod imenice na koju se upućuje.u003cbru003eu003cbru003eEin se koristi ispred imenica muškog i srednjeg roda, na primjer, ein Mann (čovjek) ili ein Herz (srce), dok eine koristimo ispred imenica ženskog roda kao što je eine Frau (žena) ili eine Orange (naranča). u003cbru003eu003cbru003eČesto učenici prilikom učenja nisu sigurni koji član korisititi (der, die, das ili ein, eine, ein), no neko opće pravilo je da se neodređeni član koristi kada se misli na stvari općenito, bez da mislimo na neku određenu stvar, na primjer u0022Ich habe einen Hund gesehen.u0022 (Vidjela sam psa. – nekog, nismo precizirali kojeg). Ukoliko želimo precizirati i mislimo na jednog točno određenog psa, rekli bismo: u0022Ich habe den Hund (Rex) gesehen.u0022 (Vidjela sam psa (Rexa).

u003cstrongu003eJe li moguće naučiti njemačke članove bez učenja pravila napamet?u003c/strongu003e

Učenje njemačkih članova može biti zastrašujući zadatak. Kada gledate na imenicu na način da je tek potpuna uz član i oblik za množinu (das Haus, die Häuser – kuća) može se činiti nemogućim to sve zajedno usvojiti. Je li moguće naučiti članove bez učenja napamet? Da, postoje tehnike koje vam mogu pomoći da lakše razumijete i zapamtite članove.u003cbru003eu003cbru003eJedan od načina učenja njemačkih članova je korištenje i izrada asociograma. Dok čitate ili slušate tekstove na njemačkom jeziku, postepeno dopunjujute asociograme na različite teme i članove. To će vam pomoći da stvorite asocijacije između člana i imenica, vizualizirate ih, što će ih učiniti lakšim za pamćenje. Ovako to može izgledati.u003cbru003eu003cbru003eTakođer korisno je izgovaranje ovih fraza zajedno sa članom više puta naglas, pomoći će vam da se upoznate s ispravnim izgovorom riječi kao, njihovim značenjem u kontekstu, te ujedno da se prije sjetite kojeg roda je imenica u njemačkom jeziku. Ponavljanje će vam olakšati da se prisjetite koji bi se član trebao koristiti u kojoj situaciji, a da ne morate pamtiti pravila ili tablice iznimaka.u003cbru003eu003cbru003eu003cbru003eKoristeći kontekst i ponavljanje, možete naučiti njemačke članove bez potrebe da pamtite komplicirana pravila ili popise iznimaka. Uz malo vježbe i predanosti, brzo ćete se upoznati s der, die i das!

u003cstrongu003eKako mogu vježbati korištenje njemačkih članova u razgovoru?u003c/strongu003e

u003cbru003eRazgovor s govornikom njemačkog jezika najbolji je način da shvatite kako se članovi koriste u svakodnevnom jeziku. Slušanje kako koriste članove u svom govoru pomoći će vam da se bolje upoznate s time kada ih treba koristiti. Može biti korisno vježbati dijaloge s izvornim govornikom kako biste se lakše osjećali ispravno govoreći i upotrebljavajući članove tijekom razgovora.u003cbru003eu003cbru003eVježbanje samostalno također je korisno jer možete pogriješiti bez osjećaja neugodnosti. Čitanje naglas iz knjiga ili drugih materijala napisanih na njemačkom pomoći će vam da poboljšate izgovor i osjećaj za njihovu upotrebu i također će vam dati priliku da čujete sebe kako ih pravilno izgovarate. u003cbru003eu003cbru003eUz dovoljno prakse, ispravna uporaba njemačkih članova postat će druga priroda i moći ćete ih pouzdano koristiti tijekom razgovora s govornicima njemačkog jezika kojima je njemački izvorni.

Zaključak

Zaključno, učenje pravila njemačkih članova der, die, das u početku može biti nezgodno, ali s vježbom i strpljenjem postaje lakše, te ćete postepeno razviti osjećaj za rodove u njemačkom. Uz savjete i trikove koje smo vam dali, uvjereni smo da se lako možete sjetiti kada koristiti “der”, “die” ili “das”. Iako postoje neke iznimke od pravila, one su rijetke.

Kako biste pravilno koristili članove u razgovoru, važno je redovito vježbati. Pokušajte ih koristiti u svakodnevnim razgovorima s prijateljima ili članovima obitelji koji govore njemački. Pored toga pohađanje kursa zasnovanog na komunikaciji će vam također pomoći da postanete samouvjereniji i sigurniji u ispravnu upotrebu članova. Osim toga, ako se mučite sjetiti se koji član koristiti za određene riječi, pokušajte napraviti asociograme ili izraditi mnemotehničke trikove kao način da ubrzate svoje pamćenje.

Sve u svemu, uz malo vremena i predanosti možete savladati njemačke članove! Dakle, nemojte se opterećivati – krenite polako i ubrzo ćete s pouzdanjem koristiti ispravan član kad god vam zatreba. Sretno na vašem putu učenja jezika!

Podijeli

Pridružite se našem newsletteru!

Nema spama - samo dobre stvari. Najbolji učenici čitaju najbolje članke.
16.000+ čitatelja

Sadržaj

Testirajte svoje znanje njemačkog ili engleskog i dobijte besplatni probni sat!

Koliko je vremena potrebno da naučiš jezik s Vokabulom?

Bliže ste nego što mislite u postizanju svojih jezičnih ciljeva.
© Copyright 2016 - 2024 Vokabula. Napravljeno s ljubavlju u Mostaru.

Prijavite se za naš newsletter

Ispunite podatke i na email ćemo vam jednom mjesečno slati korisne i zanimljive stvari. Obećavamo da nećemo slati slam.

Prijavite se za besplatnu uvodnu lekciju

Ispunite obrazac i na email ćemo vam odmah poslati login podatke za Vokabula Platformu!