banner left

Proljeće s Vokabulom

banner right

Ne dopusti da te zaustave: Otkrij česte greške pri učenju njemačkog (vodič za početnike)

AI Brzi sažetak Primjećujemo da u izjavnim rečenicama modalni glagoli također dolaze na drugom mjestu, dok je drugi glagol koji je u infinitivu na zadnjem mjestu u rečenici. Nadalje, mnogi su ...

min čitanja

Vokabula
09.04.2023
|
Ažurirano 09.04.2023

AI Brzi sažetak

  • Primjećujemo da u izjavnim rečenicama modalni glagoli također dolaze na drugom mjestu, dok je drugi glagol koji je u infinitivu na zadnjem mjestu u rečenici.
  • Nadalje, mnogi su glagoli nepravilni, a česti u svakodnevnom govoru, zbog toga je nužno da ih često zapisujete i ponavljate naglas kako biste ih što lakše i brže usvojili.
  • Kao što ovdje vidimo, u izjavnim rečenicama je glagol na drugom mjestu, dok je u upitnim rečenicama na prvom mjestu.

Učenje njemačkog može biti korisno iskustvo, ali nije bez izazova. Kao i sa svakim drugim jezikom, početnici rade uobičajene i česte greške kada pokušavaju naučiti njemački. Pomoću ovog vodiča pomoći ću vam da izbjegnete te zamke i osigurati da vaše učenje njemačkog jezika bude uspješno i ugodno.

Zdravo, ja sam Ivana Vukadin i osnovala sam Vokabulu prije 8 godina s ciljem da srušim jezične barijere i osnažim ljude kroz moderno jezično obrazovanje. U ovom članku dat ću pregled nekih od najčešćih pogrešaka početnika koji uče njemački jezik. Uz malo truda i ovaj vodič, možeš pouzdano napredovati na svom putu prema tečnom govoru!

Rod i deklinacije pridjeva

Učenje njemačkog jezika može se činiti zastrašujućim, ali izbjegavanjem uobičajenih pogrešaka, kao što je nepoznavanje roda imenica i pravila deklinacije, na dobrom ste putu da tečno govorite.

Savladavanje roda imenice bitno je za pravilno oblikovanje rečenica. Za početak se usredotočite na pamćenje oblika muškog, ženskog i srednjeg roda svake imenice. Tijekom kursa ili samostalnog učenja ćete postepeno usvajati pravila kako prepoznati rod imenica. Ono što je još važnije, s vremenom ćete početi razvijati osjećaj kojeg su roda imenice, tako da nećete previše morati razmišljati o pravilima. To će osigurati da možete točno oblikovati rečenice dok govorite ili pišete.

Izgovor u njemačkom jeziku obično ne stvara veće poteškoće (iako se na početku može tako činiti), jer se većina riječi izgovara onako kako se pišu (Mutter, Bruder, Linie, Computer…).

Važno je spomenuti da ćete na A2 nivou obraditi većinu gramatike uključujući sve pridjevske deklinacije. Često se polaznici obeshrabre kada vide nastavke na pridjevima, kombinirane sa promjenom člana. Dajte si vremena, nakon dovoljno vježbe primijetit ćete brojne sličnosti nastavaka, iako se naizgled radi o “različitim” deklinacijama. S vremenom ćete i po pitanju pridjevskih deklinacija razviti osjećaj za upotrebu nastavka kao i za članove tj. rodove.

Glagoli, prijedlozi i red riječi

Nakon što smo istražili osnove imeničkog roda i pridjevske deklinacije, vrijeme je da zaronimo u svijet glagola, prijedloga i reda riječi.

Prvo i najvažnije, bitno je razumjeti konjugaciju glagola. Glagoli moraju biti konjugirani odnosno biti promijenjeni kroz lica ovisno o subjektu u rečenici – tko ili što vrši radnju. Svi glagoli imaju različite oblike (nastavke) za svaku zamjenicu (ich, du, er/sie/es, wir, ihr, Sie, sie). Nadalje, mnogi su glagoli nepravilni, a česti u svakodnevnom govoru, zbog toga je nužno da ih često zapisujete i ponavljate naglas kako biste ih što lakše i brže usvojili.

Kada je u pitanju položaj glagogola u njemačkom jeziku, pogledat ćemo ovaj jednostavan primjer:

“Du heißt Anna.” (Ti se zoveš Anna.)

Heißt du Anna?” (Zoveš li se ti Anna?)

Kao što ovdje vidimo, u izjavnim rečenicama je glagol na drugom mjestu, dok je u upitnim rečenicama na prvom mjestu. U principu vidimo da je isto kao na B/H/S. Također imamo situaciju sa modalnim glagolima u njemačkom jeziku (wollen, sollen, können, müssen…). Pogledajmo sljedeći primjer:

“Sie muss heute viel arbeiten. “(Ona mora danas puno raditi.)

Muss sie heute viel arbeiten?” (Mora li ona danas puno raditi.)

Primjećujemo da u izjavnim rečenicama modalni glagoli također dolaze na drugom mjestu, dok je drugi glagol koji je u infinitivu na zadnjem mjestu u rečenici. Kada želimo postaviti pitanje, modalni glagol ide na početak rečenice.

Prijedlozi su još jedna komponenta učenja njemačkog jezika koja se na prvi pogled može činiti izazovnom. Sigurno sete čuli da se osobe koje poznajete, znaju mučiti s prijedlozima, kada dolazi koji padež. No nemojte paničariti jer ih ima veći broj, kako budete prelazili podnivoe, vaši predavači će ih uvoditi postepeno.

Na sljedeće dvije slike možete pronaći prijedloge sa dativom i akuzativom.

Na kraju, red riječi igra važnu ulogu u stvaranju ispravnih rečenica na njemačkom jeziku – nešto što govornici engleskog često zanemaruju! Pravila reda riječi prilično su jednostavna: najvažnija riječ dolazi prva (tko radi?), zatim predikat (što radi?), a pridjevi slijede imenice koje opisuju. Na primjer: “Meine Freundin trinkt einen starken Kaffee mit viel Zucker und Milch.” (Moja prijateljica pije jaku kavu s puno šećera i mlijeka.). Kada pogledate ovu rečenicu, primijetit ćete da je red riječi poprilično sličan kada su u pitanju bosanski, hrvatski, srpski. Pridržavanje ovih jednostavnih pravila pomoći će osigurati ispravnu strukturu rečenice kada govorite njemački!

Praćenje svih pravila o redu riječi u početku se može izazovnim. No ne trebate se bojati pokušati, uz predanost i praksu, možete brzo postati vješti, a ukoliko se i dogodi greška, to je nešto sasvim prirodno, događat će se uvijek, te je vaš predavač osoba koja vam treba dati feedback, kako biste vježbom postali vještiji.

Lažni prijatelji i srodnici (Falsche Freunde)

Lažni prijatelji i srodnici čest su izvor zabune za one koji uče njemački. Lažni prijatelji su riječi koje izgledaju ili zvuče slično npr. na engleskom i njemačkom, ali imaju različita značenja. Važno je pratiti kontekst i biti svjestan ovih razlika kako biste izbjegli zabunu kada govorite ili pišete njemački.

Evo nekoliko primjera lažnih prijatelja i srodnika i primjera za njemačko-engleski:

  • Gift (otrov), gift (poklon)
  • Art (način), art (umjetnost)
  • blau sein (biti pijan), to be blue (biti tužan)
  • bekommen (dobiti), to become (postati)

Poznavanje njemačko-engleskih lažnih prijatelja i lažnih srodnika bitno je za točnu komunikaciju na jeziku. Kako biste izbjegli nesporazume, još jednom provjerite značenje svih nepoznatih njemačkih riječi prije nego ih upotrijebite. Ukoliko se dogodi da vam se čini da rečenica: “Ich habe ein Geschenk zum Geburtstag bekommen.” nema smisla, jer ste je preveli ovako: “Za rođendan sam postala poklon.”, onda se vjerojatno radi o lažnim prijateljima.

Strategije izgradnje vokabulara

Iako gramatika postoji, te se ona radi postepeno kroz bilo koji kurs, ono što je još bitnije je ovladavanje vokabularom. Izgradnja sveobuhvatnog njemačkog vokabulara može biti brža s pravim strategijama i tehnikama!

Za početak, važno je razlikovati korisni i nebitni vokabular. Na početku učenja njemačkog jezika bavit ćete se riječima koje se koriste u svakodnevnim razgovorima. Prosječna osoba dnevno možu usvojiti 10-12 novih riječi, što na prvi pogled zvuči malo. No ukoliko uzmete u obzir tjedan, to je okvirno 80 riječi, što bi značilo da biste mjesečno mogli savladati 300-350 novih riječi. Zapisivanje novih riječi i fraza na koje naiđete u knjigama ili razgovorima sjajan način da izgradite svoj njemački vokabular, te biste to trebali raditi obavezno. Osim toga, mnoštvo web stranica i aplikacija nudi specijalizirane aktivnosti, poput kartica i igara, koje učenje čine zabavnijim.

Još jedna odlična strategija da obogatite vokabular je pasivno slušanje filmova, serija, muzike na njemačkom. Na taj način ćete ponoviti i proširiti postojeći vokabular. S vremenom ćete svakako više toga što čujete razumjeti, što će pomoći i boljem razumijevanju pisanih tekstova.

Na kraju, ali ne i najmanje važno, imati aktivnog sugovornika može biti neprocjenjivo kada pokušavate povećati svoj njemački vokabular. Ne samo da će imati bogato znanje o uobičajenim kolokvijalizmima, već će također moći dati povratne informacije o izgovornim i gramatičkim pogreškama – nešto što nećete dobiti ni u jednom udžbeniku! Mnogi polaznici diljem svijeta traže druge polaznike s kojima mogu razgovarati na njemačkom jeziku i naučeno primijeniti kroz praksu. Ovo može biti jako zabavno, jer ćete upoznat nove ljude, kulture, izazove s kojima se susreću, a uz to vježbati komunikaciju na njemačkom. S ovim strategijama koje su vam na raspolaganju, nema razloga zašto ne biste bili u mogućnosti izgraditi svoj njemački vokabular u tren oka!

Gramatička pravila

Gramatička pravila su neophodna pri učenju njemačkog jezika, ima ih zaista mnogo, te je važno gramatičke strukture razumjeti i vježbati njihovu primjenu kroz komunikaciju.

Gramatiku ćete učiti uvijek kroz određeni kontekst, priču o određenim likovima i ljudima. Također je jako važno da samostalno dolazite do pravila uz vodstvo vašeg predavača, koji bi vas trebao znati navesti na točan odgovor i zaključak. Samim tim raste vjerojatnost da ćete pravilo razumjeti, upamtiti i na kraju znati primijeniti.

Pravljenje pogrešaka kao dio procesa učenja

Pravljenje pogrešaka sastavni je dio učenja novog jezika, a njemački predstavlja zanimljiv izazov za mnoge učenike. Greške u učenju su neizbježne; međutim, važno je zapamtiti da je pravljenje pogrešaka ključni čimbenik u učenju. Razumijevanje ovog koncepta može pomoći početnicima u učenju njemačkog jezika da ostanu angažirani i motivirani tijekom svog putovanja učenja jezika.

Kada učite njemački, važno je riskirati i ne bojati se pogriješiti u govoru ili pisanju. To će vam pomoći da izgradite samopouzdanje i brže napredujete u učenju nego da ste se previše bojali pogriješiti. Ponekad vam pravljenje malih pogrešaka može pomoći da bolje razumijete pravila jezika. Također, razgovor s izvornim govornicima može pružiti neprocjenjive povratne informacije o vašem izgovoru i intonaciji.

Pogreške treba promatrati kao priliku za poboljšanje, a ne kao zastoje prilikom učenja njemačkog jezika. Učenje novog jezika zahtijeva strpljenje i upornost, ali pristup svakoj pogrešci kao prilici za poboljšanje može iskustvo učenja učiniti mnogo ugodnijim. Prihvaćanjem ideje o činjenju pogrešaka kao dijela procesa učenja, polaznici se lakše oslobađaju straha od komunikacije na njemačkom jeziku te postaju slobodniji.

Savjeti za razvijanje tečnosti

Sada kada smo razgovarali o važnosti pravljenja pogrešaka pri učenju njemačkog, prijeđimo na savjete za razvijanje tečnosti.

Prvo i najvažnije, najbolji način da tečno govorite bilo koji jezik je uroniti u njega. To znači slušati i tražiti govornike njemačkog kad god je to moguće. Možete se pridružiti razredu ili pronaći online grupu govornika njemačkog jezika i redovito vježbati govor s njima. Također pomaže ako gledate puno televizijskih emisija ili filmova na njemačkom. Slušanje jezika pomoći će vam da se bolje upoznate s njim i poboljšate svoj izgovor.

Još jedan savjet za poboljšanje tečnosti je vježbanje čitanja naglas kad god možete. Trebali biste čitati članke, knjige, časopise ili čak jelovnike napisane na njemačkom jeziku. Dok čitate naglas, obratite pozornost na to kako se riječi izgovaraju. Ako to redovito činite, pomoći će vam da se u komunikaciji lakše prisjetite riječi, znatno ćete skratiti vrijeme u kojem osjetno tražite riječ, a razgovor će teći prirodnije.

Konačno, još jedan način da poboljšate svoju tečnost je korištenje kartica ili drugih materijala za učenje posebno dizajniranih za učenje njemačkog vokabulara i gramatike. Flash kartice su izvrstan alat jer vam omogućuju da brzo pregledate ključne riječi i izraze na određene teme, uz čiju pomoć ćete brzo ponoviti vokabular. Budući da smo kao ljudi vizualna bića, uz pomoć kartica ćemo lakše zapamtiti riječi i stvarati asocijacije. Osim toga, razni online resursi, poput kvizova i radnih listova, mogu vam pomoći da dodatno razvijete svoje razumijevanje jezika, što je ključno za svladavanje bilo kojeg stranog jezika.

Zaključak

Učenje njemačkog za početnike može biti lakše ako izbjegavate uobičajene pogreške i primjenjujete korisne savjete iz ovog vodiča. Nema prečaca – potrebni su predanost i strpljenje da biste usvojili jezik. Razbijte zadatke na manje ciljeve, ostanite pozitivni i usredotočite se na napredak.

Nemojte se ustručavati zatražiti pomoć kad je potrebna, bilo od učitelja ili online resursa. Imajući na umu ove savjete i trikove, izbjeći ćete tipične pogreške i govoriti njemački tečno brže nego što ste očekivali!

Ukoliko želite naučiti njemački jezik sa stručnim predavačima, zašto ne odete na našu početnu stranicu i odaberete kurs njemačkog jezika koji vam najviše odgovara? Oni su jedinstveni i oslobađaju vas mnogih jezičnih barijera, i dostupni su u Tuzli, Mostaru ili online na eVokabula obrazovnoj platformi.

Često postavljana pitanja

Koji je najbolji način za pamćenje rodova njemačkih imenica?

Kada je u pitanju svladavanje njemačkog jezika, jedan od najizazovnijih aspekata za početnike je pamćenje rodova imenica. Rodovi se često ne podudaraju s onima u maternjem jeziku, no postoji nekoliko načina uz koje možete lakše zapamtiti rodove i osigurati napredak.u003cbru003eu003cbru003ePrvi način pamćenja rodova je prepoznavanje rodova po nastavku između imenica muškog, ženskog i srednjeg roda. Na primjer, mnoge imenice muškog roda završavaju na u0022-eru0022, dok imenice ženskog roda završava na u0022-inu0022. u003cbru003eDrugi način za pamćenje rodnih razlika je kroz tehnike pamćenja kao što su mnemotehnika i kartice. Korištenje kartica sa slikama povezanim s imenicama može olakšati učenicima da se prisjete kojem rodu pripada svaka riječ. u003cbru003eu003cbru003eJoš jedan učinkovit način je da koristite boje, odnosno označite imenicu crvenom, plavom i zelenom za ženski, muški i srednji rod. u003cbru003eu003cbru003eU konačnici učenicima poteškoće ne stvaraju pravila, nego sve iznimke ili nepravilnosti pri usvajanju novih riječi; uvijek će postojati određene riječi koje ne slijede uobičajeni obrazac muški/ženski/srednji rod. Da biste ovo olakšali:u003cbru003eu003cbru003e- Napravite popis svih nepravilnosti na koje naiđeteu003cbru003e- Grupirajte riječi prema rodu – tako da ih je lakše zapamtitiu003cbru003e- Imenice koje su po prirodi muškog odnosno ženskog roda su i u njemačkom jeziku istog roda, npr. der Hund (pas), der Mann (muškarac), der Bruder (brat), die Schwester (sestra), die Mutter (mama), die Katze (mačka), ali je das Mädchen (djevojčica)u003cbru003e-Bilježite rodove imenica od početkau003cbru003e

Savjeti za brzo učenje njemačkog vokabulara?

Evo nekoliko ključnih tehnika učenja vokabulara koje biste trebali uzeti u obzir kada pokušavate svladati jezik:u003cbru003eu003cbru003ePrvo, napravite organizirani plan učenja jezika. Prepoznajte svoje individualne potrebe i postavite si realne ciljeve kako biste postojano napredovali u svladavanju jezika. Nakon što napravite plan, upotrijebite metode ponavljanja s razmacima poput kartica i aplikacija za redovito pregledavanje riječi i fraza. To će vam pomoći da učvrstite vokabular, te da pasivni vokabular brže postane aktivni. Drugim riječima: na početku samo razumijemo značenje riječi, pri čemu je ne koristimo u usmenoj ili pismenoj komunikaciji na stranom jeziku. Riječ prelazi u aktivni vokabular onog momenta kada je krenemo koristiti u razgovorima.u003cbru003eu003cbru003eDrugo, iskoristite sve dostupne resurse za učenje njemačkog vokabulara. Iskoristite aktivnosti slušanja kao što su podcastovi, radijski programi i audio knjige kako biste se navikli čuti riječi koje izgovaraju izvorni govornici. Osim toga, materijali za čitanje kao što su novine, knjige ili web stranice mogu vam pomoći da se izložite novim riječima, a istovremeno poboljšavaju vaše vještine razumijevanja.u003cbru003eu003cbru003eKonačno, vježbajte razgovor s govornicima njemačkog jezika kad god je to moguće ili pronađite prijatelja za učenje koji je iz druge zemlje. To će vam pomoći da se lakše snađete u korištenju riječi koje ste naučili i da prepoznate bilo kakve škakljive probleme u izgovoru na koje možete naići kod određenih glasova. Nemojte se ustručavati pitati, čak ni izvorne govornike, koji su često više nego sretni kada mogu pomoći! S ovim savjetima na umu, svatko može započeti svoje putovanje prema tečnom njemačkom u tren oka!

Kako mogu vježbati konjugacije njemačkih glagola?

Ukoliko niste sigurni u konjugaciju glagola, te ima li nekih iznimki, je li glagol nepravilan i sl., uvijek možete provjeriti na raznim stranicama na internetu. No ukoliko i ne koristite internet pretragu, sve ono što vam je u tom momentu potrebno, možete pronaći u suvremenim udžbenicima njemačkog jezika. u003cbru003eu003cbru003eEvo četiri načina za učinkovito vježbanje konjugacije glagola:u003cbru003eu003cbru003e- Slušajte: Slušajte izvorne govornike, a najlakši i najbrži način je da slušate emisije, filmove, serije, muziku na njemačkom.u003cbru003e- Čitajte: čitajte priče ili gledajte filmove na njemačkom kako biste mogli razumjeti kako se njemački glagoli koriste u kontekstu.u003cbru003e- Govorite: Počnite čitati naglas tekstove, zadatke iz udžbenika po kojima radite što je prije moguće—što više to radite, to bolje!u003cbru003e- Pišite: Prepisujte rečenice, redovno radite zadaću, budući da je samostalan rad jednako bitan kao i samo pohađanje kursa.

Koji je najbolji način za vježbanje njemačkog izgovora?

Kada je u pitanju učenje njemačkog jezika, izgovor nije teško savladati budući da se većina riječi izgovara onako kako se piše. u003cbru003eu003cbru003eU nastavku pročitajte nekoliko korisnih i jednostavnih savjeta za vježbanje izgovora:u003cbru003eu003cbru003e- Čitajte naglas: čitanje naglas pomaže vam da se upoznate sa zvukom svake riječi i naučite njezin ispravan izgovor. Možete čitati tekstove iz udžbenika, zadatke koje ste radili kroz radnu bilježnicu, ili bilo koji tekst na njemačkom. No naša preporuka je da to upravo budu tekstovi i zadaci iz udžbenika po kojima radite na kursu jer su prilagođeni vašim trenutnim potrebama i nivou znanja. u003cbru003eu003cbru003e- Redovito vježbajte: kako biste poboljšali svoje vještine njemačkog izgovora, važno je redovito vježbati. Pokušajte ponavljati riječi ili fraze naglas svaki dan dok se ne budete osjećali sigurno prilikom izgovora.u003cbru003eu003cbru003e- Razgovarajte s drugima: možete također vježbati razgovor s drugim ljudima koji uče njemački ili onima kojima je materinji jezik. To će vam pomoći i omogućiti da dobijete povratnu informaciju o vlastitom trudu.u003cbru003eu003cbru003eOsim toga, mnogi resursi dostupni na internetu mogu pomoći u poboljšanju vašeg razumijevanja ispravnog izgovora njemačkih riječi, poput audio zapisa i videa. Postoje brojni kanali na različitim društvenim mrežama kao što su u003ca href=u0022https://www.youtube.com/@vokabulacentaru0022u003eYoutubeu003c/au003e, u003ca href=u0022https://www.tiktok.com/@vokabulau0022u003eTiktoku003c/au003e i sl. gdje možete pronaći korisne savjete za usvajanje pravilnog izgovora.u003cbru003e

Podijeli

Pridružite se našem newsletteru!

Nema spama - samo dobre stvari. Najbolji učenici čitaju najbolje članke.
16.000+ čitatelja

Sadržaj

Testirajte svoje znanje njemačkog ili engleskog i dobijte besplatni probni sat!

Koliko je vremena potrebno da naučiš jezik s Vokabulom?

Bliže ste nego što mislite u postizanju svojih jezičnih ciljeva.
© Copyright 2016 - 2024 Vokabula. Napravljeno s ljubavlju u Mostaru.

Prijavite se za naš newsletter

Ispunite podatke i na email ćemo vam jednom mjesečno slati korisne i zanimljive stvari. Obećavamo da nećemo slati slam.

Prijavite se za besplatnu uvodnu lekciju

Ispunite obrazac i na email ćemo vam odmah poslati login podatke za Vokabula Platformu!