Über Integrationskurse – Integracijski kursevi njemačkog jezika

Image

Svi pričaju o imigraciji, izbjeglicama, smiju li ostati ili čak tko smije, a tko ne. Ali što se događa ukoliko netko dođe u Njemačku i dobije dozvolu da ostane? Osim želje za stanom i poslom, postoji jedan ključni aspekt: ​​učenje jezika i integracija u njemačko društvo. Budući da ni jedno ni drugo u mnogim slučajevima nije lako, postoji mogućnost, a ponekad čak i obveza pohađanja Integrationskurs (Integracijski kursevi njemačkog jezika).

Tko mora pohađati integracijske kurseve njemačkog?

Prije svega, nisu svi koji dolaze u Njemačku i planiraju ostati obvezni pohađati takav kurs. Ne bi ni bilo moguće jer nema dovoljno kurseva, odnosno jezičnih škola, za one kojima je potreban. Stoga, razlikuju se obvezni i izborni kursevi. Čim netko dobije Aufenthaltsgestattung, dozvolu za boravak u zemlji, može se prijaviti za kurs do tri mjeseca nakon primitka.

Ali kao što je već rečeno, ponekad ste obavezno pohađati kurs. To je slučaj ako Ausländerbehörde (ured za strance) smatra da vam je osobito potrebna integracija u njemačko društvo, na primjer, ukoliko ne možete pronaći posao. To također vrijedi ukoliko ćete primati socijalnu pomoć određene vrste ili, na primjer, vaša djeca imaju problema u školi koji se mogu pripisati vama ili vašem ponašanju.

Integrationskurse – Integracijski kursevi njemačkog jezika

Što uključuje Integrationskurs?

Bez obzira je li netko obvezan ili ne pohađati ga, Integrationskurs sadrži dva različita dijela: Učenje jezika i upoznavanje kulture Njemačke. Oboje je, naravno, vrlo usko povezano, a posebno bi vas na kursu trebali naučiti o kulturnim okolnostima vaše nove domovine.

Kurs jezika sastoji se od 600 sati nastave, podijeljenih na osnovni i napredni kurs. Fokus ovih kurseva je na vašem svakodnevnom životu kao novi građanin Njemačke (učenje jezika u svakodnevnoj upotrebi s temama poput kupovine, stanovanja, djece, medija, slobodnog vremena, škole i posla ili posjeta ljekaru).

Posljedično, ne samo da ćete naučiti kako se nositi sa svojim susjedima ili ljudima u pekarnici, već i kako razumjeti njemačku birokraciju. Cilj je “interkulturalna kompetencija” i možete je postići kontinuiranom analizom razlika između Njemačke i odgovarajuće kulture podrijetla. Na kraju kursa jezika radite završni ispit Deutsch-Test für Zuwanderer („Test iz njemačkog jezika za doseljenike“). Nakon položenog ispita dobivate „Certifikat kursa integracije”.

Niste položili završni ispit? U tom slučaju dobivate još 300 nastavnih sati. I onda još jednom možete polagati ispit.

Što se događa poslije?

Nakon 600-tinjak sati učenja njemačkog jezika slijedi drugi dio – Orientierungskurs (orijentacijski kurs) – koji sadrži samo 60 sati. Osmišljen je da podučava sudionike o njemačkoj kulturi, povijesti, zakonu i pitanjima odnosa prema vašim sugrađanima. Također, i ovaj kurs završava testom.

Nastavu ne drže javne državne ustanove, već društvene ustanove. Oni dobivaju određeni iznos novca od njemačke države, ali i polaznik kursa mora platiti polovicu troškova. Budući da plaćanje društvenih ustanova ovisi o broju sudionika, bilo je i slučajeva prijevara u kojima su polaznici vrlo slabo govorili njemački jezik po završetku kursa.

Bez obzira na sve, integracijski kursevi njemačkog jezika izvrsna su prilika za nove građane da postanu dio ove zemlje učeći ne samo njezin jezik nego i kulturu.

Želiš saznati više o integracijskim kursevima ili učenju njemačkog jezika? Kontaktiraj naše jezične majstore već danas i odgovoriti ćemo na sva tvoja pitanja!

Česta pitanja

Tko ima pravo na integracijski kurs?

Zakon o prebivalištu određuje kome je dozvoljeno da pohađa kurs integracije, a ko je čak i obavezan na to (članci 44. i 44a Zakona o prebivalištu, odjeljak 11. stavka 1. FreizügG EU i odjeljak 9. stavka 1. BVFG). Zakonodavac pravi razliku između stranaca, državljana Evropske unije, repatrijanata i njemačkih državljana.
 
Više informacija možete pronaći na Bundesamt für Migration und Flüchtlinge
Bundesamt für Migration und Flüchtlinge: Integrationskurse: Teilnahme und Kosten

Koliko traje integracijski kurs?

Kurs integracije ukupno traje otprilike 700 nastavnih sati. 

Kurs njemačkog jezika sadrži 600 šk. sati (4 ili 5 šk. sati dnevno). Vikendom ste slobodni. I traje ukupno 6 do 7 mjeseci. Postoje i intenzivniji kursevi, ali najbolje da se raspitate u instituciji koja nudi integracijski kurs.

Kurs orijentacije održava se nakon položenog kursa jezika i ima otprilike 100 šk. sati. I ovdje se uglavnom održava 5 šk. sati dnevno. Kurs traje otprilike mjesec dana. I ovdje postoje intenzivniji kursevi. Pitajte u instituciji koja nudi integracijski kurs.

Gdje mogu pohađati integracijski kurs?

Mnogo škola jezika u Njemačkoj nudi ove kurseve. Potražite škole jezika u svojoj blizini ili potražite na internetu na Website des Bundesamts für Migration und Flüchtlinge (BAMF).

Ne želim pohađati integracijski kurs. Moram li pohađati integracijski kurs?

Da, ukoliko znate njemački jezik malo ili ga ne znate nikako. U tom slučaju morate pohađati integracijski kurs. Ured za strance može vas obavezati da pohađate integracijski kurs.

Moram li pohađati kurs orijentacije?

Da. Kurs orijentacije je dio integracijskog kursa. Osim toga, informacije s kursa potrebne su vam za ispit na kraju kursa. To je drugačiji ispit od testa iz njemačkog jezika za doseljenike.

Mogu li mijenjati instituciju koja nudi kurs?

Da, ali ne bilo kad. Kurs integracije sastoji se iz 6 dijelova po 100 šk. sati. Instituciju koja nudi integracijski kurs možete promijeniti nakon završenog jednog dijela, na primjer nakon 100 ili 200 šk. sati.

Mogu li napraviti pauzu?

U načelu, da. Ali o tome razgovarajte s uredom za strance i institucijom koja nudi kurs i vrlo vjerojatno će vam odobriti zahtjev. Također, mnoge institucije imaju i raspuste, što je prilika da se odmorite.

Tvoja reakcija?
Sviđa mi se
16
Sviđa mi se
Haha
2
Haha
Tužno
2
Tužno
Fenomenalno
3
Fenomenalno
Slavlje
5
Slavlje
Podrška
4
Podrška

Povezani članci

25.09.20239 min čitanja

Oktoberfest – festival piva u Njemačkoj

Oktoberfest je glavni praznik Bavarske, koji se svake godine održava u Münchenu od sredine 9. do prvih dana 10. mjeseca. Kratka povijest praznika Naziv “Oktoberfest” dolazi od riječi Oktober  – listopad i  Fest  – praznik. Ovaj festival piva jedan…

26.06.20232 min čitanja

Što ako izgubite bitne dokumente (putovnicu/pasoš) u Njemačkoj?

Situacija u kojoj gubite putovnicu/pasoš, posebno u stranoj zemlji, može biti vrlo stresna. Postupak koji ćete poduzeti malo će se razlikovati ovisno o vašoj državi porijekla i mjestu gubitka dokumenta. Evo nekoliko savjeta o tome…

08.06.20237 min čitanja

Kolika je prosječna plaća u Švicarskoj? A kolika minimalna?

Jeste li spremni spakirati kofere i preseliti se na zelenije pašnjake u Švicarskoj? To je fantastična ideja, sve dok ste svjesni da život u Švicarskoj može imati svoju cijenu. Ova politički neutralna i ekonomski stabilna…

Tvoja reakcija?
Sviđa mi se
16
Sviđa mi se
Haha
2
Haha
Tužno
2
Tužno
Fenomenalno
3
Fenomenalno
Slavlje
5
Slavlje
Podrška
4
Podrška