banner left

Proljeće s Vokabulom

banner right

Kako me Vokabula naučila da nikad nije kasno za naučiti novi jezik?

AI Brzi sažetak Najbolja stvar u vezi online učenja je što se ne moramo spremati i ići u školu jezika, već učimo iz svog omiljenog kauča i svoje kuće dok grickamo čips u svojoj pidžami ....

min čitanja

Vokabula
01.06.2021
|
Ažurirano 01.06.2021

AI Brzi sažetak

  • Najbolja stvar u vezi online učenja je što se ne moramo spremati i ići u školu jezika, već učimo iz svog omiljenog kauča i svoje kuće dok grickamo čips u svojoj pidžami .
  • Pohađanje nastave u školi stranih jezika bilo bi pomalo izazovno jer ja i suprug radimo do 16h, dok dođemo kući i raspremimo se već je 17h, i onda spremamo zajedničku večeru dok cure ne dođu oko 19h.
  • Kad mi je suprug prošle godine za Božić poklonio jedan od onih kompleta za DNK što se mogu kupiti na internetu, bila sam pomalo nervozna i uzbuđena u isto vrijeme.

Dok sam odrastala, imala sam potpunu podršku svojih roditelja, ali budući da sam bila posvojena, uvijek sam se pitala otkud moji korijeni potječu.

Kad smo u školi crtali obiteljsko stablo, nisam znala što nacrtati i pitala sam se otkud ja dolazim i što je zapravo moje nasljeđe. Kad mi je suprug prošle godine za Božić poklonio jedan od onih kompleta za DNK što se mogu kupiti na internetu, bila sam pomalo nervozna i uzbuđena u isto vrijeme. Nisam znala puno o tim testovima, ali sam svejedno odlučila probati. Nedugo zatim sam dobila rezultate i bila sam potpuno iznenađena – ispalo je da sam otprilike ¼ Njemica! Ja Njemica? Nemoguće! To je bio svojevrsni šok za mene i do tada nisam imala pojma o tom mom nasljeđu.

Željela sam i da moje kćerke Lana i Lucija znaju više o ovom novom dijelu svog Njemačkog nasljeđa. Tako smo suprug i ja odlučili na ljeto odvesti djecu na putovanje u Njemačku za vrijeme trajanja ljetnih praznika.

Spakovali smo se i stigli kod rođaka u Munchen koji je predivan grad. BMW Welt za mog supruga, sočne Weisswurst sa štandova za mene, a Lana i Lucija su mogle uživo vidjeti ono što su učile iz knjige povesti u srednjoj školi! No prije putovanja postojao je samo jedan problem: nitko od nas nije znao ni riječ njemačkog! Uredu, skupa bi znali reći desetak riječi poput Danke, Bitte, Ausgang i sl., ali to nije dovoljno da se snađeš kao turist u stranoj državi, kužiš me?

BMW Welt

Pohađanje nastave u školi stranih jezika bilo bi pomalo izazovno jer ja i suprug radimo do 16h, dok dođemo kući i raspremimo se već je 17h, i onda spremamo zajedničku večeru dok cure ne dođu oko 19h. Uskladiti se oko termina bilo bi vrlo izazovno. Pa sam odlučila googlati alternativu, i tad sam pronašla nešto što me zainteresiralo na prvu. Vidjela sam da Vokabula ima online tečajeve njemačkog jezika su malim grupama. Odmah sam znala da je to prava stvar za mene i moju obitelj!

Za Vokabulu sam čula ranije i znam da imaju reputaciju pouzdanog mjesta za učenje njemačkog jezika, da su ljubazni i da imaju simpatične profesore. Pa sam smatrala da bi to bio sjajan način da moja obitelj i ja malo dublje “uronimo” u njemački jezik i njemačku kulturu. Počeli smo tako što sam im poslala poruku na Facebooku, gdje su nam s druge strane ljubazno objasnili sve što nas zanima, od cijena do toga kako online nastava funkcionira. Na prvu sam bila pomalo skeptična prema online nastavi, i nikad nisam razumjela zašto je nekome draže učiti online, zar nije puno bolje u učionici? Malo sam se brinula da to nije za nas, ali zbog našeg gustog rasporeda nešto me vuklo da barem pokušam. Pa i jesam.

Dogovorili smo se za termine i nakon prvog sata vam mogu samo reći ajme! Vokabulina platforma za online učenje njemačkog jezika eVokabula je nevjerojatna! Postoji ta virtualna učionica u kojoj stalno ispred sebe vidiš profesora, a na zaslonu vidiš i radiš razne vježbe i lekcije. Pored naravno online sati uživo sa našom profesoricom, imali smo i dodatne vježbe i zadatke na platformi koje su zaista zanimljivi i interaktivni. Gledali smo više puta snimke susreta koji su poput Youtubea, a sve što uradimo na platformi skupljamo poene i tako se povećava rang koji zaista dodatno motivira.

Moja eVokabula

Osim toga, na nastavi uživo sa profesoricom smo se usredotočili na vježbanje žive konverzacije i to one koje bi mogli koristiti na našem putovanju. Gramatike smo se vrlo malo dotakli, više smo vježbali razne dijaloge međusobno, što je upravo ono što nam je trebalo.

Najbolja stvar u vezi online učenja je što se ne moramo spremati i ići u školu jezika, već učimo iz svog omiljenog kauča i svoje kuće dok grickamo čips u svojoj pidžami :)

Nakon samo nekoliko termina, ja i cijela obitelj smo znali dovoljno jezika da krenemo pričati na njemačkom međusobno u kući. Moja najmlađa kći Lucija je počela gledati ProSieben i njemački RTL, a starija kći Lana je počela slušati hip-hop pjesme na njemačkom. Bilo je predivno vidjeti da svi uživamo u novom iskustvu i da imamo neku zajedničku aktivnost kao obitelj! Lucijin naglasak je bio najbolji od nas, a na jednom od Vokabulinih blogova pročitala sam da je to zato jer se naglasak lakše usvaja dok smo mlađi. Da smo barem ja i suprug jedno 20 godina mlađi da taj naglasak lakše “uđe” u glavu :)

Kad je napokon došlo vrijeme ljetnih raspusta, krenuli smo na naše putovanje u Njemačku. Bila sam toliko impresionirana koliko smo svi napredovali u njemačkom za samo 3 mjeseca, da smo ga jedva čekali upotrijebiti! Moram priznati da sam bila pomalo uzbuđena kad sam prvi put tražila upute i kad sam bila u trgovini, ali sam se osjećala zaista samopouzdano.

Osim toga, ako bi se dogodilo da se nisam mogla sjetiti neke riječi, u Vokabuli sam naučila da probam objasniti rukama i nogama ili pomoću predmeta koji mi je u tom trenutku na dohvat ruke. I da odmah kažem da bi Nijemci uvijek bili srdačni prema meni i ne bi ismijavali moje neznanje. Štoviše, bilo bi im drago da govorim njihovim jezikom, bez obzira što se nisam mogla odmah sjetiti neke riječi.

Dok smo bili na putovanju, ostali smo u kontaktu s našom profesoricom i slali smo joj slike. Štoviše, kasnije smo postali stvarno dobri prijatelji i dalje smo u kontaktu! Nešto što vjerojatno ne bi mogli da nije bilo Vokabule.

Završilo je nevjerojatno iskustvo otkako sam otkrita svoje njemačko nasljeđe i svojim očima sam vidjela nagli rast samopouzdanja kod svoje djece koje su imale svoje životno iskustvo u stranoj zemlji. Vokabula nam je dala slobodu da se sprijateljimo i povežemo s drugom kulturom na potpuno drugačijoj razini nego što bismo je mogli doživjeti da nismo govorili njemački jezik. Moja djeca i dalje toliko uživaju u njemačkom jeziku da su nastavili ići na Teen Deutsch program u Vokabuli, i točno mogu osjetiti kako se svakim danom sve više povezuju sa svojim korijenima.


Mi u Vokabuli se želimo Ivoni zahvaliti na pisanju svog iskustva, a sve druge pozivamo da kroz potpuno drugačiji, zabavan koncept učenja njemačkog jezika, vide da učenje njemačkog jezika nije teško, nego učenje njemačkog na krivi način.

Kontaktiraj naše jezične majstore već danas i reći ćemo ti koja je opcija za tebe najbolja!

Podijeli

Pridružite se našem newsletteru!

Nema spama - samo dobre stvari. Najbolji učenici čitaju najbolje članke.
16.000+ čitatelja

Sadržaj

Testirajte svoje znanje njemačkog ili engleskog i dobijte besplatni probni sat!

Koliko je vremena potrebno da naučiš jezik s Vokabulom?

Bliže ste nego što mislite u postizanju svojih jezičnih ciljeva.
© Copyright 2016 - 2024 Vokabula. Napravljeno s ljubavlju u Mostaru.

Prijavite se za naš newsletter

Ispunite podatke i na email ćemo vam jednom mjesečno slati korisne i zanimljive stvari. Obećavamo da nećemo slati slam.

Prijavite se za besplatnu uvodnu lekciju

Ispunite obrazac i na email ćemo vam odmah poslati login podatke za Vokabula Platformu!