banner left

Proljeće s Vokabulom

banner right

Sve o porezu u Njemačkoj. Svima možeš biti dužan, ali državi bolje ne…

AI Brzi sažetak Njemački porez na dohodak je najvažniji porez u zemlji, jer direktno utiče na vas kao građanina, a ostvaruje najveći prihod za državu sa godišnjim prihodom u stotinama milij...

min čitanja

Vokabula
19.02.2022
|
Ažurirano 19.02.2022

AI Brzi sažetak

  • Njemački porez na dohodak je najvažniji porez u zemlji, jer direktno utiče na vas kao građanina, a ostvaruje najveći prihod za državu sa godišnjim prihodom u stotinama milijardi.
  • Ako ste popunili dokumente prilikom registracije u Njemačkoj i naznačili da ste član jedne od službeno priznatih crkvi koje mogu naplaćivati ​​crkveni porez, onda ćete biti prisiljeni platiti taj porez –.
  • Početna poreska stopa u Njemačkoj je 14 posto, a zatim stopa ide na najvišu stopu od 42 ili čak 45 posto.

U Njemačkoj postoji četrdesetak različitih vrsta poreza, a vlada oporezuje stvari poput automobila, nekretnina, nasljedstva ili piva.

Njemački porez na dohodak je najvažniji porez u zemlji, jer direktno utiče na vas kao građanina, a ostvaruje najveći prihod za državu sa godišnjim prihodom u stotinama milijardi.

Struktura stope poreza na dohodak je linearna, progresivna i proporcionalna. Šta to znači? Početna poreska stopa u Njemačkoj je 14 posto, a zatim stopa ide na najvišu stopu od 42 ili čak 45 posto! Što se tiče progresije, poreska stopa raste brzo, a zatim se snižava dok i dalje raste linearno.

Nakon najveće poreske stope, počinje proporcionalno oporezivanje i nakon određenog praga nešto iznad 250.000 eura, plaćate 45 posto za svaki dodatni zarađeni novac, što znači 0,45 eura za svaki euro iznad tog praga. Ovo se također naziva granična poreska stopa.

Svi koji zarađuju u Njemačkoj moraju platiti porez na dohodak, počevši od bruto prihoda od 9.168 eura godišnje. Ovo se zasniva na principu pravičnosti i odnosi se na sve: zaposlene, nezaposlene, građane, strane državljane, pa čak i penzionere.

Bruto i neto plata

Ako ste zaposleni u Njemačkoj ili tražite posao u Njemačkoj, često ćete čuti da se plaća navodi kao bruto plaća, što znači prije oporezivanja. Bruto i neto plata na njemačkom jeziku su “Bruttogehalt” i “Nettogehalt”. Razlog za to je taj što će vaša individualna situacija i porezna klasa odrediti koliko ćete svoje plaće primati svakog mjeseca.

Vaša mjesečna platna lista ili bilans uspjeha već uključuje porez na dohodak, koji predstavlja akontaciju poreza na dohodak koji ćete dugovati na kraju godine. Vaše specifične okolnosti, poput vašeg bračnog statusa i drugih specifičnosti, uzimaju se u obzir za izračunavanje ove avansne uplate.

Vaš poslodavac mora od vaše bruto plate odbiti porez na dohodak i doprinose za socijalno osiguranje. Oni će automatski stići u trezor i vi ćete primiti svoju neto platu. Na kraju godine podnosite svoje poreze i možda ćete morati podnijeti poreznu prijavu u slučaju da ste preplatili. Šanse za to su vjerojatne ako postoje stvari koje možete odbiti od svojih poreza, kao što su troškovi putovanja ili brige o nekome. U najgorem slučaju, morat ćete platiti dodatni porez na prihod.

Među troškovima koji mogu smanjiti vaše poresko opterećenje su:

  • Troškovi preseljenja iz profesionalnih razloga (također preseljenje u Njemačku iz inostranstva)
  • Troškovi traženja posla i apliciranja za poslove (uključujući iz inostranstva)
  • Troškovi putovanja na posao i za posao
  • Neki od troškova obuke za posao i daljeg obrazovanja
  • Troškovi privatnih penzionih programa

Porez na plaću (Lohnsteuer)

U Njemačkoj ćete dobiti porezni razred Steuerklasse. Ima ih samo 6:

Klasa I: neaktivan (+ oženjen, odvojen ili rastavljen) i bez djece

Klasa II: neaktivan (+ oženjen, odvojen ili rastavljen) s djecom

Klasa III: oženjen i ne radi

Klasa IV: oba partnera rade

Klasa V: bračni partner s nižom zaradom

Klasa VI: drugi posao paralelno s postojećim

Ova vrsta poreza automatski se odbija od vaše plaće. Na kraju fiskalne godine imate mogućnost vratiti dio tog poreza. Uzima se u obzir sve moguće porezne olakšice, uzimaju se u obzir pojedinačna plaćanja od strane poslodavca i strane zarade. Nakon toga dobivate oporezivi dohodak. On odbija odbitak poreza koji biste morali platiti za godinu – ako ste preplatili, bit će vam vraćen dio tog poreza.

Porez na solidarnost

Vrlo čudan porez, uveden početkom 90-ih godina kako bi se prevladala kriza na Bliskom istoku i skladno ujedinila Istočna i Zapadna Njemačka. Sada aktivno raspravljaju o potpunom ukidanju ovog poreza, ali još neko vrijeme ćete ga morati plaćati. Trenutno iznosi  5.5%.

Crkveni porez u Njemačkoj

Ako ste popunili dokumente prilikom registracije u Njemačkoj i naznačili da ste član jedne od službeno priznatih crkvi koje mogu naplaćivati ​​crkveni porez, onda ćete biti prisiljeni platiti taj porez – nekih 8-9%.

Kako platiti porez u Njemačkoj?

Kao zaposlenik, zapravo ne morate prijaviti porez na dohodak. Već ste platili porez unaprijed, sjećate se? Međutim, možda ste preplatili i mogli biste imati pravo na povratak, što ispunjavanje obrazaca poreske prijave čini vrijednim vašeg truda: statistički, devet od deset njemačkih poreskih obveznika dobija povrat u prosjeku u iznosu od oko 900 eura.

Njemačka porezna prijava dospijeva do kraja maja sljedeće godine. Obrasce možete dobiti od lokalne porezne uprave ili ih preuzeti s njihove web stranice.
Svoje poreze možete prijaviti i online na www.elster.de. Ovo nudi prednost da vaš poslodavac i vaše osiguranje prenose podatke elektronskim putem poreskoj upravi, tako da će neki dijelovi obrasca već biti unaprijed popunjeni. Elster web stranica također nudi odjeljak za pomoć i stranice s čestim pitanjima kako bi vam pomogli da ispunite obrasce i pošaljete ih elektronskim putem.

Ako je potrebno, možete dobiti stručnu pomoć od “Steuerberatera”, poreskog savjetnika, da popunite vašu njemačku poreznu prijavu. Samostalni radnici i u nekim slučajevima zaposleni također mogu odbiti troškove za ovu uslugu dijelom od svojih poreza.

Tko MORA podnijeti zahtjev za povrat poreza u Njemačkoj?

Osobe koje su dužne podnijeti poreznu prijavu nabrojati ćemo redom ovdje:

Ako ste se vjenčali i promijenili poreznu klasuPrimate Mutterschaftsgeld, Elterngeld ili bolovanje koje vam plaća osiguranje (sva primanja ako su viša od 410 €)Ako ste se razveli i bivši se supružnik vjenčao iste godineImate više od jednog poslodavca u isto vrijeme (ne računajući Minijob njemacka)Finanzamt vam je odobrio Freibetrag na poreznu prijavu pri zapošljavanjusamozaposleni ste ili ste u mirovini većoj od 1500 €VAŽNO: Sve osobe koje su u 2020. godini bile na Kurzarbeitu i primale više od 410 € mjesečno dužne su obavezno podnijeti poreznu prijavu. Ako to ne naprave, Finanzamt im može dodati prireze za kašnjenje prilikom plaćanja poreza.

Može se dogoditi da dobijete kaznu ili morate platiti kamate ako zakasnite s prijavom, ali većinom porezna uprava prvo šalje podsjetnik i upozorenje. Isto tako možete zatražiti i produženje roka, trebate samo navesti razlog koji se uglavnom odobri.

Kada samostalni radnici plaćaju porez?

Ako radite za sebe, postoje neki drugi rokovi koje biste trebali imati na umu. Slobodnjaci, vlasnici malih poduzeća i samozaposleni radnici moraju porez plaćati izravno vlastima.

Većina njih mora platiti unaprijed porez za nadolazeću godinu i to tromjesečno. Ta avansna plaćanja trebala bi se izvršiti do 10. dana u martu, junu, septembru i decembru.

Zašto je porez u Njemačkoj ovako visok?

Porezi u Njemačkoj su zaista visoki i pokušavaju poboljšati ili učiniti sustav privlačnijim za poslodavce i tvrtke tijekom godina. S jedne strane, to je faktor koji obeshrabruje velik broj firmi i stranaca da odu negdje drugdje jer realno, više mogu zaraditi u drugim zemljama.

No, nije sve tako crno. Zahvaljujući vašim plaćanjima u Njemačkoj, nalazite se u snažnom društvenom sustavu, gdje ste osigurani protiv većine problema koji se mogu dogoditi osobi – od neočekivane nezaposlenosti do zdravlja. Gdje je uvjetno školovanje i visoko obrazovanje za vašu djecu besplatno. Ili ako vaša zarađena mirovina ne dostigne minimum za život, država će vam platiti potrebnu razinu.

Možda porezi u Njemačkoj djeluju konfuzno, no sve se može savladati uz dovoljno želje i motivacije. Isto vrijedi i za učenje njemačkog jezika. Nije potreban talent, već samo malo volje i želje, i sigurni smo da ćete ostvariti svoje snove!

Želiš saznati više o našim programima? Kontaktiraj naše jezične majstore već danas i reći ćemo ti koja je opcija za tebe najbolja!

Podijeli

Pridružite se našem newsletteru!

Nema spama - samo dobre stvari. Najbolji učenici čitaju najbolje članke.
16.000+ čitatelja

Sadržaj

Testirajte svoje znanje njemačkog ili engleskog i dobijte besplatni probni sat!

Koliko je vremena potrebno da naučiš jezik s Vokabulom?

Bliže ste nego što mislite u postizanju svojih jezičnih ciljeva.
© Copyright 2016 - 2024 Vokabula. Napravljeno s ljubavlju u Mostaru.

Prijavite se za naš newsletter

Ispunite podatke i na email ćemo vam jednom mjesečno slati korisne i zanimljive stvari. Obećavamo da nećemo slati slam.

Prijavite se za besplatnu uvodnu lekciju

Ispunite obrazac i na email ćemo vam odmah poslati login podatke za Vokabula Platformu!