banner left

Proljeće s Vokabulom

banner right

Izgovor prijeglasa (Umlauta) u njemačkom jeziku: Razlika između Ä, Ö i Ü?

AI Brzi sažetak Umlautirani samoglasnik ö može se izgovoriti na razne načine i pomalo je poput mješavine o i e. Umlautirani znak ä je nešto poput mješavine a i e. S ovim znanjem o njemački...

min čitanja

Vokabula
03.03.2023
|
Ažurirano 03.03.2023

AI Brzi sažetak

  • Umlautirani znak ä je nešto poput mješavine a i e.
  • S ovim znanjem o njemačkim prijeglasima, sada možemo prijeći na to kako ih upotrijebiti na tipkovnici.
  • Upisivanje njemačkih prijeglasa može biti izazov za one koji nemaju tipkovnicu na njemačkom jeziku, pa evo kratkog vodiča o tome kako točno i jednostavno upisati prijeglase.

Jeste li ikada čuli za prijeglase? Ove dvije točke iznad određenih slova njemačkog alfabeta? U ovom ćemo članku objasniti što su prijeglasi (Umlauti), zašto postoje i kako ih pravilno izgovoriti.

Umlauti se odnose na znakove Ä (“ae”), Ö (“oe”) i Ü (“uee”). Koriste se u mnogim različitim jezicima, ali imaju posebnu važnost u njemačkom jer značajno mijenjaju zvuk riječi. Umlauti označavaju malo modificirane samoglasnike koji razlikuju višestruka značenja ili nijanse značenja. Na primjer, “schon” znači “već”, dok “schön” znači “lijepo”. Bez poznavanja razlike između ova dva izgovora, izvorni govornici možda neće u potpunosti razumjeti vaš razgovor.

Zato je zaista važno znati pravilno izgovoriti svaki umlaut. Kako biste pravilno izgovorili ä, zaokružite usne kao kad izgovarate zvuk oo i istovremeno napravite zvuk ahh; s ö oblikujte uski čvrsti krug usnama ispuštajući zvuk ehh; konačno, a kako bi izgovorili ü skupite usne praveći skroz mali krug i ispustite zvuk ooohh. Savladavanjem ovih ispravnih tehnika izgovora možete sa samopouzdanjem razgovarati s izvornim govornicima!

Dobro, a što su prijeglasi (Umlauti)?

Jeste li ikada vidjeli te misteriozne male točkice iznad nekih njemačkih slova i zapitali se što bi one mogle biti? To su zovu prijeglasi, a njihovo razumijevanje ključno je ako želite prijeći osnove učenja njemačkog jezika. Umlauti su slova s znakovima koji se mogu pojaviti iznad samoglasnika. Dodavanje Umlauta mijenja se izgovor zvuka samoglasnika – čineći ga jedinstvenim od svog dvojnika bez znakova.

Na primjer, ä zvuči drugačije od a; ö zvuči drugačije od o; a ü ima potpuno različit glas od u. Znakovi nisu samo za uljepšavanje – oni zapravo služe važnoj svrsi jer pomažu svima koji komuniciraju na njemačkom jeziku da se uspješno razumiju! Zaronimo u to koje vrste njemačkih prijeglasa postoje…

Koje vrste njemačkih prijeglasa (Umlauta) postoje?

Kao što smo već naučili, njemački prijeglasi su posebni znakovi koji se koriste za modificiranje izgovora samoglasnika u njemačkom jeziku. Postoje tri vrste njemačkih prijeglasa – ä, ö i ü. Oni predstavljaju promjenu u izgovoru samoglasnika.

Prvi prijeglas je slovo “ä” (izgovara se kao “ay”). Mijenja zvuk “e” u nešto sličnije zvuku “a”.

Drugi prijeglas je slovo “ö” (izgovara se kao “er”), koje mijenja “o”, pa zvuči više kao “eu”.

Konačno, tu je i treći prijeglas, slovo “ü” (izgovara se kao “oo”), koje također modificira “u”, čineći ga zvučanjem bližim slovu “i”.

Ovi simboli se nalaze na svim tipkovnicama, ali ih morate zasebno aktivirati ovisno o sustavu vašeg uređaja. S ovim znanjem o njemačkim prijeglasima, sada možemo prijeći na to kako ih upotrijebiti na tipkovnici.

Kako napisati njemačke prijeglase na tipkovnici?

Upisivanje njemačkih prijeglasa može biti izazov za one koji nemaju tipkovnicu na njemačkom jeziku, pa evo kratkog vodiča o tome kako točno i jednostavno upisati prijeglase!

Prvo, trebali biste znati da možete koristiti nekoliko tipkovničkih prečaca za umetanje ovih znakova u svoj tekst. Najčešće korišteni prečaci na računalima i laptopima su:

  • Alt + 0228 (ili Alt + 132) za upisivanje znaka ‘ä’;
  • Alt+0246 (ili Alt + 148) proizvest će ‘ö’;
  • Alt+0220 (ili Alt + 129) će generirati znak ‘ü’.

Međutim, što ukoliko nemate pristup tipkovničkim prečacima ili ih radije ne biste koristili (ili pamtili)? U tom slučaju uvijek možete kopirati i zalijepiti željeni simbol iz drugog izvora, kao što je Google ili online rječnik. Osim toga, mnogi programi za obradu teksta nude alate koji korisnicima omogućuju brzo lociranje i umetanje simbola, poput njemačkih prijeglasa, izravno u dokumente.

Dakle, ovo su neki jednostavni načini umetanja njemačkih prijeglasa u pisani tekst:

  • Koristite tipkovničke prečace
  • Kopirajte i zalijepite s web stranica/rječnika
  • Koristite funkcije unutar programa za obradu teksta

Ove metode olakšavaju svima koji žele dodati ovaj jedinstveni aspekt njemačkog jezika u svoje pisanje!

Kako se izgovaraju njemački prijeglasi?

Njemački umlauti, ä, ö i ü, poput su zvijezda predstave – mogu začiniti svaki razgovor i učiniti ga sjajnijim. Da biste uistinu svladali njemački jezik, morate razumjeti kako se pravilno izgovaraju ova tri posebna slova. U ovom odjeljku ćemo pogledati osnove izgovora prijeglasa na njemačkom kako biste mogli učinkovito komunicirati s izvornim govornicima.

Kako se izgovara Ä na njemačkom?

Umlautirani znak ä je nešto poput mješavine a i e. Evo trika kako izgovoriti: usta namjestite kao da ćete izgovoriti “a”, a pri tome izgovorite “e”.

Kako se izgovara Ö na njemačkom?

Umlautirani samoglasnik ö može se izgovoriti na razne načine i pomalo je poput mješavine o i e. Recite eh i napućite usne kao da želite reći o. Zvuk će se promijeniti u ö.

vokabula ostava
Vokabulina prostorija za “östavu” u Tuzli :)

Kako se izgovara Ü na njemačkom?

Za ü, na sličan način, oblikujte usne kao da želite reći produženu verziju riječi “ooh”.

Lako, zar ne? Uz vježbu i predanost, svatko može naučiti točno izgovarati sva tri omiljena njemačka prijeglasa! Ako se upoznate s njihovim specifičnim zvukovima, nećete imati problema u razgovoru s lokalnim stanovništvom kamo god vas putovanje odvede. Izađite u svijet i počnite već danas ostvarivati te čarobne razgovore!

Primjeri riječi s prijeglasima

Njemački prijeglasi su dijakritički znakovi koji se mogu naći u nekim riječima. Pojavljuju se kao dvije točke iznad slova ‘a’, ‘o’ i ‘u’. Umlauti mijenjaju zvuk tih slova, pa je važno naučiti kako ih pravilno izgovoriti.

Pogledajmo primjer – Mädchen (djevojka). Riječ je sastavljena od tri sloga: mah-eh-tchn. Možete vidjeti da ä mijenja način na koji biste inače rekli “a” na engleskom (ah) u nešto više poput eh ili ay. Ovo vrijedi za sve njemačke riječi s prijeglasima; uvijek će promijeniti izgovor samoglasnika ispred sebe.

Drugi primjeri uključuju böse (ljut), hübsch (lijep) i Österreich (Austrija). Kako biste se navikli izgovarati ove riječi, pokušajte slušati izvorne govornike kako ih izgovaraju naglas – na raspolaganju vam je mnogo izvora na internetu! Uz praksu, uskoro ćete se upoznati s pravilnom upotrebom njemačkih prijeglasa.

Evo nekoliko riječi s prijeglasom ä (a sa prijeglasom)
(Većinu vremena ä zvuči poput e)
das Mädchendjevojka
die Bärenmedvjedi
die Käferbube
Evo nekoliko riječi s prijeglasom ö (o sa prijeglasom)
schönlijepo
die Löwenlavovi
die Vögelptice
blödglup
Evo nekoliko riječi s prijeglasom ü (u sa prijeglasom)
küssenpoljubiti
übenvježbati
die Prüfungispit
fürza

Često postavljana pitanja

Što je prijeglas u njemačkom jeziku?

Prijeglas (Umlaut) je samoglasnik s dvije točke iznad njega. U njemačkom jeziku imamo 3 prijeglasa: ä, ö i ü.

Kada koristimo prijeglas?

Prijeglas (Umlaut) koristimo uglavnom u 3 situacije: s nekim množinama, nekim glagolima u sadašnjem vremenu i u komparativu, superlativu.

Kako su nastali njemački prijeglasi?

Podrijetlo njemačkih samoglasnika Ä, Ö i Ü može se pratiti do starovisokonjemačkog i srednjedonjonjemačkog, a oni ukazuju na promjene u izgovoru samoglasnika, različito utječu na riječi ovisno o njihovoj strukturi, svaki odgovara specifičnoj fonemskoj kvaliteti i njihovoj prisutnosti mijenja pravopisna i gramatička pravila. Učenje nijansi kako svaki samoglasnik utječe na određenu riječ ključno je za svladavanje govorne i pisane komunikacije na njemačkom jeziku.

Utječu li njemački prijeglasi na značenje riječi?

Umlauti, ili njemački samoglasnici, ključni su za razumijevanje značenja riječi u njemačkom jeziku. Mogu potpuno promijeniti značenje riječi, poput pretvaranja u0022Hausu0022 (kuća) u u0022Haüsu0022 (kabina), ili mogu učiniti riječ specifičnijom, poput u0022Mützeu0022 (šešir) koja postaje u0022Mätzeu0022 (mačka) . Bez ovih dijakritičkih znakova njemački bi izgovor bio sasvim drugačiji. Njemački samoglasnici su jedinstveni i utjecajni, igraju značajnu ulogu u prenošenju nijansi i značenja unutar pisanog teksta.

Koriste li drugi jezici prijeglase?

Da, prizvuci ili dijakritički znakovi koriste se i u drugim jezicima osim njemačkog. Mnogi europski jezici koriste ih u različite svrhe, kao što je označavanje naglaska na određenim slogovima ili razlikovanje homofona, dok se neeuropski jezici poput arapskog i vijetnamskog također uvelike oslanjaju na naglaske i tilde kada se govore naglas. Iako ne postoji jedan standardizirani način korištenja dijakritičkih znakova u govoru ili pisanju u različitim kulturama, oni pružaju jasnoću i točnost pri izgovaranju nepoznatih riječi ili fraza.

Treba li znati pravila kod korištenja njemačkih prijieglasa?

Njemački samoglasnici imaju znakove naglaska koji mijenjaju zvuk i značenje riječi. Pravila izgovora za Ä, Ö i Ü ovise o njihovom položaju unutar riječi. Na početku sloga obično se izgovaraju kao ‘eh’, dok se na kraju sloga obično izgovaraju kao ‘uh’. Imajte na umu da ovi znakovi naglaska također mogu označavati promjene u pravopisu ili značenju. Uz vježbu i poznavanje gramatike, korištenje njemačkog prizvuka s vremenom će postati lakše.

Koji su kreativni načini korištenja njemačkih prijeglasa u pisanju?

Upotreba njemačkih samoglasnika Ä Ö Ü može vašem pisanju dodati jedinstven element. Mogu se koristiti za naglašavanje riječi ili izraza ili za pojačavanje osjećaja iznenađenja ili nevjerice. u003cbru003eu003cbru003eNa primjer, ako želite naglasiti riječ ili izraz – recite u0022Ja!u0022 – tada dodavanjem prijeglasa na prvi samoglasnik sasvim jasno postaje da naglašavate nešto uzbudljivo! Osim toga, ako osoba želi izraziti iznenađenje ili nevjericu nečemu što je čula ili čitala – možda u0022Nein?!u0022 – dodavanje umlauta pomoglo bi pojačati njihove osjećaje. Ovi primjeri pokazuju kako uporaba jezika postaje svestrana kada se njemački prijeglasi uključe u kreativno pisanje.u003cbru003eu003cbru003eDa biste ih učinkovito koristili, važno je razumjeti pravila izgovora i vježbom ih uključiti u svoje pisanje. Uz vrijeme i trud, savladavanje ovih znakova može poboljšati vašu sposobnost kreativnog pisanja na njemačkom.

Zaključak

Zaključno, njemački prijeglasi sastavni su dio jezika i mogu se koristiti za promjenu značenja riječi. Ne samo to, oni također daju pisanoj riječi jedinstvenu estetsku kvalitetu. Nadam se da razumijete zašto su ti posebni znakovi važni u ovom prekrasnom jeziku.

Kako biste bili sigurni da ih pravilno izgovarate, zapamtite da se ä izgovara kao “eh” ili “ay”, ö se izgovara kao “er” ili “uhr”, a ü se izgovara kao “ir” ili “eer”. Savjetovao bih vježbanje izgovaranja naglas što je češće moguće dok vam ne postane prirodno.

Konačno, uz malo kreativnosti i mašte, nema ograničenja u tome kako koristiti njemačke prijeglase u svom pisanju! Bilo da se radi o poeziji, pričama, esejima ili čak (emoji) tekstovima – ne dopustite da vas zavara njihova mala veličina: ovi moćni simboli imaju puno više potencijala nego što se čini na prvi pogled! Stoga samo naprijed i budite kreativni – tko zna kakve biste nevjerojatne stvari mogli smisliti?

Sada kada znate izgovoriti sve prijeglase, zašto ne biste podigli svoje znanje njemačkog jezika na višu razinu? Razmislite o upisu na kurs njemačkog jezika ili čak o online kursu njemačkog jezika u Vokabuli. Uz malo predanosti i vježbe, s našim stručnim predavačima i vi ćete govoriti njemački jezik kao profesionalac!

Podijeli

Pridružite se našem newsletteru!

Nema spama - samo dobre stvari. Najbolji učenici čitaju najbolje članke.
16.000+ čitatelja

Sadržaj

Testirajte svoje znanje njemačkog ili engleskog i dobijte besplatni probni sat!

Koliko je vremena potrebno da naučiš jezik s Vokabulom?

Bliže ste nego što mislite u postizanju svojih jezičnih ciljeva.
© Copyright 2016 - 2024 Vokabula. Napravljeno s ljubavlju u Mostaru.

Prijavite se za naš newsletter

Ispunite podatke i na email ćemo vam jednom mjesečno slati korisne i zanimljive stvari. Obećavamo da nećemo slati slam.

Prijavite se za besplatnu uvodnu lekciju

Ispunite obrazac i na email ćemo vam odmah poslati login podatke za Vokabula Platformu!