banner left

Proljeće s Vokabulom

banner right

Besplatni Vokabula vodič za studiranje u Njemačkoj

AI Brzi sažetak Ako misliš da je to puno sati, možda će te zanimati da je čak 99,7 posto polaznika Vokabule iznimno zadovoljno nastavom na kraju ciklusa, a njih 98 posto nastavlja s tečajem k...

min čitanja

Vokabula
02.02.2020
|
Ažurirano 02.02.2020

AI Brzi sažetak

  • Ako misliš da je to puno sati, možda će te zanimati da je čak 99,7 posto polaznika Vokabule iznimno zadovoljno nastavom na kraju ciklusa, a njih 98 posto nastavlja s tečajem kad ga prvi put upiše.
  • Naime, osim što smo majstori u podučavanju njemačkog jezika, što je jedan od glavnih koraka na tvom putu, odlučili smo ti pomoći i kroz ovaj kratki vodič za studiranje u Njemačkoj.
  • Jedna od najvažnijih potvrda koji ti treba za studiranje u Njemačkoj je on o znanju njemačkog jezika.

Već neko vrijeme sanjaš o studiranju u Njemačkoj, ali te hvata strah na samu pomisao svega što moraš obaviti da bi to ostvario/la? Da, studiranje u inozemstvu je velika odluka i prije svega ti čestitamo na tome što svoju diplomu želiš steći vani.

No, isto tako, znamo da rješavanje važnih životnih pitanja sa 18 godina na trenutke izgleda kao zadatak iz kvantne fizike. Iako ti se možda sada čini tako, od njemačkog fakulteta o kojem sanjaš te ne dijele svjetlosne godine.

Budimo iskreni, put koji si izabrao/la nije jednostavan, ali je definitivno vrijedan truda.

Dobra stvar je da si došao/la na pravo mjesto za uklanjanje svih nedoumica koje su te mučile. Naime, osim što smo majstori u podučavanju njemačkog jezika, što je jedan od glavnih koraka na tvom putu, odlučili smo ti pomoći i kroz ovaj kratki vodič za studiranje u Njemačkoj.

Uz njega će tvoje upisivanje fakulteta u inozemstvu sigurno postati puno lakše. Pa krenimo s 6 koraka do fakulteta iz snova u Njemačkoj.

Korak 1: Odaberi pravi fakultet

Tvoj put prema studiranju u Njemačkoj započinje odabirom fakulteta, o čemu trebaš početi razmišljati puno prije donošenja konačne odluke.

Evo i zašto to kažemo. Ako misliš da je manjak izbora problem, onda će te iznenaditi koliko teško je donijeti konačnu odluku kad se pred tobom nađe ogroman izbor renomiranih njemačkih fakulteta. Upravo zato, uzmi si dovoljno vremena i pregledaj svaki od njih.

Zahvaljujući internetu, danas barem možeš lako doći do svih informacija koje su ti potrebne.

Ako ti je teško odlučiti se, napravi dva ili tri selekcijska kruga i suzi izbor fakulteta na njih samo nekoliko. Ovo je prvi, ujedno i najvažniji korak na tvom putu prema studiranju u inozemstvu koji će definirati sve što dolazi naknadno.

Uz to, na vrijeme provjeri koje uvjete moraš ispunjavati za svaki od fakulteta i što ti treba od potrebne dokumentacije. Vjeruj nam, ne treba ti da dva tjedna pred početak predavanja shvatiš da ti treba još jedna potvrda za koju se inače čeka mjesec dana.

Korak 2: Nauči njemački jezik

Jedna od najvažnijih potvrda koji ti treba za studiranje u Njemačkoj je on o znanju njemačkog jezika. Uz to, moraš znati da je razina jezičnog znanja koja se traži najčešće vrlo visoka. Neki fakulteti čak traže i izrazito napredno znanje koje odgovara europskoj razini C2, dok većina traži C1.

Zato, moraš na vrijeme početi učiti njemački jezik, i moraš ga naučiti dobro.

Mi predlažemo da o ovom koraku počneš razmišljati barem godinu do dvije dana prije upisivanja fakulteta. Jer, zadnje što ti treba je da u zadnji tren trošiš vrijeme na “brze” tečajeve koji ti sigurno neće dati potrebne rezultate.

Kako ih prepoznati? Najveći broj škola stranih jezika nudi programe od 40 sati koji se na prvi pogled čine kao izvedivija i definitivno brža opcija za učenje njemačkog.

Na žalost, morat ćemo te razočarati. Četrdeset sati jednostavno nije dovoljno da stekneš razinu znanja njemačkog koja ti je potrebna. Bilo bi stvarno loše da to otkriješ u trenutku kada su ti već počela predavanja.

Kako Vokabula okuplja entuzijaste, profesore i zaljubljenike u njemački jezik koji žele prenijeti isključivo najbolji omjer uloženog vremena i stečenog znanja, iz prve ruke znamo da 40 sati programa jednostavno nije dovoljno.

Zapravo, smatramo da bi čak i programi od 60 ili 72 sata za učenje jedne podrazine mogli biti još barem malo dulji.

Ako misliš da je to puno sati, možda će te zanimati da je čak 99,7 posto polaznika Vokabule iznimno zadovoljno nastavom na kraju ciklusa, a njih 98 posto nastavlja s tečajem kad ga prvi put upiše. Jedan od razloga je taj što im drugačije pristupamo, a kroz posebno osmišljene programe i interaktivnu nastavu, oni brže i jednostavnije postižu svoj maksimum.

Korak 3: Isplaniraj troškove studiranja

Kada razmišljaš o troškovima studiranja u inozemstvu, prva pomisao su ti sigurno česteroznamenkaste cifre studentskih kredita studiranja u Americi.

U Njemačkoj je situacija ipak drugačija. Naime, na većini fakulteta školarina je besplatna, dok samo neki naplaćuju školarinu od oko 500 € po semestru.

Ipak, zbog puno višeg životnog standarda, budi spreman/na na to da će te život u Njemačkoj  koštati. Zadnja istraživanja su pokazala da će od iduće godine to iznositi minimalno €850 mjesečno.

Zato, dobro se raspitaj za mogućnost dobivanja stipendije, koja će uvelike ti olakšati troškove studiranja.

U Njemačkoj su ti na raspolaganju različiti stipendijski programi. Ipak, prvo mjesto na kojem trebaš započeti svoju potragu je DAAD – Deutscher Akademischer Auslandsdienst, odnosno Njemačka služba za akademsku razmjenu.

Korak 4: Prijavi se za upis na fakultet

Nakon što si prikupio/la svu potrebnu dokumenataciju, idući korak je prijava za upis. Moraš znati da svake godine oko 200.000 mladih iz svih dijelova svijeta pohađa neki od brojnih programa na njemačkim sveučilištima.

Većina ih prima strane studente putem Međunarodnog studentskog servisa UniAssist. Glavni posao ovog online centra, koji podržava više od 180 fakulteta u Njemačkoj, je ispitivanje međunarodnih studentskih aplikacija.

Uz to, moraš znati da najvjerojatnije nećeš moći upisati preddiplomski studij u Njemačkoj odmah nakon mature.

Naime, Nijemci traže od stranih studenata da prođu pripremu za željeni studij kroz svojevrsnu nultu godinu u Studienkollegu. Na ovoj obrazovnoj ustanovi ćeš imati nastavu njemačkog, slušati o  predmetima koji su srodni tvom studijskom smjeru i pripremati se za prijemni.

Priprema kroz Studienkollege u pravilu traje dva semestra i uglavnom je besplatna.

Korak 5: Pronađi studentski smještaj

Iako postoje jeftinije opcije za strane studente, trošak smještaja je sigurno najveća stavka na popisu tvojih studentskih rashoda.

Ukoliko se odlučiš živjeti sam/a u iznajmljenoj sobi ili stanu sa cimerima, to će te koštati oko 350 eura mjesečno. Život u kampusu je jeftiniji i iznosi između 150 i 250 eura mjesečno.

Osim toga, svakako vodi računa da ovaj zadnji korak obaviš barem nekoliko tjedana prije dolaska u Njemačku. U suprotnom bi ti se moglo dogoditi da početak prvog semestra provedeš u traženju stana i cimera.

Zato, izdvoji dovoljno vremena i prosurfaj na internetu raspoložive opcije. Čak i ako na prvu ne pronađeš smještaj koji si savršeno odgovara, imaš dobru bazu za nastaviti svoju potragu u mjestu studiranja, što je ponekad još bolja opcija.

Korak 6: Postani zvijezda fakulteta

Kako to postići? Tako da svoj studij u Njemačkoj započneš samouvjereno, bez straha u svoje želje, ciljeve ili jezične sposobnosti.

Vokabula nije samo bilo kakav tečaj stranog jezika. Vokabula te obrazuje, angažira i inspirira. Upravo zato nećemo te samo učiti njemački jezik, nego ti pomoći da upoznaš njemačku kulturu i pripremiš se za život u novoj govornoj sredini.

Put do studiranja u inozemstvu nije jednostavan, ali put do učenja njemačkog može biti.

Zato, dopusti nam da ti otvorimo vrata u svijet novih prilika.

Želiš saznati više o našim programima? Kontaktiraj nas već danas i reći ćemo ti koja je opcija za tebe najbolja.

Vokabula
Kreni u život. Život pun prilika.

Podijeli

Pridružite se našem newsletteru!

Nema spama - samo dobre stvari. Najbolji učenici čitaju najbolje članke.
16.000+ čitatelja

Sadržaj

Testirajte svoje znanje njemačkog ili engleskog i dobijte besplatni probni sat!

Koliko je vremena potrebno da naučiš jezik s Vokabulom?

Bliže ste nego što mislite u postizanju svojih jezičnih ciljeva.
© Copyright 2016 - 2024 Vokabula. Napravljeno s ljubavlju u Mostaru.

Prijavite se za naš newsletter

Ispunite podatke i na email ćemo vam jednom mjesečno slati korisne i zanimljive stvari. Obećavamo da nećemo slati slam.

Prijavite se za besplatnu uvodnu lekciju

Ispunite obrazac i na email ćemo vam odmah poslati login podatke za Vokabula Platformu!