banner left

Proljeće s Vokabulom

banner right

5 načina da naučiš njemački (i bilo koji drugi jezik) uz ChatGPT

AI Brzi sažetak Postoji nekoliko potencijalnih prednosti korištenja ChatGPT-a za učenje jezika, kao što je pružanje personaliziranih i prilagođenih uputa, omogućavanje učenicima da vježbaj...

min čitanja

Vokabula
12.02.2023
|
Ažurirano 12.02.2023

AI Brzi sažetak

  • Postoji nekoliko potencijalnih prednosti korištenja ChatGPT-a za učenje jezika, kao što je pružanje personaliziranih i prilagođenih uputa, omogućavanje učenicima da vježbaju svoje jezične vještine na interaktivan i zanimljiv način te nude trenutne povratne informacije i ispravke.
  • Kao što možete vidjeti, ne samo da je ChatGPT odgovorio na njemačkom, nego je čak pružio i prijevod i daljnje objašnjenje riječi “gerne”.
  • NLP je grana umjetne inteligencije koja se bavi interakcijom između računala i ljudskog jezika, a koristi se za omogućavanje chatbotovima poput ChatGPT-a da razumiju i tumače ljudski govor.

AI chatbotovi, kao što je ChatGPT, mogu biti izvrstan alat za učenje jezika, pogotovo ako učite sami. Postoji nekoliko potencijalnih prednosti korištenja ChatGPT-a za učenje jezika, kao što je pružanje personaliziranih i prilagođenih uputa, omogućavanje učenicima da vježbaju svoje jezične vještine na interaktivan i zanimljiv način te nude trenutne povratne informacije i ispravke.

U teoriji, AI chatbotovi mogu biti pristupačniji i dostupniji od tradicionalnog učenja jezika, što ih čini korisnom opcijom za učenike koji možda nemaju pristup stvarnom predavaču ili si trenutno ne mogu priuštiti kurseve njemačkog jezika. No, jesu li dobri?

Zdravo, ja sam Ivana Vukadin i osnovala sam Vokabulu prije 8 godina s ciljem da srušim jezične barijere i osnažim ljude kroz moderno jezično obrazovanje. Danas bih s vama željela istražiti neke savjete i trikove kako možete “najnovijeg klinca u kvartu” upotrijebiti u svoju rutinu učenja njemačkog jezika.

U svojim ću se primjerima uglavnom usredotočiti na učenje njemačkog jezika, ali većina bi trebala funkcionirati i za druge jezike.

Imajte na umu da je umjetna inteligencija (za razliku od ljudi) podložna greškama i ponekad će pogriješiti ili jednostavno biti općenito čudna. Savjetuje se doza opreza! Pa krenimo!

Što je ChatGPT?

nauči njemački uz ChatGPT

ChatGPT je chatbot koji koristi obradu prirodnog jezika (NLP) i algoritme za strojno učenje kako bi razumio i odgovorio na korisničke unose. NLP je grana umjetne inteligencije koja se bavi interakcijom između računala i ljudskog jezika, a koristi se za omogućavanje chatbotovima poput ChatGPT-a da razumiju i tumače ljudski govor.

To može biti korisno u različite svrhe, kao što je pružanje informacija, odgovaranje na pitanja ili sudjelovanje u interaktivnim razgovorima. Zapravo ne “razumije” jezik u bilo kojem smislu te riječi, ali ako mu unesete pravi unos, možete dobiti impresivne rezultate. Zapamtite: GIGO (smeće unutra, smeće van)

Za sada je ChatGPT besplatan i svatko ga može koristiti ovdje: chat.openai.com/chat (potrebna je registracija).

Postavite ChatGPT na ciljni jezik

Svaki razgovor s ChatGPT-om izvodi se u jednoj niti (ili temi ako vam je draže). Iako ne možete promijeniti njegov zadani jezik, možete postaviti njegov izlazni jezik za svaku nit tako što ćete napisati nešto poput:

Pričajmo na njemačkom?

Evo cijelog odgovora kojeg sam dobila:

Gerne. Wie möchtest du gerne sprechen?

Prijevod: Naravno. Kako biste željeli govoriti?

Napomena: “Gerne” na njemačkom znači “rado” ili “sa zadovoljstvom”. “Wie” znači “kako”, a “möchtest” je neformalni oblik u drugom licu jednine glagola “mögen”, što znači “sviđati se”. “Du” je neformalna zamjenica u drugom licu jednine, slična “ti” u engleskom jeziku. “Gerne sprechen” je infinitivni oblik glagola “govoriti”, a “möchtest” je konjugirani oblik glagola “voljeti” u sadašnjem vremenu.

Kao što možete vidjeti, ne samo da je ChatGPT odgovorio na njemačkom, nego je čak pružio i prijevod i daljnje objašnjenje riječi “gerne”. To je prilično korisno!

Nastavimo razgovor:

Wie geht es dir?

Mir geht es gut, danke der Nachfrage. Wie geht es dir?

Prijevod: Dobro sam, hvala na pitanju. Kako si?

Napomena: “Wie geht es dir?” je uobičajen način za pitanje “Kako si?” na njemačkom jeziku. “Mir geht es gut” znači “dobro mi je”, a “danke der Nachfrage” je uobičajen način da se kaže “hvala na pitanju”. “Wie” znači “kako”, a “geht” je konjugacija sadašnjeg vremena u trećem licu jednine glagola “gehen”, što znači “ići”. “Es” je zamjenica koja znači “to”, a “dir” je zamjenica u drugom licu jednine, slična “ti” u engleskom jeziku.

Vidite kako ovo dobro funkcionira? Jednostavno čavrljajući s ChatGPT-om možete poprilično naučiti.

Ispravite svoju gramatiku i pravopis

nauči njemački uz ChatGPT

Kao što ste vidjeli gore, čini se da ChatGPT “zna” dosta o gramatici i pravopisu. Hoće li moći ispraviti moj unos i možda pružiti dodatne informacije? Isprobajmo:

Možeš li ispraviti moju gramatiku i pravopis njemačkog jezika?

Da, naravno. Molim vas, podijelite mi tekst koji želite da ispravim.

To zvuči obećavajuće! Dajmo mu malo pogrešne gramatike i pravopisa:

Ich habe ein House gekaufed. Es ist zehr schon.

Evo ispravljene verzije vaše rečenice:

“Ich habe ein Haus gekauft. Es ist sehr schön.”

U ovoj rečenici, “Kuća” bi trebala biti napisana “Haus”, a “gekaufed” bi trebalo biti napisano “gekauft”. Osim toga, “zehr” treba pisati “sehr”, a “schon” treba pisati “schön”. U njemačkom se imenice uvijek pišu velikim slovom, tako da se “Haus” u ispravljenoj rečenici piše velikim slovom. Nadam se da ovo pomaže! Javite mi ako imate još pitanja ili želite da vam pružim detaljnija objašnjenja.

Uopće nije loše! Uhvatio je sve pravopisne pogreške, popravio particip “gekauft” i čak podsjetio da se imenice uvijek pišu velikim slovom, iako to ovdje zapravo nije bio problem.

Tražite objašnjenje o gramatici

Prema onome što smo vidjeli gore, čini se da ChatGPT ima smisla za objašnjavanje lingvističkih stvari. Pokušajmo objasniti jednu od mojih omiljenih tema iz njemačke gramatike: Wechselpräpositionen (jeej!)

Teško mi je s Wechselpräpositionen. Možete li mi ih objasniti jednostavnim riječima?

Wechselpräpositionen, također poznat kao “prijedlozi za dativ-akuzativ” ili “dvosmjerni prijedlozi”, vrsta je prijedloga u njemačkom jeziku koji može imati dativ ili akuzativ, ovisno o značenju rečenice. Ovi se prijedlozi nazivaju “Wechselpräpositionen” jer mogu “prebacivati” dativ i akuzativ obrnuto.

Najčešći Wechselpräpositionen na njemačkom su:

  • an (na)
  • auf (na)
  • hinter (iza)
  • in (u)
  • neben (pored)
  • über (iznad)
  • unter (ispod)
  • vor (ispred)
  • zwischen (između)

Padež koji ovi prijedlozi zauzimaju ovisi o značenju rečenice. Na primjer, ako prijedlog označava mjesto ili odredište, uzima akuzativ. Na primjer:

  • Er setzt sich an den Tisch. (Sjeda za stol.)
  • Sie hängt das Bild auf die Wand. (Vješa sliku na zid.)

S druge strane, ako prijedlog označava smjer ili kretanje, uzima dativ. Na primjer:

  • Er geht auf den Tisch zu. (Ide prema stolu.)
  • Sie sieht dem Mann hinterher. (Gleda muškarca kako odlazi.)

Može biti potrebno malo vježbe da naučite kada uz ove prijedloge koristiti dativ ili akuzativ, ali s malo vježbe i izlaganja jeziku, to će postati prirodnije. Nadam se da će vam ovo objašnjenje razjasniti stvari. Ako imate još kakvih pitanja, slobodno pitajte i rado ću vam pomoći.

U redu, iako je to uglavnom u redu odgovor na moje pitanje, ovdje postoji očigledan problem. Zamijenio je dativ i akuzativ! Za mjesto ili odredište koristimo dativ, a za smjer ili kretanje akuzativ. Ups!

Kao što sam nedavno čula nekoga da kaže: “ChatGPT je vrlo samouvjeren, ali je također vrlo samouvjeren kada je u krivu.” Imajte na umu da je trenutačno u ranoj fazi i da bi se s vremenom moglo poboljšati. Za sada ga definitivno možete koristiti za objašnjenje osnovnih gramatičkih stvari (na primjer, popis prijedloga koje je dao gore je točan), ali uvijek bih još jednom provjerila s ljudima (ili ljudskim pisanim resursom).

Neka za vas piše jednostavne priče

Jeste li znali da ChatGPT može napisati osnovne priče koje mogu biti korisne za razumijevanje pročitanog? Pokušajmo!

Savjet: Koristite “jednostavan jezik”, “Leichte Sprache” ili slične ključne riječi kako biste bili sigurni da sintaksa i vokabular ostaju lagani i laki.

Hej, možeš li mi napisati priču na njemačkom na jednostavnom jeziku?

Gerne! Hier ist eine kurze Geschichte auf Deutsch:

Es war einmal ein kleines Mädchen namens Anna. Sie lebte in einem kleinen Dorf in den Bergen. Anna liebte es, im Wald spazieren zu gehen und die Natur zu beobachten. Eines Tages beschloss sie, tiefer in den Wald zu gehen, als sie je zuvor gewesen war.

Sie lief den ganzen Tag und kam zu einem kleinen Fluss. Der Fluss war kristallklar und sah sehr einladend aus. Anna beschloss, ihre Füße im Fluss zu kühlen. Als sie im Wasser stand, bemerkte sie plötzlich eine kleine Flasche, die im Schlamm lag. Sie grub sie aus und öffnete sie. Zu ihrer Überraschung fand sie einen Zettel darin, auf dem stand: “Wünsch dir etwas, und es wird wahr!”

Anna war sehr aufgeregt. Sie dachte lange nach und wünschte sich schließlich, dass sie immer glücklich sein würde. Plötzlich fühlte sie sich von innen heraus warm und glücklich. Sie wusste, dass ihr Wunsch in Erfüllung gegangen war.

Von da an lebte Anna ein glückliches Leben im Wald. Sie genoss jeden Tag und war immer dankbar für alles, was sie hatte.

U redu! Ovdje nema prave narativne napetosti, a “zaplet” je… pa, jednostavan, ali je nešto za čitanje. Također, mislim da neke riječi i izrazi možda zapravo i nisu tako “jednostavni”, ali takvu priču svakako možete koristiti za vježbanje. Pustimo sada da izradi rječnik teških riječi iz teksta i prevede ih na hrvatski:

Možeš li napraviti tablicu teških riječi iz ove priče i prevesti ih na hrvatski?

Gerne! Hier ist eine Tabelle mit einigen schwierigen Wörtern aus der Geschichte und ihren Übersetzungen ins Kroatische:

kleines Mädchendjevojčica
Dorfselo
Bergeplanine
Waldšuma
spazieren gehenići u šetnju
Naturpriroda
tieferdublje
Flussrijeka
kristallklarkristalno jasno
einladendpozivanje
Füße kühlenhladne noge
Schlammblato
Zettelbilješka
darinu tome

Prilično impresivno!

U sljedećim koracima možete zatražiti od ChatGPT-a da nastavi pisati priču (samo napišite “nastavi”), prevede cijeli tekst na hrvatske ili druge druge stvari. Čak sam eksperimentirala s postavljanjem jednostavnih pitanja za razumijevanje teksta za te priče i funkcioniralo je iznenađujuće dobro.

Smislite personalizirane planove učenja

nauči njemački uz ChatGPT - robot profesor

Mnogo me puta učenici pitaju koliko bi riječi trebali naučiti dnevno i kako rasporediti sesiju učenja u vremenskim intervalima kako bi maksimalno iskoristili svoje napore. Nedavno sam čitala o nekome da je pitao ChatGPT da mu smisli plan prehrane i vježbanja, pa da vidimo može li učiniti nešto slično za plan učenja njemačkog jezika:

Želim naučiti 5000 novih riječi na njemačkom jeziku u periodu od mjesec dana. Možeš li smisliti raspored učenja za mene?

Naravno, ovdje je mogući raspored učenja za učenje 5000 novih riječi na njemačkom tijekom jednog mjeseca:

  1. tjedan
    • 1. dan: Započnite s učenjem najčešćih 500-1000 riječi na njemačkom jeziku. To će vam dati čvrstu osnovu za nadogradnju.
    • 2. dan: Nastavite učiti više riječi, fokusirajući se na riječi koje su povezane s vašim interesima ili hobijima.
    • 3. dan: Pregledajte riječi koje ste do sada naučili. Pitajte sami sebe ili pokušajte upotrijebiti riječi u rečenicama kako biste provjerili svoje razumijevanje.
      4. dan: Naučite više riječi, fokusirajući se na riječi koje se obično koriste u svakodnevnom razgovoru.
    • 5. dan: Pregledajte riječi iz prethodnih dana i pokušajte ih koristiti u razgovoru s nekim tko govori njemački.
    • 6. dan: Napravite pauzu i opustite se.
    • 7. dan: Pregledajte sve riječi koje ste do sada naučili i nastavite s učenjem novih riječi.
  2. tjedan
    • 8. dan: Nastavite učiti nove riječi, fokusirajući se na riječi koje su povezane s vašim poslom ili profesijom.
    • 9. dan: Pregledajte riječi koje ste do sada naučili i pokušajte ih koristiti u različitim kontekstima.
    • 10. dan: Naučite više riječi, fokusirajući se na riječi koje se obično koriste u pisanom njemačkom jeziku, primjerice u knjigama ili novinama.
    • 11. dan: Pregledajte riječi iz prethodnih dana i pokušajte ih upotrijebiti u pisanju.
    • 12. dan: Napravite pauzu i opustite se.
    • 13. dan: Pregledajte sve riječi koje ste do sada naučili i nastavite učiti nove riječi.
  3. tjedan
    • 14. dan: Nastavite učiti nove riječi, fokusirajući se na riječi koje se odnose na putovanja ili zemljopis.
    • 15. dan: Pregledajte riječi koje ste do sada naučili i pokušajte ih koristiti u razgovoru s nekim tko govori njemački.
    • 16. dan: Naučite više riječi, usredotočujući se na riječi koje se obično koriste u specifičnim situacijama, kao što je restoran ili trgovina.
    • 17. dan: Pregledajte riječi iz prethodnih dana i pokušajte ih koristiti u ovim specifičnim situacijama.
    • 18. dan: Odmorite se i opustite se.
    • 19. dan: Pregledajte sve riječi koje ste do sada naučili i nastavite učiti nove riječi.
  4. tjedan
    • 20. dan: Nastavite učiti nove riječi, fokusirajući se na riječi koje su povezane s vašim osobnim interesima ili hobijima.
    • 21. dan: Pregledajte riječi koje ste do sada naučili i pokušajte ih koristiti u razgovoru s nekim tko govori njemački.
    • 22. dan: Naučite više riječi, fokusirajući se na riječi koje se uobičajeno koriste u određenoj regiji ili dijalektu njemačkog jezika.
    • 23. dan: Pregledajte riječi iz prethodnih dana i pokušajte ih koristiti u razgovoru s nekim tko govori tim dijalektom.
    • 24. dan: Napravite pauzu i opustite se.
    • 25. dan: Pregledajte sve riječi koje ste do sada naučili i nastavite učiti nove riječi.
    • 26. dan: Nastavite učiti nove riječi, fokusirajući se na riječi koje su povezane s vašim osobnim interesima ili hobijima.
    • 27. dan: Pregledajte riječi koje ste do sada naučili i pokušajte ih koristiti u razgovoru s nekim tko govori njemački.
    • 28. dan: Naučite više riječi, fokusirajući se na riječi koje se uobičajeno koriste u određenoj regiji ili dijalektu njemačkog jezika.
    • 29. dan: Pregledajte riječi iz prethodnih dana i pokušajte ih koristiti u razgovoru s nekim tko govori tim dijalektom.
    • 30. dan: Napravite pauzu i opustite se.
    • 31. dan: Pregledajte sve riječi koje ste do sada naučili i proslavite svoj uspjeh učenja 5000 novih riječi na njemačkom!

Zapamtite da morate biti dosljedni u svom učenju i vježbati korištenje riječi u stvarnim životnim situacijama što je više moguće. To će vam pomoći da zadržite riječi i poboljšate svoje cjelokupno razumijevanje i tečnost njemačkog jezika. Također je važno raditi pauze i dati si vremena za odmor i opuštanje jer će vam to pomoći da ostanete motivirani i usredotočeni na svoj cilj. Sretno sa učenjem!

Pa… dobro. Iako ove općenite upute nisu loše (iako su baš osnovne), čini se da ChatGPT ne razumije koliko bi dana trebao imati tjedan. Nevaljali robot!

Zaključak

Iako je ChatGPT u svom sadašnjem obliku prilično impresivan, mislim da je iz gornjih primjera očito da ima svoje prednosti i nedostatke. Kako sada stvari stoje, mislim da može biti izvrstan alat za vođenje osnovnih razgovora na vašem ciljnom jeziku, može biti od pomoći da ispravi vaš pravopis i gramatiku i kreira male priče ili tekst za vježbe. Također, kada je riječ o objašnjavanju složenijih tema, tu definitivno ima potencijala, a ako si ne možete priuštiti udžbenike ili predavače, ChatGPT bi mogao biti u ok za vježbanje njemačkog jezika, ali imajte na umu da uvijek (!) na rezultate gledate s dozom opreza.

Ukoliko vjerujete Vokabuli i želite pokušati naučiti njemački jezik sa stručnim predavačima, zašto ne odete na našu početnu stranicu i odaberete bilo koji od naših (online i u učionici) kurseva njemačkog jezika? Oni su jedinstveni i oslobađaju vas mnogih jezičnih barijera, i dostupni su u Tuzli, Mostaru ili online na eVokabula obrazovnoj platformi. To jamčim svojim imenom!

Česta pitanja

Što je ChatGPT?

ChatGPT je chatbot koji koristi obradu prirodnog jezika (NLP) i algoritme za strojno učenje kako bi razumio i odgovorio na korisničke unose. NLP je grana umjetne inteligencije koja se bavi interakcijom između računala i ljudskog jezika, a koristi se za omogućavanje chatbotovima poput ChatGPT-a da razumiju i tumače ljudski govor.

Koliko košta i kako se registrirati na ChatGPT?

Za sada je ChatGPT besplatan i svatko ga može koristiti ovdje: u003ca href=u0022https://chat.openai.com/chatu0022 data-type=u0022URLu0022 data-id=u0022https://chat.openai.com/chatu0022 target=u0022_blanku0022 rel=u0022noreferrer noopeneru0022u003echat.openai.com/chatu003c/au003e (potrebna je registracija).

Može li ChatGPT u0022govoritiu0022 na hrvatskom, bosanskom ili srpskom jeziku?

Da, može, samo mu trebate reći da tako u0022pričau0022 s vama.

Za što mogu koristiti ChatGPT kod učenja njemačkog jezika?

ChatGPT može biti izvrstan alat za vođenje osnovnih razgovora na vašem ciljnom jeziku, može biti od pomoći da ispravi vaš pravopis i gramatiku i kreira male priče ili tekst za vježbe. Također, kada je riječ o objašnjavanju složenijih tema, tu definitivno ima potencijala.

Podijeli

Pridružite se našem newsletteru!

Nema spama - samo dobre stvari. Najbolji učenici čitaju najbolje članke.
16.000+ čitatelja

Sadržaj

Testirajte svoje znanje njemačkog ili engleskog i dobijte besplatni probni sat!

Koliko je vremena potrebno da naučiš jezik s Vokabulom?

Bliže ste nego što mislite u postizanju svojih jezičnih ciljeva.
© Copyright 2016 - 2024 Vokabula. Napravljeno s ljubavlju u Mostaru.

Prijavite se za naš newsletter

Ispunite podatke i na email ćemo vam jednom mjesečno slati korisne i zanimljive stvari. Obećavamo da nećemo slati slam.

Prijavite se za besplatnu uvodnu lekciju

Ispunite obrazac i na email ćemo vam odmah poslati login podatke za Vokabula Platformu!