Što ako izgubite bitne dokumente (putovnicu/pasoš) u Njemačkoj?

Što učiniti ako izgubim bitne dokumente (putovnicu pasoš) u Njemačkoj

Situacija u kojoj gubite putovnicu/pasoš, posebno u stranoj zemlji, može biti vrlo stresna. Postupak koji ćete poduzeti malo će se razlikovati ovisno o vašoj državi porijekla i mjestu gubitka dokumenta. Evo nekoliko savjeta o tome kako postupiti.

Važno je imati naviku – čak i kad putovnica/pasoš nije izgubljena – da sačuvate fotokopiju prve stranice putovnice/pasoša. Ovu kopiju čuvajte na sigurnom mjestu. Ako vam putovnica/pasoš nestane, lakše ćete je zamijeniti (vidi 3. korak).

Prvo: Obavijestite lokalnu policiju, ako je to moguće.

Drugo: Obavijestite najbliže veleposlanstvo/konzulat vaše zemlje.

Procedura za drugi korak ovisi o državi porijekla. Primjerice, državljani i stalni stanovnici Hrvatske i Bosne i Hercegovine imaju određen postupak, a Slovenska vlada preporučuje ljudima da odmah ponište svoju putovnicu/pasoš kako bi spriječili krađu identiteta.

Treće: Pokrenite postupak zamjene putovnice.

Način postupanja može se razlikovati, ali veleposlanstvo/konzulat kojeg ste kontaktirali u drugom koraku može vam pomoći. Za građane država “bivše Jugoslavije”, dokumenti koji bi vam mogli biti potrebni za zamjenu izgubljene ili ukradene putovnice mogu obuhvaćati:

  • Policijski izvještaj, ako postoji
  • Dokaz o državljanstvu (rodni list, kopija postojeće putovnice)
  • Identifikacija
  • Program putovanja, ako je relevantan
Što učiniti ako izgubim bitne dokumente (putovnicu pasoš) u Njemačkoj?
Što ako izgubite bitne dokumente (putovnicu/pasoš) u Njemačkoj? 2

Što učiniti ako se vaša putovnica/pasoš izgubi ili vam je ukradena?

Ovo su samo neki od dokumenata koji bi vam mogli biti potrebni, stoga je korisno imati fotokopije važnih identifikacijskih dokumenata na sigurnom mjestu ako se ovakva situacija dogodi.

Ako služite u vojsci u inozemstvu, mogu postojati posebni zahtjevi i procedure. Ponovno, ako izgubite važan dokument, obratite se vašem veleposlanstvu/konzulatu za pomoć.

Tvoja reakcija?
Sviđa mi se
2
Sviđa mi se
Haha
0
Haha
Tužno
0
Tužno
Fenomenalno
0
Fenomenalno
Slavlje
0
Slavlje
Podrška
0
Podrška

Povezani članci

25.09.20239 min čitanja

Oktoberfest – festival piva u Njemačkoj

Oktoberfest je glavni praznik Bavarske, koji se svake godine održava u Münchenu od sredine 9. do prvih dana 10. mjeseca. Kratka povijest praznika Naziv “Oktoberfest” dolazi od riječi Oktober  – listopad i  Fest  – praznik. Ovaj festival piva jedan…

08.06.20237 min čitanja

Kolika je prosječna plaća u Švicarskoj? A kolika minimalna?

Jeste li spremni spakirati kofere i preseliti se na zelenije pašnjake u Švicarskoj? To je fantastična ideja, sve dok ste svjesni da život u Švicarskoj može imati svoju cijenu. Ova politički neutralna i ekonomski stabilna…

07.01.20235 min čitanja

Über Integrationskurse – Integracijski kursevi njemačkog jezika

Prije svega, integracijski kursevi nisu obavezni za sve koji dolaze u Njemačku i planiraju ostati. To ne bi ni bilo moguće jer nema dovoljno kurseva.
Tvoja reakcija?
Sviđa mi se
2
Sviđa mi se
Haha
0
Haha
Tužno
0
Tužno
Fenomenalno
0
Fenomenalno
Slavlje
0
Slavlje
Podrška
0
Podrška