banner left

Proljeće s Vokabulom

banner right

7 stvari koje moraš znati ako planiraš studij u Njemačkoj!?

Brzi sažetak Njemačka akademska godina na univerzitetima podijeljena je na ljetni i zimski semestar, ali imajte na umu da će neki predmeti ili programi primati prijave samo za zimski semestar. I...

min čitanja

Vokabula
26.02.2022
|
Ažurirano 26.02.2022

Brzi sažetak

  • Bilo da želite da steknete prvu univerzitetsku diplomu u zemlji ili planirate postdiplomske studije, objašnjavamo korake za prijavu za studij u Njemačkoj kao i bonus savjete.
  • Njemačka akademska godina na univerzitetima podijeljena je na ljetni i zimski semestar, ali imajte na umu da će neki predmeti ili programi primati prijave samo za zimski semestar.
  • Imajte na umu da programi, predmeti i univerziteti mogu imati ograničenje broja upisa, tako da put prijave za studente iz EU može voditi i kroz Fondaciju za prijem u visoko obrazovanje.

Njemačka je popularna studijska destinacija i vodeća među zemljama po privlačenju stranih studenata. Uzbudljivi gradovi poput Berlina, niske ili nikakve školarine i naravno vrhunski njemački univerziteti sa visokim međunarodnim rangom su samo neki od mnogih faktorima koji privlače strane studente. Bilo da želite da steknete prvu univerzitetsku diplomu u zemlji ili planirate postdiplomske studije, objašnjavamo korake za prijavu za studij u Njemačkoj kao i bonus savjete.

(Mudro) Odaberite svoj univerzitet

Ono što želite da studirate će naravno odrediti gdje ćete u Njemačkoj to studirati – i što ranije saznate, to bolje da možete da ispoštujete rokove za prijavu. Njemačka akademska godina na univerzitetima podijeljena je na ljetni i zimski semestar, ali imajte na umu da će neki predmeti ili programi primati prijave samo za zimski semestar.

Vaše jezične vještine će također igrati faktor u odabiru Vašeg područja studija: Vaše mogućnosti studiranja isključivo na engleskom jeziku na dodiplomskom nivou u Njemačkoj će biti ograničene. Međutim, ako marljivo učite jezike, možete početi sa kursevima koji se predaju na engleskom, a zatim nadoknaditi kako se raspored promijeni na njemački. Zato krenite na vrijeme s učenjem njemačkog, i sigurno ćete profitirati.

Ostavite sebi dovoljno vremena da identifikujete sve moguće prilike i upoznate se sa prednostima i nedostacima svake od njih, kao i sa pojedinačnim zahtjevima. Naravno, možete poslati što više prijava, ali postoji nekoliko savjeta koji će vam pomoći da sastavite odabir i donesete odluku:

  • Provjerite bazu podataka Njemačke službe za akademsku razmjenu (DAAD). Oni navode studijske programe, pa čak i imaju mogućnost da filtrirate one na engleskom, ukoliko još niste naučili njemački.
  • Provjerite rang listu univerziteta kako biste pronašli najbolja njemačka mjesta studiranja za oblast ili diplomu koja vas zanima.
  • Dobijte pregled koji univerziteti nude diplomu koju želite steći ili studije koje ste odabrali.

Uslovi za prijem

Ne postoji potpuna lista općih uslova za upis jer će se razlikovati u zavisnosti od univerziteta. Ali da biste studirali na njemačkom univerzitetu, trebati će vam kvalifikacija za upis u visoko obrazovanje ili “Hochschulzugangsberechtigung” na njemačkom.

To može biti u obliku diplome srednje škole ili drugog uvjerenja o diplomiranju, kao i uspješnog rezultata prijemnog ispita na univerzitetu. U nekim slučajevima, posebno ako se prijavljujete izvan Evropske unije, možda ćete morati polagati dodatni prijemni ispit, koji se može izostaviti kod visoko kvalifikovanih studenata. Uobičajeni jezični zahtjevi su njemački jezik (a negdje i engleski jezik).

Proces prijave na njemački univerzitet

Specifični zahtjevi za upis objavljeni na web stranici univerziteta također će vam reći kako i gdje se prijaviti. U mnogim slučajevima, to će biti preko međunarodne kancelarije. Ako se prijavljujete putem programa kao što je Njemačka služba za akademsku razmjenu (DAAD), oni će vam pomoći u procesu.

U Njemačkoj, rok za prijavu za zimski semestar je prethodni 15. jul i 15. januar za ljetni semestar, iako oni mogu varirati ovisno o programu i instituciji. Pošaljite svoju prijavu što je prije moguće kako biste imali dovoljno vremena u slučaju da trebate nešto ispraviti ili dostaviti dodatnu dokumentaciju. Obično vaša prijava mora biti potpuna prije isteka roka.

Potrebna dokumentacija obično uključuje:

  • Popunjen obrazac za prijavu
  • Ovjerena kopija vaše fakultetske kvalifikacije
  • Prepis studija sa univerziteta ili dokaz o kreditima stečenim za postdiplomske studije
  • Kopija vašeg pasoša
  • Fotografija za pasoš
  • Dokaz o potrebnom poznavanju jezika
  • Dokaz o uplati naknade za prijavu, ako postoji

Imajte na umu da programi, predmeti i univerziteti mogu imati ograničenje broja upisa, tako da put prijave za studente iz EU može voditi i kroz Fondaciju za prijem u visoko obrazovanje. Studenti izvan Evropske unije obično se prijavljuju direktno instituciji.

studiranje, studij u njemačkoj za studente

Upis na fakultet

Kada budete primljeni na univerzitet ili program, morati ćete da se upišete prije nego krenete da studirate. To ćete morati učiniti prije početka svakog semestra, a proces može uključivati plaćanje naknade za uslugu. “Studentska karta” ili “semestralna karta” za pristup javnom prijevozu može biti dio toga ili može biti dostupna uz doplatu.

Dokumentacija neophodna za završetak upisa uključuje vašu obavijest o prijemu, vaš pasoš sa studentskom vizom i eventualno dokaz o poznavanju jezika kao i uplatu naknade.

Njemačka studentska viza

Njemačka studentska viza vam omogućava da studirate i pohađate školu, univerzitet ili obrazovnu instituciju u Njemačkoj. Prijava obično uključuje popunjavanje obrasca, posjedovanje važećeg pasoša i dostavljanje nedavne fotografije, dokaza o zdravstvenom osiguranju i eventualno detalje o vašoj finansijskoj situaciji.

Njemačka ambasada u vašoj zemlji je vaša osoba za kontakt za dobijanje kontrolne liste zahtjeva za studentsku vizu, kao i za početak procesa prijave. Međutim, ako planirate doći u Njemačku na studij ili program razmjene studenata, predstavnik dotične organizacije će vam također moći pomoći oko zahtjeva za vizu i procesa podnošenja zahtjeva.

Njemačko zdravstveno osiguranje

Da biste otišli na studij u Njemačkoj, morate dokazati da imate adekvatno zdravstveno osiguranje. To je uslov i za vašu studentsku vizu i za upis. Kao građanin EU sa zdravstvenim osiguranjem u svojoj matičnoj zemlji, vaše pokriće bi trebalo biti dovoljno za Njemačku i trebat će vam evropska kartica zdravstvenog osiguranja (EHIC) – mnoge evropske zemlje imaju sporazume o socijalnom osiguranju s Njemačkom.

Bez važećeg zdravstvenog osiguranja, morat ćete sklopiti studentsku polisu za pokriće. Vaši mjesečni troškovi mogu varirati između 80 i 160 €, ovisno o vašim godinama i da li se odlučite za javno ili privatno zdravstveno osiguranje.

Studentski smještaj

Studij u Njemačkoj ne znači da ćete se morati useliti u domove ili studentski smještaj, ali u mnogim gradovima bi studentski smještaj mogao biti vaša najekonomičnija opcija. Možda postoji stambeni prostor koji je dostupan posebno za polaznike vašeg univerziteta ili institucije, iako općenito, studentski smještaj u Njemačkoj zahtijeva samo dokaz da ste trenutno upisani. Za više informacija, možete se raspitati u uredu za upis ili „Studienbüro“, studijskom uredu, o tome šta je dostupno u vašem gradu.

BONUS: Školarine, stipendije i troškovi

Školarine na njemačkim univerzitetima smatraju se niskim u poređenju sa univerzitetima u drugim zemljama. Školarine se mogu računati od 100-200 EUR godišnje, ali postoje univerziteti koji ne naplaćuju nikakve školarine za strane studente.

Međunarodni studenti u Njemačkoj imaju mnogo stipendija na izbor. Najpoznatiji stipendisti Njemačke su DAAD i Deutschlandstipendium. Ipak, postoje mnogi univerziteti, vladine organizacije, istraživačke organizacije, korporacije, itd. koji nude stipendije za međunarodne studente. Nekoliko stipendija se nudi da pokriju vaše školarine, nekoliko drugih vam pomaže da smanjite svoje finansijske troškove kao što su smještaj, prijevoz, materijal za učenje itd.

Troškovi života su najveće pitanje među međunarodnim studentima. Kada je u pitanju Njemačka, troškovi života su znatno niski. Mjesečni trošak života nije veći od cca. 700 eura. Studenti mogu zaraditi do 7 do 8 eura po satu putem honorarnih poslova što definitivno olakšava život u Njemačkoj.

Želiš saznati više o našim programima ili ti je potrebno više informacija o studiranju u Njemačkoj? Kontaktiraj naše jezične majstore već danas i odgovoriti ćemo na sva tvoja pitanja!

Podijeli

Pridružite se našem newsletteru!

Nema spama - samo dobre stvari. Najbolji učenici čitaju najbolje članke.
16.000+ čitatelja

Sadržaj

Testirajte svoje znanje njemačkog ili engleskog i dobijte besplatni probni sat!

Koliko je vremena potrebno da naučiš jezik s Vokabulom?

Bliže ste nego što mislite u postizanju svojih jezičnih ciljeva.
© Copyright 2016 - 2024 Vokabula. Napravljeno s ljubavlju u Mostaru.

Prijavite se za naš newsletter

Ispunite podatke i na email ćemo vam jednom mjesečno slati korisne i zanimljive stvari. Obećavamo da nećemo slati slam.

Prijavite se za besplatnu uvodnu lekciju

Ispunite obrazac i na email ćemo vam odmah poslati login podatke za Vokabula Platformu!