banner left

Proljeće s Vokabulom

banner right

Koje su prednosti švicarskog državljanstva?

AI Brzi sažetak Uvjeti da postanete švicarski državljanin mogu se razlikovati ovisno o vašoj nacionalnosti i osobnim okolnostima, kao i o švicarskom kantonu u kojem živite. Švicarska, koja d...

min čitanja

Vokabula
05.06.2023
|
Ažurirano 05.06.2023

AI Brzi sažetak

  • Uvjeti da postanete švicarski državljanin mogu se razlikovati ovisno o vašoj nacionalnosti i osobnim okolnostima, kao i o švicarskom kantonu u kojem živite.
  • Švicarska, koja dijeli granice s pet zemalja (Francuskom, Njemačkom, Italijom, Austrijom i Lihtenštajnom) i ima četiri službena nacionalna jezika (francuski, njemački, talijanski i retoromanski), uživa jedinstven položaj na europskoj karti.
  • Iako je minimalno razdoblje boravka za ispunjavanje uvjeta deset godina za odraslu osobu, ono se dijeli s dvije za one mlađe od 18 godina, koji mogu podnijeti zahtjev za državljanstvo nakon pet godina boravka.

Znate li da je Švicarska jedna od najsretnijih zemalja na svijetu prema Svjetskom izvještaju o sreći 2022.? Život u ovoj maloj planinskoj zemlji je zaista ugodan, iako može biti skup. Ako razmišljate o preseljenju na zelenije švicarske pašnjake, možda se pitate trebate li postati švicarski državljanin? Ako ste spremni za taj korak, koji su uvjeti za dobivanje švicarskog državljanstva? U ovom ćemo članku razmotriti prednosti i uvjete švicarskog državljanstva.

Prednosti švicarskog državljanstva?

Važno je postaviti ovo pitanje jer postoje načini za život u Švicarskoj bez državljanstva. Na primjer, stalni boravak je popularna opcija. Prema studiji Savezne komisije za migracije iz 2021., samo oko 2% svih stranih stanovnika odlučuje postati švicarski državljanin. Dakle, što ih motivira?

Prva i najvažnija prednost švicarskog državljanstva je mogućnost života, rada i poslovanja u Švicarskoj. Zemlja je poznata po visokoj kvaliteti života i velikodušnim plaćama, što samo po sebi čini izglede privlačnima. Također ćete imati koristi od povoljnih poreznih stopa, jer švicarski ugovori o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja znače da nećete morati prijaviti prihode koje ste primili u inozemstvu.

Koje su prednosti švicarskog državljanstva

Ali to nije jedina financijska prednost. Švicarska je poznata po svojim bankama koje nude najveću povjerljivost i zaštitu kapitala, a mnogi ih smatraju među najsigurnijima na svijetu. Ako želite osnovati tvrtku, također ćete imati pristup jednostavnom postupku registracije tvrtke.

Na osobnoj razini, kao švicarski državljanin, moći ćete boraviti u Švicarskoj i kupiti bilo koju nekretninu koju želite. Konačno, švicarsko državljanstvo vam daje pravo glasa i kandidiranja za javne dužnosti u Švicarskoj.

Koje pogodnosti uživaju građani Švicarske u svijetu?

Švicarska, koja dijeli granice s pet zemalja (Francuskom, Njemačkom, Italijom, Austrijom i Lihtenštajnom) i ima četiri službena nacionalna jezika (francuski, njemački, talijanski i retoromanski), uživa jedinstven položaj na europskoj karti. Iako zemlja nije članica Europske unije (EU), ima bliske veze s tom institucijom.

Close-up of Globe

Konkretno, Švicarska je dio Schengenskog prostora, što omogućava slobodno kretanje unutar svojih granica. To znači da švicarski građani mogu živjeti, raditi, studirati i otići u mirovinu u bilo kojoj zemlji unutar EU-a ili Europskog gospodarskog prostora (EEA) bez potrebe za vizom. Isto vrijedi i za SAD, Kanadu, Australiju i Japan, za koje je dovoljna švicarska putovnica. Osim toga, Švicarska dopušta dvojno državljanstvo. Dakle, potencijalno možete uzeti švicarsko državljanstvo, a da se ne morate odreći vlastitog državljanstva, pod uvjetom da to dopušta i vaša domovina.

Uvjeti za dobivanje švicarskog državljanstva?

Uvjeti da postanete švicarski državljanin mogu se razlikovati ovisno o vašoj nacionalnosti i osobnim okolnostima, kao i o švicarskom kantonu u kojem živite. Osim toga, od 2018. novi Zakon o švicarskom državljanstvu postavlja stroža pravila za stjecanje švicarskog državljanstva. Na primjer, podnositelji zahtjeva sada moraju imati boravišnu dozvolu naselja C kako bi bili kvalificirani.

Uz to, evo tri najčešća načina za dobivanje švicarskog državljanstva:

  • Imati roditelja Švicarca. Ako ste dijete švicarskog državljanina rođenjem ili posvojenjem, možete dobiti švicarsko državljanstvo. Švicarsko državljanstvo nije definirano pravom na tlo nego pravom krvi. Drugim riječima, beba rođena u Švicarskoj nije automatski švicarski državljanin, ali beba koja ima barem jednog roditelja Švicarca jest.
  • Brak sa švicarskom državljankom
  • Naturalizacija nakon deset godina boravka u Švicarskoj

Kao što smo već vidjeli, švicarsko državljanstvo donosi mnoge pogodnosti. Ali također dolazi s jednim dodatnim zahtjevom – barem ako ste muškarac u dobi od 18 do 35 godina. Takvi muškarci obično moraju odslužiti vojnu službu, bez iznimke za naturalizirane švicarske državljane.

Kako dobiti švicarsko državljanstvo?

Proces dobivanja švicarskog državljanstva ovisi o tome možete li podnijeti zahtjev za državljanstvo po rođenju ili porijeklu. Ako je tako, tada ispunjavate uvjete za pojednostavljenu naturalizaciju. Proces traje oko dvanaest mjeseci, ali može varirati ovisno o vašem lokalnom kantonu.

Ako niste, morat ćete zatražiti državljanstvo putem redovne naturalizacije podnošenjem zahtjeva na tri razine: konfederacija, kanton i komuna.

Na saveznoj razini, Državno tajništvo za migracije (Secrétariat d’État aux migrations ili SEM) postavlja osnovna pravila za sve podnositelje zahtjeva. Kao što smo već spomenuli, morat ćete ispuniti uvjete boravka i posjedovati C dozvolu boravka. Iako je minimalno razdoblje boravka za ispunjavanje uvjeta deset godina za odraslu osobu, ono se dijeli s dvije za one mlađe od 18 godina, koji mogu podnijeti zahtjev za državljanstvo nakon pet godina boravka. Slično tome, ako ste u braku i vaš supružnik je postao švicarski državljanin prije vašeg braka, morat ćete proživjeti samo pet godina u Švicarskoj – uključujući tri kao supružnik – da biste se kvalificirali za državljanstvo.

Uvjeti na lokalnoj razini mogu se jako razlikovati od kantona do kantona i od općine do općine. Naknade također mogu varirati ovisno o vašem kantonu i vašoj općini te o tome podnosite li zahtjev kao pojedinac, bračni par ili dijete.

Česta pitanja

Koje su prednosti švicarskog državljanstva?

Švicarsko državljanstvo dolazi s privilegijom da možete živjeti, raditi i poslovati u Švicarskoj. Također ćete imati koristi od povoljnih poreznih stopa i pristupa jednostavnoj proceduri za registraciju svoje tvrtke.

Koje su prednosti Švicarskog državljanstva?

Švicarski građani mogu živjeti, raditi, studirati i otići u mirovinu u bilo kojoj zemlji unutar EU-a ili Europskog gospodarskog prostora (EEA) bez potrebe za vizom. Isto vrijedi i za SAD, Kanadu, Australiju i Japan.

Koji su uvjeti za dobivanje švicarskog državljanstva?

Proces dobivanja švicarskog državljanstva ovisi o tome možete li podnijeti zahtjev za državljanstvo po rođenju ili porijeklu. Morat ćete ispuniti uvjete boravka i posjedovati C dozvolu boravka.

Kako dobiti švicarsko državljanstvo?

Morat ćete zatražiti državljanstvo putem redovne naturalizacije podnošenjem zahtjeva na tri razine: konfederacija, kanton i komuna. Uvjeti na lokalnoj razini mogu se jako razlikovati od kantona do kantona i od općine do općine.

Zaključak

Ukoliko želiš naučiti standardni ili švicarski njemački jezik sa stručnim predavačima, jednostavno odaberi kurs njemačkog jezika koji ti najviše odgovara. Oni su jedinstveni i oslobađaju te mnogih jezičnih barijera. Dostupni su u Tuzli, Mostaru i online na eVokabula jezičnoj platformi uživo s profesorom.

Podijeli

Pridružite se našem newsletteru!

Nema spama - samo dobre stvari. Najbolji učenici čitaju najbolje članke.
16.000+ čitatelja

Sadržaj

Testirajte svoje znanje njemačkog ili engleskog i dobijte besplatni probni sat!

Koliko je vremena potrebno da naučiš jezik s Vokabulom?

Bliže ste nego što mislite u postizanju svojih jezičnih ciljeva.
© Copyright 2016 - 2024 Vokabula. Napravljeno s ljubavlju u Mostaru.

Prijavite se za naš newsletter

Ispunite podatke i na email ćemo vam jednom mjesečno slati korisne i zanimljive stvari. Obećavamo da nećemo slati slam.

Prijavite se za besplatnu uvodnu lekciju

Ispunite obrazac i na email ćemo vam odmah poslati login podatke za Vokabula Platformu!