banner left

Proljeće s Vokabulom

banner right

5 važnih savjeta o tome kako pronaći posao u Njemačkoj

AI Brzi sažetak I kao što se i očekivalo, plaće uvelike ovise o sektoru, kvalifikacijama, položaju, pa čak i spolu, budući da se procjenjuje da je jaz u plaćama između spolova 2018. Samo p...

min čitanja

Vokabula
07.01.2023
|
Ažurirano 07.01.2023

AI Brzi sažetak

  • I kao što se i očekivalo, plaće uvelike ovise o sektoru, kvalifikacijama, položaju, pa čak i spolu, budući da se procjenjuje da je jaz u plaćama između spolova 2018.
  • Samo prelistavanje web stranica za zapošljavanje u Njemačkoj pokazat će vam desetke radnih mjesta u automobilskom i zrakoplovnom inženjerstvu, automatizaciji, obradi metala i plastike, građevinskom i kemijskom inženjerstvu i svim vrstama računalnih znanosti.
  • Kultura rada u Njemačkoj ima reputaciju potpuno drugačije od onoga na što je ostatak svijeta navikao, i to je donekle točno.

Je li rad u Njemačkoj kao stranac bolje za vas? Kakvo je radno vrijeme u Njemačkoj? Ako se pitate kako raditi u Njemačkoj ili kako dobiti radnu vizu u Njemačkoj, u ovom ćete članku pronaći odgovor na sva vaša pitanja – i više.

Počnimo s pitanjem zašto bi netko želio raditi u Njemačkoj?

Budući da se zemlja tijekom proteklih desetljeća učvrstila kao najjača ekonomija u Europi, ne čudi što je postala jedno od najvećih svjetskih odredišta za strance koji traže posao u Njemačkoj.

Usprkos velikoj potražnji koju Njemačka ima za stranom radnom snagom, neki ljudi još uvijek osjećaju da je proces rada u Njemačkoj velika gnjavaža u koju se teško upustiti. Ali danas ćemo “razbiti” tu ideju tako što ćemo vas provesti kroz cijeli proces zapošljavanja u Njemačkoj, korak po korak:

Razumite njemačko tržište rada

Za početak par riječi o njemačkoj radnoj kulturi i radnom vremenu. Ukratko: Njemačka smatra da joj nedostaje radnika, a to su dobre vijesti za vas. To je lako dokazati ako pogledamo koliko je niska stopa nezaposlenosti u Njemačkoj. Stopa u svibnju 2020. (to je sredina pandemije) bila je slabih 3,9%, što je jedna od najnižih stopa nezaposlenosti u svijetu.

Prema njemačkoj saveznoj agenciji za zapošljavanje, Njemačkoj treba više od 400.000 kvalificiranih stranih radnika koji stižu svake godine kako bi jedva zadovoljili njemačku potražnju za radnom snagom. Brojni su razlozi iza ovog ogromnog deficita, od kojih je najvažniji stalno rastuće njemačko gospodarstvo i sve starije njemačko stanovništvo koje se bori da ga održi.

Budući da možete popuniti mjesto među 400.000 prilika koje Njemačka nudi godišnje, možda se pitate:

Koji su poslovi traženi u Njemačkoj?

Možda se pitate i koji poslovi su popularni u Njemačkoj. Pa evo:

Inženjerstvo je uvijek pametna ideja jer je Njemačka jedna od najvećih industrijskih zemalja na svijetu. Njemački industrijski sektor teško bi preživio – a kamoli rasti – bez priljeva strane radne snage. Domaći talent jednostavno nije bio u stanju pratiti zahtjeve goleme njemačke proizvodne i IT industrije. Samo prelistavanje web stranica za zapošljavanje u Njemačkoj pokazat će vam desetke radnih mjesta u automobilskom i zrakoplovnom inženjerstvu, automatizaciji, obradi metala i plastike, građevinskom i kemijskom inženjerstvu i svim vrstama računalnih znanosti. Tehnički stručnjaci imaju posebno dobre šanse za pronalaženje posla u Njemačkoj jer je IT sektor jedan od najbrže rastućih u zemlji.

Ukoliko se ne bavite inženjerstvom ili informatikom, još uvijek imate dobre šanse pronaći posao u Njemačkoj u manje zahtjevnim sektorima poput ugostiteljstva i turizma koji nastavljaju cvjetati (unatoč tome što su nedavno pretrpjeli udarac zbog pandemije). Mogli biste pronaći radno mjesto povezano sa smještajem, posao u kuhinji ili konobarenjem, ili, ako ste vješti u ovom području, mogli biste popuniti vješto menadžersko mjesto.

posao u njemackoj

Ostali sektori u nastajanju s rastućom potražnjom su zelena tehnologija (solarna energija, hidroenergija, održiva arhitektura, biomasa) i zdravstvena skrb. Nedavni događaji i pandemija razotkrili su koliko nema dovoljno osoblja u njemačkom zdravstvenom sektoru, a potražnja je od tada dosegla najvišu razinu.

Na povezicama ispod možete saznati više informacija o najsigurnijem načinu zapošljavanja medicinara u Njemačkoj u sklopu Triple Win projekta.

Kolike su plaće u Njemačkoj?

Možda se pitate kakvu plaću možete očekivati ​​kada netko konačno uspije raditi u Njemačkoj. Minimalna plaća u Njemačkoj se mijenja svake godine, a od siječnja 2022. godine iznosi 1.600 eura mjesečno, što Njemačku svrstava na peto mjesto među ostalim europskim zemljama.

Kvalificirani radnici očito zarađuju više od minimalne plaće, što je vidljivo iz prosječnih mjesečnih primanja od 4.021 eura. I kao što se i očekivalo, plaće uvelike ovise o sektoru, kvalifikacijama, položaju, pa čak i spolu, budući da se procjenjuje da je jaz u plaćama između spolova 2018. iznosio 21%.

Je li se teško prilagoditi njemačkoj radnoj kulturi?

Kultura rada u Njemačkoj ima reputaciju potpuno drugačije od onoga na što je ostatak svijeta navikao, i to je donekle točno. Nijemci veliki naglasak stavljaju na jasnu komunikaciju i točnost. Radni sati se troše na posao i ništa osim rada. Interakcije na radnom mjestu su formalne i Nijemci općenito drže svoj osobni i profesionalni život odvojenim.

Radno vrijeme, zakon o radu i radna prava u Njemačkoj

Njemački radni tjedan u prosjeku iznosi 40 sati tjedno, a najviše 48 sati. I dalje možete raditi do 10 sati dnevno ako želite, sve dok prosječni broj sati dnevno ne prelazi 8 sati u razdoblju od 24 tjedna.

Čim uspijete pronaći posao u Njemačkoj, imate pravo na beneficije kao što su godišnji zakonski godišnji odmor, naknada za bolovanje i porodiljnu naknadu. U većini slučajeva vaš će rad biti reguliran ugovorom koji potpisujete s poslodavcem. Uvijek biste trebali temeljito i pažljivo proučiti svoj ugovor prije nego što ga potpišete kako biste bili sigurni da ne sadrži nepoštene klauzule koje u velikoj mjeri pogoduju vašem poslodavcu. Pogotovo kad se zapošljavate kod “naših” ljudi.

Ako poslodavac odluči raskinuti vaš ugovor u Njemačkoj, imate pravo na otkazni rok koji traje najmanje dva tjedna. Obično će ovaj otkazni rok biti četiri tjedna i može se produžiti na nekoliko mjeseci, ovisno o tome koliko godina radnog staža imate kod svog poslodavca. 

Možda vas i neće toliko iznenaditi da radnici u Njemačkoj imaju pravo na najmanje 20 dana plaćenog dopusta godišnje. Ovo ne uzima u obzir državne praznike ili bolovanja, što prosječnom njemačkom radniku daje više od 30 dana plaćenog dopusta svake godine. 

A ako mislite da bi osnivanje obitelji i pokušaj usklađivanja toga s poslom u Njemačkoj moglo biti teško, tada ćete osjetiti olakšanje kada saznate da Njemačka ima jedan od najboljih sustava zaštite majčinstva i očinstva u svijetu.

Pronalaženje posla u Njemačkoj

Najveći faktor koji treba uzeti u obzir ako pokušavate pronaći posao u Njemačkoj je govorite li njemački ili ne i koliko ste vješti u njemačkom. Ako niste sigurni hoće li vam vaša razina znanja njemačkog omogućiti da pronađete posao u Njemačkoj, u Vokabuli možete besplatno testirati svoje znanje njemačkog jezika. Očekuje se da poznajete njemački barem na B1 nivou.

Ako već dovoljno dobro govorite njemački, imate nekoliko stranice koje vam mogu pomoći da pronađete posao u Njemačkoj. Javne njemačke web stranice za zapošljavanje (kao što je web-mjesto “Make it in Germany”) odlično su mjesto za početak.

Postoji i niz drugih web stranica za zapošljavanje (Jobbörsen) u Njemačkoj koje vam mogu pomoći pronaći pravi posao u Njemačkoj za vas, ovisno o tome koji sektor vas zanima:

Stranice za pronaći opće poslove u Njemačkoj:

Stranice za specijalističke poslove u Njemačkoj:

  • Academics  – akademska i istraživačka radna mjesta
  • Jobware – rukovodeće pozicije
  • Staufenbiel – diplomski poslovi i pripravnička mjesta
  • Stepstone – diplomski poslovi i pripravničke pozicije

Mogu li dobiti posao u Njemačkoj, a da ne govorim njemački?

Apsolutno. Ako tražite na pravim mjestima, velike su šanse da ćete pronaći posao u Njemačkoj za koji trebate samo tečno govoriti engleski. Stranice za početak traženja ovih radnih mjesta su: 

No, ukoliko ne znate govoriti engleski jezik, onda ste limitirani s opcijama traženja posla u Njemačkoj.

U Vokabuli vjerujemo da svi mogu naučiti njemački jezik. Naše učionice potražite u Mostaru i Tuzli, a pored toga, Vokabula je najveća online škola njemačkog jezika u BiH sa vlastitom platformom za učenje. Pronađi savršen tečaj njemačkog jezika za sebe i kreni s nama na jezično putovanje od A1 do C1!

Da li se isplati raditi u Njemačkoj kao freelancer?

S pravim skupom vještina, možete postati freelancer i uživati ​​u slobodi odlučivanja o vlastitom poslovnom putu. Postati freelancer u Njemačkoj je relativno lako i isplativo je i fleksibilno s obzirom na to da imate poduzetnički način razmišljanja potreban za to. 

Biti freelancer pomoći će vam da lakše dobijete boravišnu dozvolu (na koju ćemo se detaljnije osvrnuti malo kasnije) na temelju samozapošljavanja. Sve što trebate je dokazati da ste odgovarajuće vješti i da imate dovoljno resursa da ostanete na površini dok vaš posao ne proradi.

Neka vaše kvalifikacije (i diplome) budu priznate

trazis posao u njemackoj -savjeti i iskustva

Ovo je veliki korak koji je neophodan ako ste odlučili tražiti posao u Njemačkoj. Priznavanje vaših strukovnih ili obrazovnih kvalifikacija iz vaše domovine u Njemačkoj korisno je za većinu poslova (a ponekad čak i nužno).

Možete saznati kako da vaše kvalifikacije budu priznate putem web stranice Recognition Portal (anerkennung-in-deutschland.de).

Podnesite zahtjev za njemačku radnu vizu i boravišnu dozvolu

Nažalost, ukoliko imate BiH putovnicu onda ne možete samo doći i raditi u Njemačkoj. Najprije morate zatražiti dopuštenje za to. Njemačka veleposlanstva diljem svijeta izdaju razne vize, poput studentskih viza i viza za kratki boravak. Ali u svrhu traženja posla u Njemačkoj, ono što bi vas trebalo zanimati je viza za tražitelje posla. Ova vrsta vize vam omogućuje boravak u Njemačkoj šest mjeseci dok ne pronađete posao.

Da biste dobili radnu vizu, obično morate biti kvalificirani radnik, što znači imati visoko obrazovanje koje je priznato u Njemačkoj i raditi u istom području za koje ste studirali. 

Ne dopustite da vas birokracija zbuni: razmislite o svim prednostima i svemu što možete postići kada nađete posao iz snova i počnete raditi u Njemačkoj. Proces podnošenja zahtjeva za vizu uopće nije složen. Jednostavno prikupite sve potrebne dokumente i nakon što iste h sve prikupili, ispunite obrazac za prijavu i predate ga bilo kojem njemačkom veleposlanstvu ili konzulatu u vašoj blizini.

Tri mjeseca nakon podnošenja zahtjeva za vizu morat ćete prisustvovati kratkom razgovoru za podnošenje zahtjeva za vizu, a za manje od šest tjedana vaš će zahtjev za vizu biti odobren. Cijeli proces traje manje od pet mjeseci. A nakon što dobijete vizu, odmah nakon toga možete krenuti u potragu za poslom.

Nakon što nađete posao u Njemačkoj, moći ćete podnijeti zahtjev za boravišnu dozvolu. Za dobivanje boravišne dozvole morate ispuniti niz uvjeta, uključujući poznavanje njemačkog jezika. Zato krenite s učenjem njemačkog jezika prije nego predate zahtjev za vizom. Drugi uvjet je da vi i vaš poslodavac morate dokazati da to radno mjesto ne mogu popuniti drugi njemački državljani, građani EU-a ili prioritetni radnici. Prioritetni radnici su oni koji su duže vrijeme u Njemačkoj. Osim toga, morate dobiti odobrenje od Savezne agencije za zapošljavanje.

Nakon što ste ispunili uvjete, možete podnijeti zahtjev za boravišnu dozvolu. Vaš ugovor o radu će odlučiti koliko vam dugo vaša dozvola dopušta boravak u Njemačkoj. Međutim, sve dok ste zaposleni u Njemačkoj, možete produžiti svoju boravišnu dozvolu kako biste to ispunili.

Budite zdravstveno osigurani u Njemačkoj

U Njemačkoj je zdravstveno osiguranje obvezno i ​​to od prvog dana zaposlenja. Obvezno zdravstveno osiguranje osigurava da su svi u Njemačkoj zdravstveno osigurani i to je jedan od ključnih čimbenika koji pomažu Njemačkoj da uživa visok standard zdravstvene zaštite.

Vaš poslodavac je odgovoran za upis u njemačko zdravstveno osiguranje i druge njemačke socijalne naknade nakon što počnete raditi. To uključuje njemačku državnu mirovinu i osiguranje od nezgode na radu u Njemačkoj.

Nakon što budete upisani u javno zdravstveno osiguranje, dobit ćete svoj broj socijalnog osiguranja. Ovaj broj će se koristiti za usluge socijalnog osiguranja i državnog mirovinskog osiguranja, a trebao bi biti napisan na svim vašim platnim listama i dokumentima o zdravstvenom osiguranju.

Kao rezidentu Njemačke, bit će vam dodijeljen porezni identifikacijski broj (ili Steueridentifikationsnummer). On se razlikuje od vašeg broja socijalnog osiguranja i koristi se za potrebe izračuna poreza.

Također vam se može ponuditi mogućnost mirovine tvrtke koju ćete dodati svojoj državnoj mirovini, uz ostale beneficije na poslu. 

Bonus: Korisni resursi

Možete pronaći više detalja o tome gdje i kako raditi u Njemačkoj, dobiti odgovarajuću obuku i prilike za posao u Njemačkoj na ovim web stranicama:

Podijeli

Pridružite se našem newsletteru!

Nema spama - samo dobre stvari. Najbolji učenici čitaju najbolje članke.
16.000+ čitatelja

Sadržaj

Testirajte svoje znanje njemačkog ili engleskog i dobijte besplatni probni sat!

Koliko je vremena potrebno da naučiš jezik s Vokabulom?

Bliže ste nego što mislite u postizanju svojih jezičnih ciljeva.
© Copyright 2016 - 2024 Vokabula. Napravljeno s ljubavlju u Mostaru.

Prijavite se za naš newsletter

Ispunite podatke i na email ćemo vam jednom mjesečno slati korisne i zanimljive stvari. Obećavamo da nećemo slati slam.

Prijavite se za besplatnu uvodnu lekciju

Ispunite obrazac i na email ćemo vam odmah poslati login podatke za Vokabula Platformu!