Kako se kažu dani u tjednu na njemačkom? Izgovor i savjeti

Image

Ako netko pita welchen Wochentag haben wir heute? (koji je danas dan u tjednu?) Što biste odgovorili? Učenje novog jezika može biti i uzbudljivo i izazovno. A jedna od prvih stvari koje trebate naučiti su dani u tjednu na njemačkom, jer je to temeljni dio svakodnevne komunikacije.

U ovom ćemo se članku usredotočiti na to koji su dani u tjednu na njemačkom, kako reći dane u tjednu na njemačkom i otkud potiču nazivi (etimologija).

Dani u tjednu na njemačkom jeziku

Da prijeđemo odmah na stvar, dani u tjednu na njemačkom jeziku su: Montag, Dienstag, Mittwoch, Donnerstag, Freitag, Samstag i Sonntag. Evo kratkog objašnjenja svakog dana:

 1. Montag: ponedjeljak
 2. Dienstag: utorak
 3. Mittwoch: srijeda
 4. Donnerstag: četvrtak
 5. Freitag: petak
 6. Samstag: subota
 7. Sonntag: nedjelja

Svaki dan u njemačkom jeziku (osim naravno srijede ili Mittwocha) završava s Tag, kojeg možda već znate iz Guten Tag gdje Tag znači “dan”.

Izgovor dana u tjednu na njemačkom?

Bogat vokabular i izgovor su važni aspekti bilo kojeg jezika, uključujući i njemački. Evo nekoliko savjeta koji će vam pomoći da pravilno izgovarate dane u tjednu na njemačkom:

 1. Obratite pozornost na naglasak na slogovima. U njemačkom se svaki slog riječi izgovara s jednakim naglaskom.
 2. Obavezno zvuči posljednje “g” u Mittwoch, jer je uobičajena pogreška izgovarati ga kao “Mit-woch” umjesto “Mit-voch”.
 3. Ne zaboravite dodati “-st” u Donnerstag, jer se izgovara kao “Don-ners-tahg”.

Sada poslušajte izgovor dana u tjednu na njemačkom.

3 savjeta kako naučiti dane u tjednu na njemačkom

Vježbom do savršenstva! Evo nekoliko vježbi koje će vam pomoći da u vježbanju izgovaranja dana u tjednu na njemačkom:

 1. Ponavljajte nakon audioisječaka govornika njemačkog jezika koji govore dane u tjednu. Možete ih pronaći na Youtube-u (video ispod) ili u mobilnim aplikacijama za učenje jezika.
 2. Napišite dane u tjednu na njemačkom u bilježnici i vježbajte ih izgovoriti naglas.
 3. Pokušajte koristiti dane u tjednu u rečenicama, kao što je “Ich habe Montag frei” (Imam slobodan ponedjeljak).
How to Say Days of the Week in German | German Lessons

Otkud potiču nazivi dana u tjednu na njemačkom?

Što se tiče etimologije riječi, na primjer, Montag, što je ponedjeljak na njemačkom jeziku, dolazi od njemačke riječi Mond (“mjesec”). Tako ponedjeljak na njemačkom doslovno znači “mjesečev dan”.

Dienstag – utorak vuče korijene sa starim germanskim bogom Tyr ili Ziu, pa se na njemačkom utorak zove Dienstag odnosno na engl. Tuesday.

Tyr - dani u tjednu na njemačkom

Mittwoch – jedini njemački radni dan koji ne završava s tag, jednostavno znači “sredina tjedna”.

Donnerstag – odnosno četvrtak doslovno znači “dan groma”. Dan je izvorno dobio ime po Thoru, nordijskom bogu gromova. U kulturama njemačkog govornog područja Thor je bio poznat kao Donar, pa otud i dolazi naziv Donnerstag.

Thor - dani u tjednu na njemačkom

Freitag – i petak je povezan s božanstvom. Pa je tako Freitag dobio ime prema božici Frige (ili Frigg na nordijskom). Bila je boginja majčinstva i braka, a ime joj dolazi od glagola “fríja” = “voljeti”.

Samstag – subota ili Sonnabend “sunčana večer” u nekim dijelovima sjeverne i zapadne Njemačke, potječe od grčkog “sambaton” ili starijeg “sabbaton” što je povezano sa “subotom”.

Sonntag – nedjelja dolazi od njemačke riječi Sonne (sunce). Dakle, i Sonntag i “nedjelja” su doslovno “dan sunca”.

dani-u-tjednu-sedmici-na-njemačkom-jeziku

Zaključak

Zaključno, poznavanje dana u tjednu na njemačkom je osnovni, ali važan dio vašeg putovanja učenja njemačkog jezika. Pazeći na izgovor, redovito vježbajući i koristeći dane u tjednu u rečenicama, moći ćete svladati ovaj aspekt jezika u tren oka.

Sada kada znate kako reći dane u tjednu na njemačkom, zašto ne podignete svoje učenje jezika na višu razinu? Razmislite o upisu na kurs njemačkog jezika ili o online kursu njemačkog jezika u Vokabuli. Uz malo predanosti i vježbe, i vi ćete govoriti njemački jezik kao profesionalac!

Česta pitanja

Koji su dani u tjednu na njemačkom?

Dani u tjednu na njemačkom su Montag (ponedjeljak), Dienstag (utorak), Mittwoch (srijeda), Donnerstag (četvrtak), Freitag (petak), Samstag (subota) i Sonntag (nedjelja).

Zašto je važno znati dane u tjednu na njemačkom?

Poznavanje dana u tjednu na njemačkom je važno jer je to osnovni, ali temeljni dio svakodnevne komunikacije na njemačkom jeziku.

Što znači “Tag” na njemačkom?

Riječ “Tag” na njemačkom znači “dan”. Nalazi se u nazivu svih dana u tjednu osim Mittwoch.

Kako se izgovaraju dani u tjednu na njemačkom?

Obratite pozornost na naglasak na slogovima i zvučite posljednje “g” u Mittwoch. Ne zaboravite dodati “-st” u Donnerstag. Slušajte izgovor dana u tjednu na njemačkom na Youtubeu ili u aplikacijama za učenje jezika.

Kako mogu vježbati izgovaranje dana u tjednu na njemačkom?

Možete vježbati izgovaranje dana u tjednu na njemačkom tako što ćete ponavljati nakon audio zapisa govornika njemačkog jezika, zapisivati ​​ih u svoju bilježnicu i vježbati ih izgovarati naglas te koristiti dane u tjednu u rečenicama.

Koja je etimologija riječi “Montag”?

“Montag” dolazi od njemačke riječi “Mond” što znači “mjesec”, a doslovno znači “dan mjeseca” na njemačkom.

Kako je utorak dobio ime na njemačkom?

Utorak je dobio ime po starogermanskom bogu Tyr ili Ziu i na njemačkom se zove “Dienstag”.

Što znači Mittwoch?

Mittwoch znači “sredina tjedna”.

Zašto se četvrtak na njemačkom zove Donnerstag?

Četvrtak se na njemačkom zove Donnerstag jer je dobio ime po Thoru, nordijskom bogu groma. U kulturama njemačkog govornog područja Thor je bio poznat kao Donar, otuda i naziv Donnerstag.

Koje je podrijetlo imena Freitag?

Ime Freitag dolazi od božice Frige (ili Frigg na nordijskom) i povezuje se s božanstvom. Freitag znači “dan Frige” i dolazi od glagola “fríja” = “voljeti”.

Zašto se subota na njemačkom zove Samstag?

Subota se na njemačkom zove Samstag i dolazi od grčkog “sambaton” ili starijeg “sabbaton” što je povezano sa “subotom”. U nekim dijelovima sjeverne i zapadne Njemačke nazivaju ga i Sonnabend, što znači “sunčana večer”.

Kako je nedjelja dobila naziv na njemačkom?

Nedjelja je dobila naziv na njemačkom od njemačke riječi “Sonne” što znači “sunce”, a i Sonntag i “nedjelja” su doslovno “dan sunca”.

Tvoja reakcija?
Sviđa mi se
91
Sviđa mi se
Haha
0
Haha
Tužno
0
Tužno
Fenomenalno
12
Fenomenalno
Slavlje
30
Slavlje
Podrška
12
Podrška

Povezani članci

Tvoja reakcija?
Sviđa mi se
91
Sviđa mi se
Haha
0
Haha
Tužno
0
Tužno
Fenomenalno
12
Fenomenalno
Slavlje
30
Slavlje
Podrška
12
Podrška