banner left

Proljeće s Vokabulom

banner right

Velika slova u njemačkom jeziku [Sve što moraš znati]

AI Brzi sažetak Da biste zapamtili koji se pridjevi i glagoli pišu velikim slovom kada se koriste kao imenice, pomaže vježbati njihovo prepoznavanje u rečenicama i upoznati se s obrascima. Jes...

min čitanja

Vokabula
25.07.2023
|
Ažurirano 24.02.2024
11 velika slova u njemackom jeziku2

AI Brzi sažetak

  • Da biste zapamtili koji se pridjevi i glagoli pišu velikim slovom kada se koriste kao imenice, pomaže vježbati njihovo prepoznavanje u rečenicama i upoznati se s obrascima.
  • Jeste li znali da kada se pridjevi i glagoli pretvaraju u imenice u pisanom njemačkom jeziku, oni preuzimaju veliko slovo.
  • Znate li da se u njemačkom sve imenice i vlastita imena pišu velikim slovom.

Učite li ili se zanimate za njemačka pravila za pisanje velikih i malih slova? Savršeno! Jer u ovom članku ćemo biti vaš pouzdani vodič, vodeći vas kroz sva pravila pisanja velikih slova u njemačkom jeziku.

Vrlo brzo ćete otkrit da se vlastite imenice, poput imena i mjesta, uvijek pišu velikim slovom u njemačkom jeziku. Ali tu nije kraj! Sve imenice – uključujući predmete – ponosno nose svoje veliko slovo. Čak i glagoli i neki pridjevi pridružuju se klubu velikih slova kada se koriste kao imenice.

Međutim, pridjevi koji opisuju nacionalnost pišu se malim slovom. Zaronit ćemo i u svijet zamjenica, otkrivajući da samo formalno “Sie” dobiva veliko slovo. I ne zaboravimo pridjeve – oni se mogu transformirati u imenice jednostavnom promjenom padeža, a pritom zadržati veliko slovo.

Pripremite se za osvajanje ovih fascinantnih pravila pisanja njemačkog velikog slova! Jednom kad savladate velika slova u njemačkom jeziku, zasigurno ćete impresionirati svoje prijatelje!

Pravila za pisanje velikih slova u njemačkom (ukratko)

Sada kad znate osnovna njemačka pravila za pisanje velikog slova, dopustite nam da vam otkrijem jednu zanimljivu činjenicu: Znate li da se u njemačkom sve imenice i vlastita imena pišu velikim slovom?

  • Sve vlastite imenice pišu se velikim slovom kao u engleskom jeziku: npr. imena i imena mjesta (Emma, Deutschland, itd.)
  • Sve imenice pišu se velikim slovom: npr. objekti (sve što može imati ‘the’ (der / die / das) ispred sebe)
  • Glagoli se pišu velikim slovom samo kada se koriste kao imenice: npr. glagol essen (jesti) može postati imenica das Essen (hrana) i tada se piše velikim slovom
  • Neke se zamjenice pišu velikim slovom, a neke ne: Formalno ‘ti’ Sie uvijek se piše velikim slovom u svim svojim oblicima. Sve ostale zamjenice ne pišu se velikim slovom
  • Neki se pridjevi ne pišu velikim slovom za razliku od engleskog: npr. das deutsche Auto (njemački automobil)
  • Ali neki se pridjevi pišu velikim slovom kada se koriste kao imenice: stolz (ponosan), der Stolz (ponos)
  • Na njemačkom se prva riječ u rečenici piše velikim slovom, kao na engleskom.

Osim toga, imajte na umu da je reforma pravopisa u Njemačkoj iz 1996. promijenila pravila velikih slova za određene riječi.

Imajući ove savjete na umu, zaronimo dublje u to kako imenice igraju ključnu ulogu u njemačkom jeziku i njegove jedinstvene zahtjeve za velikim slovom.

Imenice

Prvo i najvažnije, ključno je razumjeti značaj pravilnog pisanja velikih slova u imenicama na pisanom njemačkom jeziku. Svaka imenica, uključujući imenice roda, složene imenice i vlastita imena u njemačkim nazivima mjesta, mora biti napisana velikim slovom. To pomaže razlikovati različite vrste riječi i daje jasnoću u rečenicama.

velika slova u njemačkom jeziku

Ich treffe meine Freundin am Flughafen.
Dočekat ću prijatelja na aerodromu.

Osim toga, titule i imena također se pišu velikim slovima na njemačkom kako bi se iskazalo poštovanje i važnost. Akronimi i kratice također se pišu velikim slovima kako bi se istaknuli unutar teksta.

Ich fliege bald mit Eva nach Österreich.
Uskoro letim s Evom u Austriju.

Pridjevi i glagoli kada se koriste kao imenice

Jeste li znali da kada se pridjevi i glagoli pretvaraju u imenice u pisanom njemačkom jeziku, oni preuzimaju veliko slovo? Ovo pravilo dodaje još jedan sloj složenosti njemačkim pravilima pisanja velikih slova. Evo nekoliko zanimljivosti o pridjevima i glagolima kao imenicama u njemačkom jeziku:

Primjeri pridjeva i glagola kao imenica u njemačkom jeziku uključuju ‘die Suche’ (pretraga) od glagola ‘suchen’ (tražiti).

Die Suche nach meinem Pass dauerte 3 Tage!
Potraga za mojom putovnicom trajala je 3 dana!

Uobičajeni pridjevi koji se pišu velikim slovom kada se koriste kao imenice u njemačkom jeziku uključuju nacionalnosti, kao što je ‘der Deutsche’ (Nijemac).

Kako biste odredili treba li pridjev ili glagol biti pisan velikim slovom kada se koristi kao imenica, potražite pokazatelje poput određenih članova (‘der’, ‘die’, ‘das’) ili posvojnih zamjenica (‘mein’, ‘dein’).

Ich werde eine Abenteuerin.
Postat ću avanturist.

Reforma pravopisa iz 1996. utjecala je na pisanje pridjeva i glagola velikim slovom. Cilj mu je bio pojednostaviti pravopis, ali nije promijenio pravilo pisanja velikim slovom pridjeva i glagola koji se koriste kao imenice.

Da biste zapamtili koji se pridjevi i glagoli pišu velikim slovom kada se koriste kao imenice, pomaže vježbati njihovo prepoznavanje u rečenicama i upoznati se s obrascima.

Zamjenice

Jeste li svjesni da zamjenice igraju značajnu ulogu u njemačkom jeziku, posebno kada je u pitanju pisanje velikih slova? U njemačkom je jedina zamjenica koja se piše velikim slovom formalna ‘Sie’.

Prije reforme pravopisa 1996. sve su se zamjenice pisale velikim slovom. Ova razlika pomaže u razlikovanju između ‘Sie sind’ (vi ste) i ‘sie sind’ (oni su). Međutim, za razliku od imenica i vlastitih imenica, druge osobne zamjenice poput ‘ich’, ‘du’, ‘er’ i ‘wir’ ne pišu se velikim slovom. Ova povijesna promjena provedena je kao dio reforme pravopisa radi pojednostavljenja njemačkog pisma. Važno je imati na umu ovo pravilo kako biste izbjegli uobičajene pogreške s velikim slovom zamjenice u njemačkom jeziku.

Frau Weber, das Taxi wird Sie und Ihre Freundin um 7 Uhr abholen.
Gospođo Weber, taksi će pokupiti vas i vašeg prijatelja u 7 ujutro.

Zanimljivo je da neki jezici, poput engleskog i francuskog, nemaju posebna pravila za pisanje velikim slovima za zamjenice.

Za kraj, prijeđimo na raspravu o pridjevima…

Pridjevi

Zamislite da se možete izražavati na njemačkom sa samopouzdanjem i preciznošću, bez napora ubacujući pridjeve koji savršeno opisuju svijet oko vas. Kada su u pitanju pravila pisanja velikog slova za pridjeve u njemačkom jeziku, postoji nekoliko ključnih točaka koje treba imati na umu.

Sve što morate znati o pisanju velikih slova u njemačkom

Prvo, pridjevi koji opisuju nacionalnost u njemačkom se ne pišu velikim slovom. Na primjer, ‘britisch’ (britanski) i ‘deutsch’ (njemački) ostaju nenapisani velikim slovom kada se koriste kao pridjevi. Međutim, kada ti pridjevi postanu imenice, pišu se velikim slovom, poput ‘der Brite’ (Britanac) ili ‘die Deutsche’ (Njemica).

Ich habe einen britischen Pass und Eva hat einen deutschen Pass.
Ja imam britansku putovnicu, a Eva ima njemačku putovnicu.

Drugo, postoje uobičajeni pridjevi koji se pišu velikim slovom kada se koriste kao imenice u njemačkom jeziku, poput ‘der Arme’ (siromah) ili ‘die Alte’ (starica).

Naposljetku, reforma njemačkog pravopisa iz 1996. nije utjecala na pisanje pridjeva velikim slovima. U usporedbi s engleskim pravilima o pisanju velikog slova za pridjeve, gdje se svi vlastiti pridjevi pišu velikim slovom bez obzira na njihovu upotrebu, njemački slijedi specifičniji skup pravila.

Česta pitanja i odgovori

Postoje li iznimke od pravila pisanja velikih slova u njemačkom?

Da, postoje iznimke za pridjeve i glagole kad se koriste kao imenice.

Koji su primjeri pridjeva i glagola koji postanu imenice?

Primjeri uključuju ‘die Suche’ (pretraga) od glagola ‘suchen’ (tražiti).

Koje su specifične promjene u pravilima pisanja velikih slova u reformi iz 1996.?

Reforma je uključila da se sve imenice pišu velikim slovima.

Osim formalne zamjenice ‘Sie’, postoje li još zamjenice pisane velikim slovima?

Ne, samo formalna zamjenica ‘Sie’ piše se velikim slovom.

Kako se pisanje pridjeva u njemačkom razlikuje od engleskog?

Pisanje velikih slova u pridjevima je važnije u njemačkom nego u engleskom jeziku.

Zaključak

Učenje pravila pisanja velikih slova u njemačkom je ključno za uspješnu komunikaciju. Pridržavanjem ovih pravila može se osigurati precizno i pedantno pisanje na njemačkom jeziku.

Simbolično govoreći, ispravna upotreba velikih slova daje dašak elegancije i poštovanja jeziku, izazivajući osjećaj cijenjenja njegove bogate kulturne baštine.

Ako želite naučiti njemački jezik sa stručnim predavačima, odaberite kurs koji najviše odgovara vašim potrebama. Naši jedinstveni kursevi oslobađaju vas mnogih jezičnih barijera i dostupni su u Tuzli, Mostaru i online na eVokabula jezičnoj platformi uživo s profesorom. Prijavite se odmah i započnite svoje putovanje ka samouvjerenom govoru!

PS. Nemojte kliknuti na sliku ispod

Njemački za početnike
Podijeli

Pridružite se našem newsletteru!

Nema spama - samo dobre stvari. Najbolji učenici čitaju najbolje članke.
16.000+ čitatelja

Sadržaj

Testirajte svoje znanje njemačkog ili engleskog i dobijte besplatni probni sat!

Koliko je vremena potrebno da naučiš jezik s Vokabulom?

Bliže ste nego što mislite u postizanju svojih jezičnih ciljeva.
© Copyright 2016 - 2024 Vokabula. Napravljeno s ljubavlju u Mostaru.

Prijavite se za naš newsletter

Ispunite podatke i na email ćemo vam jednom mjesečno slati korisne i zanimljive stvari. Obećavamo da nećemo slati slam.

Prijavite se za besplatnu uvodnu lekciju

Ispunite obrazac i na email ćemo vam odmah poslati login podatke za Vokabula Platformu!