Über Integrationskurse – Integracijski kursevi njemačkog jezika

Integrationskurse – Integracijski kursevi njemackog jezika

Svi pričaju o imigraciji, izbjeglicama, smiju li ostati ili čak tko smije, a tko ne. Ali što se događa ukoliko netko dođe u Njemačku i dobije dozvolu da ostane? Osim želje za stanom i poslom, postoji jedan ključni aspekt: ​​učenje jezika i integracija u njemačko društvo. Budući da ni jedno ni drugo u mnogim slučajevima nije lako, postoji mogućnost, a ponekad čak i obveza pohađanja Integrationskurs (Integracijski kursevi njemačkog jezika).

Tko mora pohađati integracijske kurseve njemačkog?

Prije svega, nisu svi koji dolaze u Njemačku i planiraju ostati obvezni pohađati takav kurs. Ne bi ni bilo moguće jer nema dovoljno kurseva, odnosno jezičnih škola, za one kojima je potreban. Stoga, razlikuju se obvezni i izborni kursevi. Čim netko dobije Aufenthaltsgestattung, dozvolu za boravak u zemlji, može se prijaviti za kurs do tri mjeseca nakon primitka.

Ali kao što je već rečeno, ponekad ste obavezno pohađati kurs. To je slučaj ako Ausländerbehörde (ured za strance) smatra da vam je osobito potrebna integracija u njemačko društvo, na primjer, ukoliko ne možete pronaći posao. To također vrijedi ukoliko ćete primati socijalnu pomoć određene vrste ili, na primjer, vaša djeca imaju problema u školi koji se mogu pripisati vama ili vašem ponašanju.

Integrationskurse – Integracijski kursevi njemačkog jezika

Što uključuje Integrationskurs?

Bez obzira je li netko obvezan ili ne pohađati ga, Integrationskurs sadrži dva različita dijela: Učenje jezika i upoznavanje kulture Njemačke. Oboje je, naravno, vrlo usko povezano, a posebno bi vas na kursu trebali naučiti o kulturnim okolnostima vaše nove domovine.

Kurs jezika sastoji se od 600 sati nastave, podijeljenih na osnovni i napredni kurs. Fokus ovih kurseva je na vašem svakodnevnom životu kao novi građanin Njemačke.

Posljedično, ne samo da ćete naučiti kako se nositi sa svojim susjedima ili ljudima u pekarnici, već i kako razumjeti njemačku birokraciju. Cilj je “interkulturalna kompetencija” i možete je postići kontinuiranom analizom razlika između Njemačke i odgovarajuće kulture podrijetla. Na kraju kursa jezika morat ćete položiti Deutsch-Test für Zuwanderer (test iz njemačkog za strance).

Što se događa poslije?

Nakon 600 sati učenja njemačkog jezika slijedi drugi dio – Orientierungskurs (orijentacijski kurs) – koji sadrži samo 60 sati. Osmišljen je da podučava sudionike o njemačkoj kulturi, povijesti, zakonu i pitanjima odnosa prema vašim sugrađanima. Također, i ovaj kurs završava testom.

Nastavu ne drže javne državne ustanove, već društvene ustanove. Oni dobivaju određeni iznos novca od njemačke države, ali i polaznik kursa mora platiti polovicu troškova. Budući da plaćanje društvenih ustanova ovisi o broju sudionika, bilo je i slučajeva prijevara u kojima su polaznici vrlo slabo govorili njemački jezik po završetku kursa.

Bez obzira na sve, integracijski kursevi njemačkog jezika izvrsna su prilika za nove građane da postanu dio ove zemlje učeći ne samo njezin jezik nego i kulturu.

Želiš saznati više o integracijskim kursevima ili učenju njemačkog jezika? Kontaktiraj naše jezične majstore već danas i odgovoriti ćemo na sva tvoja pitanja!

Tvoja reakcija?
Sviđa mi se
13
Sviđa mi se
Haha
2
Haha
Tužno
1
Tužno
Fenomenalno
3
Fenomenalno
Slavlje
5
Slavlje
Podrška
4
Podrška

Povezani članci