banner left

Proljeće s Vokabulom

banner right

7 načina da odeš u Njemačku? (bez da znaš njemački jezik)

AI Brzi sažetak Sve je popularniji i Triple Win projekt za zapošljavanje medicinskog osoblja u Njemačkoj koji je, za razliku od mora agencija, zapravo projekt njemačke vlade i u potpunosti je b...

min čitanja

Vokabula
13.04.2021
|
Ažurirano 24.02.2024
blog6 7 na ina da ode u njema ku2 1

AI Brzi sažetak

  • Sve je popularniji i Triple Win projekt za zapošljavanje medicinskog osoblja u Njemačkoj koji je, za razliku od mora agencija, zapravo projekt njemačke vlade i u potpunosti je besplatan, tj.
  • U Njemačkoj kao pravnoj i zakonski reguliranoj državi, baš kao što je Bosna i Hercegovina , ne možeš ostvariti ništa na poslovnom planu ukoliko nemaš sve dozvole koje su ti potrebne.
  • Ako si ozbiljan u namjeri da besplatno naučiš njemački jezik, besplatno izađeš na Goethe-ispit, a pri tome izbjegneš razne agencije koje samo uzimaju postotak od tvoje zarade – pogledaj ovdje i saznaj sve detalje oko ovog projekta njemačke vlade.

Odlazak u Njemačku, zvuči vrlo uzbudljivo. Ali i vrlo primamljivo. Zavisi s koje točke gledišta posmatraš sve to. ‍♂️

Ono što je najbitnije je da se svi mi lako odazivamo na zov Njemačke, na ovaj ili onaj način.

Postoji mnogo opcija i načina da odeš u Njemačku bez da znaš njemački jezik.

Važeće isprave

Da bi negdje otišao, i da možeš uopće izaći iz svoje zemlje, potrebna ti je naravno dokumentacija. Ali možda nisi znao jest ukoliko ti dokumenti ističu u roku od 6 mjeseci, mogu te vratiti s bilo kojeg graničnog prelaza. Zašto? Kako ne bi “zaglavio” u drugoj zemlji.

Njemački jezik?

Sad se sigurno pitaš: “Pa ako mi ne treba njemački jezik u, pazi sad ovo, Njemačkoj, gdje mi onda treba?”. To je sasvim fer i pitanje na mjestu.

Ono što želimo reći je da ti je neophodan njemački jezik ukoliko želiš i planiraš budućnost u Njemačkoj.

Ako to nije slučaj, onda ti sasvim solidno poznavanje bilo kojeg poznatijeg stranog jezika može dobro doći, barem dovoljno za uobičajenu komunikaciju.

Sezonski posao

Postoje različite varijante sezonskih poslova kao što su poljoprivreda i šumarstvo, hotelijerstvo i ugostiteljska branša, prerada voća i povrća te pilane. Za neke od tih poslova ti apsolutno ne treba njemački jezik. Poslodavac je možda tvoj nekadašnji susjed s kojim se možeš savršeno sporazumjeti i na našem jeziku u Njemačkoj.

Ali budimo iskreni, ako odeš raditi sezonski bitniji je rad – a ne priča, tako da ona izreka “manje priče, više rada” zaista dolazi do izražaja.

Garancija tvojih bližnjih

Jedan od načina da dospiješ dalje od njemačke granice, pri tome smatramo da želiš ostati “gore”, je garancija tvojih bližnjih za tebe kako bi dobio dozvolu boravka.

U Njemačkoj kao pravnoj i zakonski reguliranoj državi, baš kao što je Bosna i Hercegovina , ne možeš ostvariti ništa na poslovnom planu ukoliko nemaš sve dozvole koje su ti potrebne. Jedna od njih je, između ostalog, i dozvola za boravak.

Turistički

Nitko nije rekao da moraš doći u Njemačku i ostati duži period u njoj. Uvijek možeš doći kao turist, ostati neko vrijeme i vratiti se u svoju zemlju ili nastaviti svoje putovanje kamo si planirao. Možda ti je Njemačka samo dio rute ili si u prolazu. Poenta je, stigao si do Njemačke, na ovaj ili onaj način. PS. Ipak se nadamo da ćeš se vratiti!

Work and travel

Ukoliko si student, ovo je jedna od fantastičnih opcija za rad dok studiraš.

Radi se o tome da apliciraš za neke sitne poslove kao što su čišćenje, skladištenje, utovar i istovar, slaganje robe na police i slično. Obično postoji neki voditelj grupe koji aranžira smještaj i ugovara poslove s poslodavcima različitih profila. Ono što je neophodno je aplicirati se na vrijeme, obično period oko februara, jer u martu Nijemci planiraju svoje godišnje odmore pa mogu odrediti točno koliko će im ljudstva trebati u nadolazećem periodu. Jezična barijera gotovo da i ne postoji jer imaš posrednika koji obavlja to sve umjesto tebe.

Ukoliko želiš ići samostalno, što je potpuno održiva opcija, onda sav taj posao posrednika moraš obaviti sam za sebe. To se odnosi na pronalaženje posla, komunikacija s poslodavcem, ugovaranje detalja vezanih za posao i plaćanje, pronalazak smještaja. Ali, moramo naglasiti, da ti za ovu varijantu zapravo treba njemački jezik.

Prijavi se na Triple Win

Sve je popularniji i Triple Win projekt za zapošljavanje medicinskog osoblja u Njemačkoj koji je, za razliku od mora agencija, zapravo projekt njemačke vlade i u potpunosti je besplatan, tj. “bez cake” kako kaže naš narod.

Ljudi idu gdje im je bolje, realno. A trenutačno, Njemačka postaje zemlja naših snova.

Ako si ozbiljan u namjeri da besplatno naučiš njemački jezik, besplatno izađeš na Goethe-ispit, a pri tome izbjegneš razne agencije koje samo uzimaju postotak od tvoje zarade – pogledaj ovdje i saznaj sve detalje oko ovog projekta njemačke vlade.

Bonus: Negativan test na COVID-19

Za sam kraj, da se malo i našalimo. Koliko da, toliko i ne.

Surova realnost koja nas okružuje svakog dana sve više je činjenica da bez negativnog testa i potencijalne karantene ne možemo izaći iz zemlje, kamoli ući u drugu.

Možeš imati sve navedene opcije, biti eminentni stručnjak, jedini na svijetu u određenoj materiji, ali ako nemaš dokaz da si negativan, ohh bojimo se da ćeš morati ostati upravo tu gdje si sada.

Ovo su bili neki primjeri, od čega su neki bili šaljivi a neki konkretni, no za bilo koji ozbiljniji potez u Njemačkoj, itekako će ti biti potreban njemački jezik. I ne dopusti da te netko ubijedi u suprotno. Nego se još danas prijavi na prvi slobodan termin u Vokabuli i započni sa učenjem njemačkog jezika. I ne zaboravi, njemački spaja ljude!

Želiš saznati više o našim programima? Kontaktiraj naše jezične majstore već danas i reći ćemo ti koja je opcija za tebe najbolja!

Podijeli

Pridružite se našem newsletteru!

Nema spama - samo dobre stvari. Najbolji učenici čitaju najbolje članke.
16.000+ čitatelja

Sadržaj

Testirajte svoje znanje njemačkog ili engleskog i dobijte besplatni probni sat!

Koliko je vremena potrebno da naučiš jezik s Vokabulom?

Bliže ste nego što mislite u postizanju svojih jezičnih ciljeva.
© Copyright 2016 - 2024 Vokabula. Napravljeno s ljubavlju u Mostaru.

Prijavite se za naš newsletter

Ispunite podatke i na email ćemo vam jednom mjesečno slati korisne i zanimljive stvari. Obećavamo da nećemo slati slam.

Prijavite se za besplatnu uvodnu lekciju

Ispunite obrazac i na email ćemo vam odmah poslati login podatke za Vokabula Platformu!