TOP 5 savjeta da ostaneš fokusiran dok učiš njemački od kuće (prema iskustvima naših polaznika)

Image

Imaš problema s fokusiranjem dok učiš preko mobitela ili laptopa? Ne brini, nisi jedini. To se događa svima od nas. Učenje njemačkog jezika od kuće može biti pomalo zamorno nakon nekog vremena i prilično je izazovno ostati fokusiran uz sve te notifikacije i ostale smetnje (poput Instagrama i TikToka) koje su nam dostupne na samo jedan dodir.

Srećom, njemački od kuće uči više stotina polaznika u Vokabuli i mnogi su se već suočili s istim problemom kao i ti i spremni su podijeliti s tobom svoja rješenja. Odgovore smo prikupili u anketi na eVokabula, inteligentnoj platformi za učenje njemačkog jezika, i pitali smo ih koji su njihovi omiljenim trikovima kako ostati fokusiran dok uče njemački jezik.

1. Isključi notifikacije

Jedan od trikova koje smo najviše puta čuli bio je staviti mobitel u “Ne ometaj” način rada (ili ga čak potpuno isključiti). Dosta je zahtjevno ući u “fokus zonu”, a kad si napokon tamo, posljednje što želiš je da “ispadneš” iz nje tako što ti prijatelj pošalje meme koji si vidio već desetak puta.

Ako mobitel staviš u način rada “Ne ometaj”, to će ti sigurno osigurati da ostaneš u fokus zoni i naučiš njemački jezik bez ometanja.

2. Slušaj glazbu u pozadini

Slušanje glazbe je još jedan sjajan način da ostaneš koncentriran. U jednom istraživanju na Sveučilištu Northcentral u Arizoni, otkrili su kako glazba “aktivacijom obje hemisfere [mozga] može maksimizirati proces učenja stranih jezika i poboljšati pamćenje.”

U istraživanju nas također savjetuju da ne pokušavamo slušati svoje omiljene pjesme dok pokušavamo učiti. Teško je ostati fokusiran dok radiš interaktivne vježbe na platformi za učenje njemačkog dok istovremeno pjevušiš uz Zdravka Čolića. Umjesto toga, pokušaj sa slušanjem ambijentalnih žanrova poput klasike ili elektronike.

Čini se da mnogi naši polaznici na online nastavi njemačkog jezika to razumiju intuitivno, pa preporučuju ambijentalnu glazbu na YouTubeu. Deep Focus popis pjesama na Spotifyju bio je još jedan favorit.

3. Podijeli pa vladaj

Ambicioznost kod ljudi je vrijedna vrlina, ali nekad može biti i negativna. Lako je izgubiti fokus kad si fokusiran na previše udaljen krajnji cilj. Umjesto da se koncentriraš na krajnji jezični nivo koji želiš postići jednog dana, trebao bi se fokusirati na zadatke i ono što je pred tobom.

Polaznica jednog od online programa učenja njemačkog jezika u Vokabuli, Ivana Marić, nudi rješenje za ovaj problem – preporučuju da svoje učenje i krajnje odredište podijeliš na manje ciljeve koji se mogu pratiti. Uzmimo za primjer učenje njemačkog jezika od A1 do B2 nivoa.

Razmišljanje o tome koliko dugo ti treba da dođeš do B2 nivoa i koliko je to mjeseci učenja može djelovati zastrašujuća perspektiva za nekoga novog u svijetu učenje njemačkog. Ali, stavljajući sebi cilj na dnevne ili tjedne lekcije (npr. Učenje prošlog vremena, predstavljanje, brojevi od 1-10 pa od 10 do 100) čini se mnogo lakšim. Uz to, dok ispunjavaš svoje dnevne i tjedne ciljeve, na kraju ćeš se moći osvrnuti na puno veći popis postignuća na koja se možeš ponositi i biti dalje motiviran.

Najbolje od svega je što učenje na eVokabula, inteligentnoj platformi za učenje njemačkog jezika, već koristi pristup “podijeli pa vladaj”. Prolazeći kroz našu evidenciju, primijetili smo da je za polaznike online tečajeva njemačkog jezika koji rade prema zadanim tjednim ciljevima veća vjerojatnost da će dosegnuti viši jezični nivo za više od 40%!

4. Jesi li čuo za Pomodoro tehniku?

Nekoliko polaznika online tečajeva njemačkog jezika predložilo je korištenje Pomodoro tehnike. Pomodoro tehnika, koju je 80-ih godina razvio Francesco Cirillo, isprobana je i odlična metoda pojačavanja tvog fokusa i kvalitete tvog učenja – istovremeno stvarajući i više slobodnog vremena. Za početak ti trebaju samo mjerač vremena, olovka i papir (ili da pojednostavimo, možeš koristiti i mobitel, ali u “Ne ometaj” načinu rada).

U osnovi, Pomodoro tehnika uključuje učenje u trajanju od 25 minuta s 5-minutnim pauzama između i produženim pauzama (20 – 30 minuta) nakon svaka 4 ciklusa. S vremenom ćeš tijekom svojih radnih sesija biti više fokusiran i biti manje osjetljiv na smetnje u tvojoj okolini.

Dok učiš, imaj na umu koliko će ti trebati da završiš svoj zadani cilj. To će ti dati bolje razumijevanje tvojih sposobnosti, tako da kasnije možeš usporediti za koliko si popravio svoj fokus.

5. Ostani fokusiran s Forest aplikacijom

Na kraju, nekoliko polaznika nam je preporučilo Forest apliaciju. Forest je aplikacija za produktivnost koja ti omogućuje zasaditi virtualno sjeme svaki put kada postaviš timer. Kako protekne određeno vrijeme, tvoje će sjeme neprestano rasti od mladice do odraslog stabla. Ako se odmakneš od aplikacije, resetirat će rast tvog stabla, ali ako ga ostaviš otvorenim za vrijeme trajanja odbrojavanja, kad tvoje stablo sazrije, zaradit ćeš bodove pomoću kojih možeš kupiti različite vrste drveća ili čak zasaditi jedno u svom “stvarnom” životu.

Osim mobilne aplikacije, Forest ima i proširenje za preglednike koje ti pomaže ostati fokusiran dok radiš na svom prijenosnom uređaju ili PC-u tako što blokira web stranice koje smatra da su manje produktivne. Također ga možeš zajednički koristiti u slučaju grupnog učenja.

Nadamo se da će ti ovi savjeti pomoći da ostaneš usredotočeni dok učiš – kako na eVokabula inteligentnoj platformi, tako i za sve drugo. Imaš li ti neki savjet koji bi želio podijeliti? Ostavi ih u komentaru na objavi!

Želiš saznati više o učenju njemačkog jezika? Kontaktiraj naše jezične majstore već danas i reći ćemo ti koja je opcija za tebe najbolja!

Tvoja reakcija?
Sviđa mi se
5
Sviđa mi se
Haha
0
Haha
Tužno
0
Tužno
Fenomenalno
6
Fenomenalno
Slavlje
3
Slavlje
Podrška
0
Podrška

Povezani članci

25.03.20224 min čitanja

Kako naručiti hranu na njemačkom jeziku: Šta trebaš znati da ne ostaneš gladan?

Jedna od najuzbudljivijih stvari kad dođeš u neku zemlju je kušati sve sjajne regionalne specijalitete za koje možda nikada nisi ni čuo. U Njemačkoj to uključuje puno mesnih jela i regionalnih sastojaka koje stvaraju fantastične…

21.03.20222 min čitanja

Vokabula slavi šesti rođendan. Popust od 20% za sve!

Rođendanski popusti od 20% do nevjerojatnih 50%, dobra zabava, live kvizovi, cool radionice i još mnoga druga iznenađenja čekaju sve vas u periodu od 18. do 31.3. u Vokabuli – jer KAD VOKABULA SLAVI, NEMA…

05.03.20225 min čitanja

Savršeni filmovi za učenje njemačkog jezika

Postoji mnogo različitih pristupa učenju jezika. Barem po nama, veoma je važno da i vi uživate dok učite jezik. Odličan način da sakupite novi vokabular i poboljšate svoje vještine slušanja je gledanje filmova ili TV…

Tvoja reakcija?
Sviđa mi se
5
Sviđa mi se
Haha
0
Haha
Tužno
0
Tužno
Fenomenalno
6
Fenomenalno
Slavlje
3
Slavlje
Podrška
0
Podrška