banner left

Proljeće s Vokabulom

banner right

Najava predavanja “Prednosti učenja njemačkog jezika u predškolskoj dobi”

AI Brzi sažetak 100 sati raspoređenih na 3 godine je daleko efektivnije nego 100 sati u zadnjoj godini prije upisa u osnovnu školu, jer je za usvajanje jezika u ranijoj dobi potrebno vrijeme. Is...

min čitanja

Vokabula
21.08.2018
|
Ažurirano 21.08.2018

AI Brzi sažetak

  • 100 sati raspoređenih na 3 godine je daleko efektivnije nego 100 sati u zadnjoj godini prije upisa u osnovnu školu, jer je za usvajanje jezika u ranijoj dobi potrebno vrijeme.
  • Isto tako, dijete može lako razviti i bilo koji drugi talent koji je pravilno potican od najranije dobi, jer u djetinjstvu je naš mozak najotvoreniji za nova iskustva.
  • Nesigurni su u svoje znanje, ne vole komunicirati na stranom jeziku jer se stide svog izgovora i naglaska, pa tako razviju i antipatiju za njega.

Pitate se kad bi Vaše dijete trebalo početi učiti strani jezik? Nema baš mnogo smisla čekati do osnovne škole da bi se uveo novi jezik, jer prvih šest godina djetetova života je presudno za razvoj jezika.

Čak prilikom upisa u osnovnu školu postoji pretpostavka da dijete ima znanje jezika i određene socijalne vještine. Stoga je važno ciljano djecu poticati na višejezičnost već od 3. godine života.

100 sati raspoređenih na 3 godine je daleko efektivnije nego 100 sati u zadnjoj godini prije upisa u osnovnu školu, jer je za usvajanje jezika u ranijoj dobi potrebno vrijeme.

7 razloga zašto krenuti s učenjem njemačkog u vrtiću

Jedno zanimljivo istraživanje o imigrantima u Njemačkoj pokazalo je da su oni imigranti koji su počeli učiti njemački jezik između 3. i 7. godine života, pričali poput domaćih, izvornih govornika, bez stranog naglaska, kao da su rođeni Nijemci.

Učenje stranog jezika već od rane dobi ima samo pozitivne strane. U suprotnom, gubimo podlogu, propuštajući priliku da iskoristimo taj otvoreni prozor mogućnosti.

Saznajte 7 odličnih razloga zašto učiti njemački već od vrtića!

  1. Djeca uče spontano
    Dijete koje je od rođenja izloženo komunikaciji roditelja, vrlo će vjerojatno naučiti materinji jezik bez ikakvog napora. Isto tako, dijete može lako razviti i bilo koji drugi talent koji je pravilno potican od najranije dobi, jer u djetinjstvu je naš mozak najotvoreniji za nova iskustva. Svi će poticaji u najranijoj djetetovoj dobi imati velikog utjecaja na djetetovu budućnost.
  2. Djeci je usvajanje jezika prirodno
    Djeca su sposobna oponašati izgovor i sama shvatiti pravila jezika. Mala djeca još uvijek koriste urođene strategije učenja materinjeg jezika i brzo shvate da mogu ove načine koristiti da progovore i njemački. Usvajanje jezika u dječjoj je prirodi; događa se bez svjesnog učenja, za razliku od tinejdžera i odraslih. Djeci  ne pada na pamet da je govoriti njemački teško, osim ako im tako sugeriraju odrasli. Ako pustite dijete da uči njemački, vrlo brzo ćete primijetiti da njemu to baš dobro ide, bez po’ muke!
  3. Djeca uče kroz igru
    Mala djeca imaju vremena učiti kroz aktivnosti kao što su igre. Dječje misli još uvijek nisu zatrpane obvezama, niti učenje povezuju sa stresom. Nemojte podcjenjivati svoje dijete, jer iako možda još ne može razumjeti sve što čuje, dijete shvaća bit: razumije nekoliko ključnih riječi, a ostatak odgonetne iz konteksta. Uz ohrabrenje, dijete će se brzo opustiti i osjećati se prirodno i kad je okruženo komunikacijom na njemačkom. Sjetite se samo onih primjera kojima niste vjerovali, kao na primjer kako je vaš susjed naučio njemački samo gledajući crtiće na njemačkom. Vjerujete li sad?
  4. Odlična podloga za kasnije učenje novih jezika
    Kada dijete ima priliku usvojiti strani jezik dok je još malo, tj. kad jednom „prelomi“ učenje stranog jezika, kasnije je puno lakše dodavati nove jezike. A zamislite kolike samo mogućnosti otvara poznavanje više stranih jezika!
  5. Izvorni  naglasak
    Malo dijete vrlo lako usvaja izvorni izgovor, što će mu itekako biti od koristi, jer će tako razviti samopouzdanje koje vrlo često nedostaje odraslim učenicima početnicima. Dok dosta starije djece i odraslih ima blagi osjećaj srama dok pokušava izgovoriti nešto kao pravi Nijemac, te se opterećuju „lomljenjem jezika“ i pravilnim izgovorom slova, kod male djece to nije slučaj.
  6. Izostanak stresa zbog novog jezika u pubertetu
    U pubertetu se djeci umanjuje sposobnost upijanja stranih jezika. Ona djeca koja dotad ne progovore strani jezik, osjećaju da se moraju dodatno truditi da ga nauče, a to je učenje uglavnom bazirano na gramatici. Tada obično gunđaju „Šta će meni ovo u životu, dosta mi ostalih predmeta, još i ovu gramatiku da bubam“ i slično. Nesigurni su u svoje znanje, ne vole komunicirati na stranom jeziku jer se stide svog izgovora i naglaska, pa tako razviju i antipatiju za njega.
  7. Izgradnja kompletne ličnosti
    Kada propričate strani jezik kao dijete, vi ste se nadogradili kao ličnost, a da to još i ne znate. To nije samo svladavanje novog jezika, to je cijeli paket novih znanja i vještina. Djeca koja poznaju još jedan jezik uz materinji kreativnija su, bolje i brže rješavaju složene probleme i najčešće imaju bolje rezultate na ispitima i testovima. Razvijaju empatiju, bolje razumiju svijet oko sebe, a posebno druge kulture i narode. Također, razvijaju svoj osjećaj za sluh, što može biti samo dodatan plus za buduće bavljenje glazbom ili sviranje nekog instrumenta. U vremenu kada ljude sve više zamjenjuju mašine, poznavanje više jezika dragocjen je adut pri zaposlenje i razvijanju karijere.

Pored svih nabrojanih razloga, možemo vam još napomenuti i ovo: kada je riječ o učenju kroz igru, djecu nije potrebno poticati na učenje jer su motivirani vlastitom željom za upoznavanjem svijeta oko sebe i usvajanjem novih znanja. Igrajući se, djeca uče, a da pritom nisu svjesna postavljenog cilja nastave. Iskoristite tu malu caku! Vaše dijete će vam kasnije biti zahvalno :)

Upoznajte Otta

Mnogi mostarski vrtići i produženi boravci će od ove pedagoške godine početi s uvođenjem njemačkog jezika. Do sada su samo rijetke ustanove nudile njemački jezik i to sve zbog nedostatka specijaliziranog programa njemačkog jezika za djecu predškolske dobi.

Mostar je konačno dobio program ranog učenja njemačkog jezika naziva Otto Krake ili jednostavno skraćeno OK program.

Otto Krake je novi projekt Vokabula-centra i namijenjen je djeci od 3 do 6 godina koji čine svoje prve korake u učenju njemačkog jezika. Prijateljski stanovnik dubine mora Otto Krake poziva djecu da urone u njemački jezik i otkriju sasvim novi podvodni svijet kroz zanimljive i razvojne aktivnosti.

Više o programu nam je rekla njegova kreatorica Ivana Vukadin, ravnateljica Vokabula-centra: “Za naš tim Otto Krake je program koji živimo i radimo srcem, to je projekt na kojem sami postavljamo izazove, testiramo kreativnost i spajamo je s najmodernijim tehnikama u podučavanju kako bismo kreirali jedinstven doživljaj za svu djecu. Otto Krake u fokus ne stavlja financijski rezultat već je usmjeren na puno važniji doprinos intelektualnom razvoju djeteta i utaživanje njegove prirodne znatiželje. Svaki projekt koji predstavimo javnosti doprinosi već izgrađenom ugledu našeg centra i opravdava status sinonima za njemački jezik u Mostaru. Naš cilj je uvijek bio dati sve od sebe, staviti polaznika na prvo mjesto i učinkovitu kreativnost staviti u službu rezultata.”.

Razvoj ovog programa je uzeo u obzir najnovija istraživanja na području ranog učenja stranih jezika, kao i CLIL (Integrirano učenje sadržaja i jezika). CLIL je metoda integriranog učenja gdje se teme obrađene na nastavi npr. različitih predmeta integriraju u nastavu stranog jezika, u ovom slučaju njemačkog. Na taj način dijete povezuje njemački jezik sa svim ostalim sadržajima i svijetom oko sebe, što je preduvjet uspješnog usvajanja njemačkog jezika.

Uhvatite trenutak

Gledajući globalizaciju i internacionalna događanja, tržište rada će poticanje njemačkog jezika još od najranije dobi postati obrazovni standard. Koji razlog bi bio da s tim ne počnemo odmah? Poticanje učenja njemačkog jezika kroz igru svakom djetetu može biti samo od koristi.

Vokabula-centar organizira 60-minutno besplatno edukativno predavanje naziva “Prednosti učenja njemačkog jezika u predškolskoj dobi” u Hotelu Mostar.

Predavanje je namijenjeno mladim roditeljima koji su u dilemi treba li njihovo dijete krenuti s učenjem njemačkog jezika i kada, za roditelje čije dijete već uči jedan strani jezik, kao i za sve druge zainteresirane koji se žele upoznati sa programom ranog učenja ovog jezika, no i za svu djecu koja žele vidjeti i upoznati Otta po prvi put.

Stoga svratite u Hotel Mostar u subotu, 1. rujna u 10 sati, i saznajte što sve djeca mogu ako im date samo malo mogućnosti.

INFORMACIJE:

Kada: Subota, 01.09.2018. u 10 sati
Gdje: Hotel Mostar
Cijena: Samo jedan osmijeh :)
Više informacija: facebook.com/OttoKrake

Ovdje smo za Vas tijekom Vaših loših vremena. Ali i dobrih, također. Vjerujte nam, želite biti na ovom predavanju.

Podijeli

Pridružite se našem newsletteru!

Nema spama - samo dobre stvari. Najbolji učenici čitaju najbolje članke.
16.000+ čitatelja

Sadržaj

Testirajte svoje znanje njemačkog ili engleskog i dobijte besplatni probni sat!

Koliko je vremena potrebno da naučiš jezik s Vokabulom?

Bliže ste nego što mislite u postizanju svojih jezičnih ciljeva.
© Copyright 2016 - 2024 Vokabula. Napravljeno s ljubavlju u Mostaru.

Prijavite se za naš newsletter

Ispunite podatke i na email ćemo vam jednom mjesečno slati korisne i zanimljive stvari. Obećavamo da nećemo slati slam.

Prijavite se za besplatnu uvodnu lekciju

Ispunite obrazac i na email ćemo vam odmah poslati login podatke za Vokabula Platformu!